Herinrichting Klokkenlaan
We gaan de Klokkenlaan opnieuw inrichten in 2026. We willen vooral de verkeersveiligheid verbeteren. Daarom gaat de snelheid van 50 naar 30 kilometer per uur. Ook komen er drempels en zebrapaden.
Wat gaat er veranderen?
Er komen twee zebrapaden. Eén ter hoogte van het Rompert Park en de Hambakendreef. De ander bij de inrit van woonzorgcentrum Vivent De Hooghe Clock.
We verhogen kruispunten en voegen drempels toe om te zorgen dat verkeer minder hard rijdt. Dit doen we bij de zijwegen Klokkediep, Beiaard, Hambakendreef, Rompert Park en bij de inrit van Vivent De Hooghe Clock. De kruispunten worden gelijkwaardig. Dat houdt in dat verkeer van rechts voorrang heeft. De verhoogde kruispunten krijgen een rode kleur. Dit zorgt ervoor dat mensen beter opletten en minder hard rijden.
Fietsers mogen straks op twee plekken rijden. Op de rijbaan én het vrijliggende fietspad dat er al is. Volgens landelijke richtlijnen wordt verkeer op een 30 km/uur-weg gemengd. Daarom mogen fietsers daar straks ook rijden.
We maken het vrijliggende fietspad iets hoger bij de inrit van Vivent De Hooghe Clock. We liften het fietspad eigenlijk iets op. Omwonenden noemen dit nu een gevaarlijk en onoverzichtelijk punt. Op deze manier worden fietsers beter zichtbaar voor autobestuurders.
We leggen een nieuw riool voor regenwater aan van het Klokkediep tot aan Rompert Park.
Ontwerp Klokkenlaan
Klik op de afbeelding om te vergroten. Wil je het ontwerp in een groter formaat ontvangen? Stuur een mail via het digitaal contactformulier.
Nieuwe, extra rioolbuis
We leggen het nieuwe, extra riool aan om regenwater beter af te voeren. De kolken in de straat worden hierop aangesloten. We hoeven dus niet bij huizen te zijn. Het nieuwe riool vermindert wateroverlast bij flinke buien. De huidige rioolbuis stroomt dan minder snel over. Het regenwater gaat naar een sloot of beek in de buurt en hoeft zo ook niet onnodig naar de rioolwaterzuivering.
Reacties bewoners op voorlopig ontwerp
Tijdens een inloopavond in februari 2025 hebben wij onze plannen toegelicht. We kregen meerdere vragen over de veranderingen en bepaalde keuzes. Waarom de zebrapaden bijvoorbeeld niet doorlopen op het fietspad. Of waarom er niet nog meer drempels komen.
Reacties bewoners
Zebrapaden lopen niet door op fietspaden
We trekken zebrapaden niet door op de fietspaden in onze gemeente. Dat is ons beleid. Voetgangers kunnen meestal gemakkelijk een fietspad oversteken. Helemaal als er ruimte is om je op te stellen tussen de weg en het fietspad. Dat is zo bij de Klokkenlaan. Ook blijkt dat het aanbrengen van een zebrapad op een fietspad leidt tot schijnveiligheid en zelfs meer ongelukken. Beide partijen, zowel fietsers als voetgangers, houden niet genoeg rekening met een zebrapad.
Wens voor meer drempels
Op de kruispunten van de Klokkenlaan komen drempels, zogeheten verkeersplateaus. We verwachten dat dit voldoende zal werken. We zijn terughoudend met het plaatsen van meer drempels, omdat bussen en hulpdiensten ook gebruik maken van de weg. Te veel drempels is voor mensen in een bus of ambulance niet prettig. Ook zorgt het voor onnodige vertraging in spoedsituaties, zoals een ongeluk.
Voetpad op Klokkenlaan
Omwonenden vroegen om een voetpad aan de Klokkenlaan. Daar is niet genoeg ruimte voor. Wandelaars mogen over het fietspad lopen en dit zal zo blijven. Een voorstel om het vrijliggende fietspad om te vormen tot een voetpad is niet haalbaar. Het is één van de hoofdfietsroutes van de stad, die niet zomaar kan wijken voor een voetpad.
