Meerjarige opvang asielzoekers (azc)

Nederland zit in een opvangcrisis. Er ligt landelijk een dringende vraag om mensen die asiel aanvragen op te vangen. Ook de gemeente ’s-Hertogenbosch helpt hierbij en gaat 600 asielzoekers opvangen. Op Pettelaarpark 90 worden 250 vluchtelingen opgevangen voor een periode van maximaal vijf jaar. De locatie Kruithoorn, aan de Poeldonkweg, is aan het COA aangeboden als plek voor een azc. Dat gaat om de opvang van 350 asielzoekers voor maximaal tien jaar.

Op deze pagina vind je meer informatie over onder andere de aanvraag omgevingsvergunning, het Leefbaarheidsplan, de zienswijze, het bezwaar maken en de veelgestelde vragen.

Pettelaarpark 90

Op Pettelaarpark 90 worden 250 vluchtelingen opgevangen voor een periode van maximaal vijf jaar. De vluchtelingen komen van de noodopvang op het oude Hypecoterrein in Rosmalen. Deze is per 1 maart 2024 gesloten.

Omgevingsvergunning

Het college van burgemeester en wethouders (B en W) gaf 19 februari 2024 een omgevingsvergunning voor de tijdelijke opvang van asielzoekers op Pettelaarpark 90.

Een derde partij heeft, direct na de vergunningverlening, bij de rechtbank een verzoek om voorlopige voorziening ingediend. De omgevingsvergunning voor de tijdelijke opvang van asielzoekers op Pettelaarpark 90 werd daarmee geschorst.

De rechtbank heeft op 26 februari 2024 de schorsing opgeheven. Daarbij is toegelicht dat Pettelaarpark 90 open mag om 250 asielzoekers op te vangen.

Bezwaar maken

Op de aanvraag voor de omgevingsvergunning ontving de gemeente 387 zienswijzen. Die reacties zijn behandeld. De mensen die een zienswijze hebben ingediend, hebben uiterlijk 20 februari 2024 een reactie van de gemeente gekregen.

Mensen die het niet eens waren met de beslissing op de zienswijze, konden bezwaar maken. Twaalf bewoners en vier eigenaren van kantoorpanden hadden bezwaar gemaakt tegen deze vergunning.

Bezwaar bekeken

De commissie van advies voor de bezwaarschriften heeft naar deze bezwaren gekeken. Deze commissie is onafhankelijk en werkt dus niet voor de gemeente. Ze luisteren naar de mensen die bezwaar maken en geeft dan advies aan het college. Op 22 mei 2024 was er een hoorzitting. Eén persoon die bezwaar had gemaakt was daar, de anderen hadden zich afgemeld.

Advies bezwaarcommissie

Op 4 juni 2024 gaf de commissie advies aan het college. De commissie adviseert het college om de bezwaren van alle bewoners en van drie van de vier eigenaren van kantoorpanden niet te behandelen. Dit noem je in juridische taal ‘niet-ontvankelijk verklaren’. En dit betekent dat hun bezwaar niet wordt bekeken. Volgens de commissie hebben ze geen direct belang bij de vergunning

Bewoners

Volgens de wet kunnen alleen mensen die direct betrokken (belanghebbend) zijn bezwaar maken. Dit betekent dat iemand iets moet voelen, zien of horen van de verleende omgevingsvergunning. De commissie vindt dat de bewoners die bezwaar hebben gemaakt te ver weg wonen van het azc om er iets van te merken. Ze zien de bewoners van het azc misschien wel eens lopen, maar dit heeft geen grote gevolgen voor hun woon- of leefomgeving. De mensen die bezwaar maken verschillen hierin niet van andere mensen. Ze hebben dus geen direct betrokken belang.

Kantoorpanden

Dit geldt ook voor drie van de vier eigenaren van kantoorpanden die bezwaar hebben gemaakt. Hun kantoren staan te ver weg om het azc te kunnen zien of horen. De eigenaar van het kantoorpand dat dicht bij het azc staat, is wel belanghebbend. Vanuit dit pand is er zicht op het azc. De bezwaren van de kantoorpandeigenaar gingen onder andere over het zicht op het azc, de gevolgde (inspraak)procedure, de waardedaling van het kantoorpand en het verdwijnen van de hotelfunctie. De commissie heeft naar de bezwaren gekeken. Ze adviseert het college om de bezwaren af te wijzen. Dit betekent dat de commissie vindt dat de omgevingsvergunning kan blijven.

Beslissing op de bezwaren

Het college volgt het advies van de bezwaarcommissie. De mensen die bezwaar hebben gemaakt of hun advocaten hebben dit gehoord. Ze kunnen tegen dit besluit in beroep gaan, binnen zes weken na verzending. Het beroep wordt ingediend bij de rechtbank.

Kruithoorn

De komst van het azc Kruithoorn staat gepland voor halverwege 2025. Dat is later dan we eerder hebben gecommuniceerd. Het COA is nu nog bezig met onderzoeken op de plek waar het azc komt. Deze onderzoeken zijn aan het eind van dit jaar klaar. Daarna vraagt het COA een vergunning aan om het azc te mogen bouwen. Mensen kunnen dan bezwaar maken of in beroep gaan tegen deze vergunning. Als alles volgens plan gaat, is het azc halverwege 2025 klaar voor gebruik.

Overleg omwonenden

We snappen dat de komst van een azc zorgen bij de omgeving oplevert. Daarom voeren we het gesprek met met de ondernemers van Pettelaarpark en Kruithoorn, inwoners uit de directe omgeving en wijkprofessionals. Het doel van de gesprekken is om deze zorgen te horen en daar waar mogelijk ook te adresseren met afspraken. De uitkomsten van de gesprekken krijgen een plek in het Leefbaarheidsplan.

Leefbaarheidsplan

Het Leefbaarheidsplan is opgesteld samen met omwonenden en ondernemers van het Pettelaarpark en de Kruithoorn. Hierin komen maatregelen en afspraken die zij belangrijk vinden. Denk dan aan veiligheid, looproutes, participatie en integratie. Het Leefbaarheidsplan houden we actueel: als we nieuwe afspraken maken, verwerken we deze.

Documenten

Je vindt hieronder de documenten over onder andere de aanvraag omgevingsvergunning en het Leefbaarheidsplan.

Contact

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat er veel vragen zijn rondom de komst van het azc. Daarom beantwoorden we hieronder zo veel mogelijk vragen. Staat je vraag er niet tussen? Stel deze dan via het digitaal contactformulier of bel met 073-  615 51 55 (werkdagen van 8.30-17.00 uur).

Top 10

Vervolgstappen en bezwaar maken

Veiligheid

Besluitvorming

Het asielzoekerscentrum (azc) – Opvangplekken

De asielzoekers

Communicatie

Financiering

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.