Zero-emissiezone
Vanaf 1 maart 2025 is er een zero-emissiezone in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. De zero-emissiezone geldt alleen voor bestelauto’s en vrachtauto’s.
We willen een leefbare gemeente zijn, waarin vervoer schoon, slim en veilig is. Daarom nemen we belangrijke stappen om dit doel te bereiken. Vanaf 2025 voeren 29 gemeenten in Nederland zero-emissiezones in. In deze zones mogen uiteindelijk alleen nog maar uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s rijden.
Personenauto’s, taxi’s en autobussen mogen wel nog in deze zero-emissiezones rijden.
Zo werken we stap voor stap toe naar onze ambitie om in 2045 een klimaatneutrale gemeente te zijn.
Toegang tot de zero-emissiezone vanaf 1 maart 2025
Vanaf 1 maart 2025 is er een zero-emissiezone in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. In deze zone zijn alleen bestel- en vrachtauto’s zonder uitstoot toegestaan. Dat betekent niet dat direct alle vracht- en bestelauto’s uitstootvrij moeten zijn. Tot 2030 is er een overgangsregeling waarbij schone en jonge bestel- en vrachtauto’s ook na 1 maart 2025 nog toegang houden tot de binnenstad.
Met de kentekenchecker kun je controleren of en tot wanneer je de zone in mag. Let op! De kentekenchecker werkt alleen met Nederlandse kentekens.
Ook zijn er vrijstellingen voor bepaalde type bestel- en vrachtauto’s. Als je hiervoor in aanmerking komt blijkt dat ook uit de kentekenchecker.
Ontheffing voor de zero-emissiezone
Mag jouw vracht- of bestelauto de zero-emissiezone niet in? Misschien kom je in aanmerking voor een ontheffing. Er zijn verschillende soorten ontheffingen, zoals dagontheffingen voor als je af en toe in de zone moet zijn. Ook zijn er ontheffingen voor particulieren. Je kunt deze ontheffingen aanvragen via de website van de RDW.
Overgangsregeling en vrijstellingen
Om voor ondernemers de overstap naar zero-emissie voertuigen beter haalbaar en betaalbaar te maken, geldt een landelijke overgangsregeling. Bestelbussen en vrachtwagens die vanaf 2025 nieuw op kenteken worden gezet, hebben alleen toegang tot de zones als ze emissievrij zijn. Voor voertuigen die eerder op kenteken zijn gezet geldt tot 2030 een overgangstermijn die verschilt per type voertuig. Meer informatie staat op de website van Op weg naar ZES.
Handhaving
Naleving van deze regels is belangrijk, zodat we echt toewerken naar een centrum zonder uitlaatgassen. Het is daarom belangrijk dat er ook wordt gehandhaafd. Tegelijkertijd willen we zorgen dat iedereen kan wennen aan de nieuwe situatie zonder direct een boete te krijgen. Daarom krijgt u in de eerste maanden alleen een waarschuwingsbrief.
De zero-emissiezone wordt gecontroleerd met kentekenherkenningcamera’s. Deze kentekenherkenningcamera’s registreren of uw voertuig voldoet aan het toegangsbeleid.
Vanaf medio 2025 wordt het betreden van de zero-emissiezone beboet als jouw voertuig niet voldoet aan de regels voor de zero-emissiezone. Voor bestelauto’s is deze boete 120 euro. Voor vrachtwagens is deze boete € 300 euro. Daar komen nog administratiekosten bij.
Meer informatie
Meer weten over de zero-emissiezone? Stuur een bericht via het digitaal contactformulier.
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief Green Deal. De laatste nieuwsbrief lezen? Lees de nieuwsbrief van februari.
Veelgestelde vragen
Waarom voeren we zero-emissiezones in?
In het Klimaatakkoord (2019) hebben we met elkaar afgesproken te werken aan aantrekkelijke binnensteden met schone lucht, meer groen en meer ruimte om veilig te wandelen, fietsen en verblijven. Hiervoor is het nodig de logistiek van binnensteden slimmer te maken, met schoner bestel- en vrachtverkeer. En met minder vervoersbewegingen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van deelvervoer en logistieke hubs aan de rand van steden. Samen met ondernemers, leveranciers en inwoners werken we stap voor stap toe naar binnensteden zónder uitlaatgassen. In ’s-Hertogenbosch is het Klimaatakkoord onder andere vertaald in het Actieplan Duurzame Mobiliteit. In dit actieplan is vastgelegd dat er vanaf maart 2025 een zero-emissiezone voor vracht- en bestelauto’s ingevoerd zal worden.
Voor wie geldt de zero-emissiezone?
De zero-emissiezone geldt voor bestelbussen en vrachtwagens (voertuigcategorie N1-, N2- en N3). De zero-emissiezone geldt niet voor taxibusjes, landbouwvoertuigen, torenkranen, hoogwerkers en personenauto’s.
Particulieren in het bezit van een bestelbus of vrachtwagen kunnen in aanmerking komen voor een ontheffing. Zij dienen dan aan te tonen dat het voertuig niet bedrijfsmatig gebruikt wordt. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een ontheffing op de website van de RDW.
Wat is de omvang van de zero-emissiezone?
Benieuwd waar verder in Nederland nog zero-emissiezones komen te liggen? Bekijk op de website van Op weg naar ZES de landelijke kaart, met naast de zones ook relevante informatie over bijvoorbeeld stadshubs, huidige milieuzones, bedrijventerreinen en winkelgebieden.
Wat is de overgangsregeling?
Er geldt een overgangstermijn voor voertuigen die vóór 01-01-2025 op kenteken zijn gezet.
- Vrachtwagens:
- Euro 6 bakwagens met een Datum Eerste Toelating (DET) tussen 01-01-2017 en 31-12-2019, hebben geen toegang tot de ZE-zones vanaf 01-01-2028.
- Euro 6 bakwagens die op 01-01-2025 max. 5 jaar oud (vanaf DET) zijn, hebben geen toegang toegang tot de ZE-zones vanaf 01-01-2030.
- Euro 6 opleggertrekkers die op 1-1-2025 max. 8 jaar oud (vanaf DET) zijn, hebben geen toegang tot de ZE-zones vanaf 01-01-2030.
- Bestelauto’s:
- Bestelauto’s met een emissieklasse 4 of lager, hebben geen toegang tot de ZE-zones vanaf 01-03-2025.
- Bestelauto’s met een emissieklasse 5, hebben geen toegang tot de ZE-zones vanaf 01-01-2027.
- Bestelauto’s met een emissieklasse 6, hebben geen toegang tot de ZE-zones vanaf 01-01-2028.
Met de kentekenchecker kun je controleren of en tot wanneer je de zone in mag. Let op! De kentekenchecker werkt alleen met Nederlandse kentekens.
Doe de kentekencheckNiet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.