Sint Teunislaan en bijhorende rotonde
Meerdere bewoners noemen de aangrenzende Sint Teunislaan en bijhorende rotonde gevaarlijk. Ze willen graag dat we daar ook aan de slag gaan. We willen zelf ook het fiets- en autoverkeer overzichtelijker maken op de St. Teunislaan en rotonde. Hoe we dit het beste kunnen doen, onderzoeken we nog. Daarom nemen we het niet meteen mee tijdens deze werkzaamheden. Als we hier aan de slag gaan, wordt het een apart project.
Bereikbaarheid Winkelcentrum De Rompert
De Klokkenlaan ligt vlakbij Winkelcentrum De Rompert. We zorgen ervoor dat de winkels bereikbaar blijven als we aan het werk zijn. Wel kunnen bezoekers te maken krijgen met omleidingen. Verkeer wordt omgeleid met borden. Die informatie delen we tegen die tijd ook op deze pagina.
Overige vragen en antwoorden
Hieronder volgen nog een aantal vragen en antwoorden over dit project.
Vragen en antwoorden
Zijn er omleidingen voor het verkeer?
Tijdens de werkzaamheden zijn er omleidingen. Hier volgen nog berichten over. Uiteraard komen er ook omleidingsborden.
Blijft de bus dezelfde route rijden?
Als het werk klaar is, rijdt de bus weer dezelfde route. Tijdens de werkzaamheden kan dit anders zijn.
Kunnen taxi’s etc. nog bij woonzorgcentrum Vivent de Hooghe Clock komen?
Taxi’s en andere auto’s kunnen bij de meest noordelijke ingang komen.
Waarom wordt het fietspad alleen verhoogd bij de inrit van De Hooghe Clock en niet over het gehele pad?
Het gehele fietspad verhogen is niet mogelijk in verband met de heggen die langs de weg staan. Ze verwijderen voor de werkzaamheden en weer terugplaatsen gaat helaas niet. Dit vanwege de vele schaduw die daar is. De heggen groeien dan niet goed meer. Ze geheel verwijderen past niet bij onze ambitie om een groenere gemeente te worden.
Worden de wegen smaller gemaakt?
Niet fysiek, maar de straat lijkt straks wel smaller door markering die op de weg wordt aangebracht.
Komt er meer groen langs de kant van de weg?
Op sommige plekken worden tegels weggehaald, waar groen voor terugkomt. Dit is alleen niet op veel plekken mogelijk, omdat er te weinig ruimte voor is. De bushalte ter hoogte van Rompert Park wordt iets verschoven, waardoor daar meer plaats voor groen is.
Wat voor overlast kan ik verwachten als jullie aan het werk zijn?
De machines waar we mee werken zorgen voor geluidsoverlast. Ook kun je mogelijk trillingen ervaren.
Vervolgstappen
We verwachten het definitieve ontwerp voor de Klokkenlaan in augustus klaar te hebben. Om het ontwerp vast te stellen zijn een verkeersbesluit en vergunningen nodig. Dit besluit gaat bijvoorbeeld over het verlagen van de maximumsnelheid naar 30 km/u. Naar verwachting wordt het besluit in september gepubliceerd. Je kunt het dan vinden op de website van Overheid.nl door te zoeken op ‘Klokkenlaan’.
Start werkzaamheden
We willen begin 2026 starten met de werkzaamheden. Dan zijn we naar verwachting ongeveer 6 maanden bezig. Het werk doen we in fases, waarbij we iedere keer in een ander gedeelte bezig zijn. De exacte planning wordt bekend gemaakt zodra er een aannemer is, die het werk uit gaat voeren.
Meer weten?
Wil je meer informatie over onze plannen of heb je vragen? Neem dan contact op met projectleider Bert van Kilsdonk via het digitaal contactformulier.
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.