Antennebeleid

Inwoners, instellingen en bedrijven vinden het belangrijk om snelle en betrouwbare mobiele verbindingen te hebben. Voor de dagelijkse communicatie, maar ook voor de bereikbaarheid van hulpdiensten en in geval van noodsituaties. Daarnaast speelt mobiele communicatie een belangrijke rol bij innovaties binnen de ICT- en datasector. In onze gemeente hechten we daarom veel waarde aan een goede mobiele bereikbaarheid. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn antenne-installaties voor mobiele communicatie nodig. Op deze pagina vind je meer informatie over deze installaties en over het Antennebeleid van gemeente ’s-Hertogenbosch.

Waarom antenne-installaties?

Om snelle en betrouwbare verbindingen te bieden aan de hele gemeente, worden antenne-installaties geplaatst. Deze installaties zorgen ervoor dat mobiele telefoons en andere apparaten kunnen communiceren via mobiele netwerken. De antennes worden vaak geplaatst op hoge gebouwen en masten.

Het Antennebeleid gemeente ’s-Hertogenbosch 2024

Antenne-installaties kunnen een impact hebben op de kwaliteit van de leefomgeving; woningen en alles daaromheen. De gemeente heeft daarom een antennebeleid opgesteld. Het Antennebeleid gemeente ’s-Hertogenbosch 2024 (pdf) biedt instellingen, bedrijven, inwoners en aanbieders van mobiele netwerken duidelijkheid over de kaders die de gemeente stelt bij de plaatsing van antennes voor mobiele communicatie.

Gezondheid

De gemeente en de landelijke overheid vinden allebei dat technologische vernieuwing niet ten koste mag gaan van onze gezondheid. De onafhankelijke Nederlandse Gezondheidsraad en Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geven aan dat er geen negatieve gevolgen door antenne-installaties zijn voor de gezondheid, op voorwaarde dat de blootstellinglimieten niet worden overschreden. Of het nu gaat om een woning, in een school of op straat, de opgetelde straling van alle aanwezige zendapparaten mag niet te hoog zijn. Nederland houdt zich aan deze limieten. De limieten hebben een ruime veiligheidsmarge. Zo houden we ook rekening met kinderen en mensen met een zwakke gezondheid.

Het antenneregister

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) is de toezichthouder en doet jaarlijks metingen naar de elektromagnetische straling. Deze metingen zijn openbaar en staan op de kaart in het antenneregister.

Meer informatie

Wil je meer weten over de gezondheidsaspecten van mobiele communicatie? Kijk dan op de website van het Antennebureau en de website van GGD.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.