Het Bossche burgerberaad
De gemeente ’s-Hertogenbosch organiseert alweer een tweede Bossche burgerberaad. Zo’n 80 inwoners gaan eind mei 2025 aan de slag met een belangrijk vraagstuk. Van hen willen we weten hoe zij vinden dat we inwoners beter kunnen betrekken. Hoe wil je als inwoners bijvoorbeeld betrokken worden bij de bouw van nieuwe woningen in je buurt? Bij een nieuwe speeltuin om de hoek? Bij het klimaatbeleid of een opvangvoorziening bij jou in de buurt?
Het tweede burgerberaad, dat bestaat uit zo’n 80 inwoners, geeft een belangrijk advies aan het gemeentebestuur. Zo maken we samen een plan over hoe we inwoners beter betrekken – de participatievisie:
Het tweede Bossche burgerberaad in het teken van participatie
Participatie is belangrijk om samen de gemeenschap vorm te geven. Daar is het gemeentebestuur het unaniem over eens. Maar wat willen inwoners zelf? Over welke onderwerpen willen inwoners geïnformeerd worden, meepraten of meebeslissen en op welk moment? Dat is de vraag die aan het tweede Bossche burgerberaad wordt voorgelegd.
Wat is een burgerberaad?
Een burgerberaad is een groep gelote inwoners die de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch advies geeft over een lastige vraag. Deze groep inwoners komt meerdere keren samen en zoekt naar oplossingen. Het burgerberaad komt uiteindelijk met adviezen en geeft dit in een rapport aan de gemeenteraad. Dit advies is een zwaarwegend advies. Het burgerberaad heeft dus direct invloed op de politieke keuzes die de gemeente maakt. Dit is een nieuwe manier van participatie. Er zit ontzettend veel kennis en (levens)ervaring in onze gemeente zelf. En mensen willen ook graag meepraten over oplossingen voor vragen die hen raken. Niet voor niets dat de gemeente het burgerberaad vaker in wil zetten. Waarom? Omdat het een betekenisvolle manier is om met inwoners samen te werken.
Loting
Half maart 2025 ontvangen zo’n 10.000 willekeurig geselecteerde inwoners boven de 16 jaar een uitnodiging om mee te doen. Deze mensen zijn niet gekozen. Iedereen heeft evenveel kans om een uitnodiging te krijgen. Zo’n 80 inwoners kunnen meedoen aan dit burgerberaad. Melden meer mensen zich aan? Dan komt er een loting. Het kan dus zijn dat je je aanmeldt maar uiteindelijk toch niet mee kunt doen met het burgerberaad.
In het Bossche burgerberaad komen verschillende mensen uit verschillende wijken en van verschillende leeftijden. Zo horen we veel meningen en ideeën. Daarom vragen we ook leeftijd, opleiding en inkomen bij de aanmelding.
Planning
Het Bossche burgerberaad komt een aantal dagen samen.
In de week van 10 maart | Uitnodiging bij 10.000 inwoners op de deurmat |
28 maart 2025 | Laatste dag om aan te melden |
Rond 18 april 2025 | Definitieve deelnemers burgerberaad bekend |
22 mei 2025 | Eerste bijeenkomst Bossche burgerberaad |
21 juni 2025 | Tweede bijeenkomst (onder voorbehoud) |
30 augustus 2025 | Derde bijeenkomst (onder voorbehoud) |
27 september 2025 | Vierde bijeenkomst (onder voorbehoud) |
23 oktober 2025 | Rapport met adviezen aan de gemeenteraad klaar |
9 december 2025 | Gemeenteraad besluit over de adviezen in het rapport |
Het eerste Bossche burgerberaad ging over fijn oud worden. “hoe gaan we daar samen voor zorgen?”
Op donderdag 16 mei 2024 overhandigden de leden van het eerste Bossche burgerberaad hun rapport met aanbevelingen aan het stadsbestuur van onze gemeente. Een rapport met maar liefst 34 aanbevelingen over het belangrijke vraagstuk: “Fijn oud worden. Hoe gaan we daar samen voor zorgen?”.
Geen makkelijke vraag. Maar een vraag voor ons allemaal. De leden van het burgerberaad hebben dit vraagstuk dan ook breed opgepakt. 34 aanbevelingen op het vlak van wonen, zorg en welzijn. En breder dan dat: Om er een paar te noemen:
- Mobiliteit.
- Datatechnologie en dienstverlening
Lees het rapport met aanbevelingen burgerberaad 2024 (pdf).
Deze aanbevelingen hebben een plek gekregen in de visie op wonen en zorg van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Een visie op hoe we fijn oud worden in onze wijken en dorpen. Een visie die we samen opstelden: met honderden inwoners, tal van maatschappelijke organisaties, onze zorg- en welzijnspartijen, woningcorporaties en de gemeente. Omdat fijn samen oud worden vraagt om gedeelde visie én om gedeelde inzet.
Lees de visie op wonen zorg in het document Woonzorgvisie 2025.
Hoe verder met de woonzorgvisie?
- 10 maart 2025 bespreken tijdens Informeren en Ontmoeten
- 16 april 2025 behandeling in Commissie Sociaal
- 6 mei 2025 besluitvorming in raadsvergadering
Benieuwd naar het burgerberaad?
Het 1e Bossche burgerberaad leverde een schat aan informatie op. Er vonden mooie gesprekken plaats tussen inwoners die elkaar niet kenden. En met ambtenaren uit de gemeente en maatschappelijke partners. Hierdoor ontstond er ook meer begrip naar elkaar toe. Redenen genoeg om dit instrument weer in te zetten en nu samen met inwoners aan een participatievisie te werken.
Benieuwd wat het 1e Bossche burgerberaad allemaal heeft gedaan? Bekijk de aftermovie op YouTube.
Andre van Breemen: “Ik doe mee aan het burgerberaad omdat ik vind dat de samenleving wat steriel is geworden. Mensen hebben tegenwoordig weinig tijd om zich te bekommeren om ouderen. Eenieder krijgt er vroeg of laat mee te maken. Dat we de gemeende doelen en afspraken redelijkerwijs kunnen invullen. Dit om de samenleving voor nu en in de toekomst te realiseren.”
Lees de evaluatie in het bestand Evaluatie over het eerste Bossche Burgerberaad. Gemaakt door Evelien Kremers, student Avans Hogeschool Bestuurskunde in opdracht van gemeente ‘s-Hertogenbosch.
-
Rapport aanbevelingen Burgerberaad 2024 pdf Download: Rapport aanbevelingen Burgerberaad 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.