Binnenstadsring
De weg rondom de binnenstad (ook wel de ‘Binnenstadsring’ genoemd) bestaat uit drie delen: de Kanaalboulevard, de Oranjeboulevard en de Vestingboulevard. Deze drie wegen rondom de binnenstad richten we opnieuw in. Met meer groen en minder auto’s en met aandacht voor leefbaarheid én veiligheid. Dat betekent ruimte voor bestemmingsverkeer, voor struiken en bomen en voor fietsers en voetgangers. Op die manier creëren we een autoluwe binnenstad waar het prettig en gezond wonen en verblijven is. Op de gehele Binnenstadsring rijdt het verkeer straks maximaal 30 km/u. Om de stad bereikbaar te houden, voeren we de werkzaamheden in fases uit.
Handboek
De uitgangspunten voor het ontwerp zijn beschreven in het Handboek Binnenstadsring (pdf). Dit handboek is opgesteld samen met belanghebbenden. Denk bijvoorbeeld aan Arriva, Stichting Boom & Bosch, Bewonersvereniging Leefbare Binnenstad, de Bossche Milieu Groep, de Fietsersbond, het Gehandicaptenplatform, Hartje ’s-Hertogenbosch en de hulpdiensten. Ook omwonenden worden meegenomen in gesprekken over de herinrichting van de Binnenstadsring.
Kanaalboulevard
Momenteel is de aanleg van een rotonde op het Kardinaal van Rossumplein in uitvoering. Deze werkzaamheden duren tot juli 2025. Eerder zijn al maatregelen genomen zoals het invoeren van een 30 km/u-regime, het aanleggen van fietssuggestiestroken, het verplaatsen van een bushalte, het vernieuwen van de verlichting, de aanleg van 1500 m² groenvakken en het planten van 25 bomen.
Als de rotonde op het Kardinaal van Rossumplein klaar is, zullen we in het plantseizoen 2025-2026 groenvoorzieningen aanleggen en bomen planten.
Meer informatie staat op de pagina Kanaalboulevard.
Oranjeboulevard
De Oranjeboulevard is het gebied van de Koningsweg, Julianaplein, Oranje Nassaulaan, Emmaplein en Brugstraat. Vanwege de ligging – vlakbij station, bushaltes en centrum – is de Oranjeboulevard geen gewone traditionele woonstraat. De weg moet ook gebruikt kunnen worden als snelfietsroute, voor het openbaar vervoer, het bevoorraden van de binnenstad en door de hulpdiensten.
Koningsweg fase 1 (2021)
In de eerste fase zijn de Alphons Diepenbrockstraat en Guldenvliesstraat aangesloten op de Koningsweg. In voorbereiding op deze werkzaamheden is eerst een aantal bomen verwijderd. Hiervoor zijn later weer nieuwe bomen voor terug geplant.
Koningsweg fase 2 (2022)
In deze fase hebben we de rijbaan van de Koningsweg opnieuw ingericht. De weg was 8 weken afgesloten voor autoverkeer. In het voorjaar van 2022 is dit deel opgeleverd.
Brugstraat – Emmaplein & Emmaplein – Julianaplein
De herinrichting van de delen Brugstraat – Emmaplein (OB1) en Emmaplein – Julianaplein (OB2) is nog niet gestart. Er wordt eerst een onderzoek uitgevoerd naar knips en eenrichtingsverkeer op de Binnenstadsring. Pas wanneer daar duidelijkheid over is, wordt de ontwerpfase voor deel 1 opgestart.
Vestingboulevard
De Vestingboulevard is het gebied van de Hekellaan, kruising Pettelaarseweg, Zuidwal en Parklaan. Een aantal belangrijke aanpassingen is al klaar. Denk bijvoorbeeld aan de parkeergarage Sint-Jan, het groen daaromheen en de loopbrug die de parkeergarage verbindt met het centrum. De restauratie van de stadswal is daarbij een mooi visitekaartje voor de stad. Het herinrichten van de weg is de volgende stap. Na oplevering van Brugstraat – Emmaplein (Oranjeboulevard deel 1) wordt de ontwerpfase van de Vestingboulevard opgestart.
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.