Meerjarige opvang asielzoekers (azc)

Nederland zit in een opvangcrisis. Er ligt landelijk een dringende vraag om mensen die asiel aanvragen op te vangen. Ook de gemeente ’s-Hertogenbosch helpt hierbij en gaat 600 asielzoekers opvangen. Op Pettelaarpark 90 vangen we 250 vluchtelingen op voor een periode van maximaal vijf jaar. De locatie Kruithoorn, aan de Poeldonkweg, is aan het COA aangeboden als plek voor een azc. Dat gaat om de opvang van 350 asielzoekers voor maximaal tien jaar.

Op deze pagina vind je meer informatie over de opvang asielzoekers, de asielzoekerscentrums (azc’s) en veelgestelde vragen.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via de onderstaande button. Of lees de laatste nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Kruithoorn

Het COA en gemeente Den Bosch werken aan een plan om een tijdelijk azc te bouwen. Deze is gepland op het terrein van de Kruithoorn aan de Poeldonkweg. Het COA is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Op het geplande azc Kruithoorn kunnen straks 350 asielzoekers komen voor een periode van maximaal tien jaar.

Aanvraag vergunning

Het COA heeft de vergunning aangevraagd voor het tijdelijke azc Kruithoorn. Deze wordt binnenkort geplaatst in het gemeenteblad op de website Overheid.nl. De aanvraag en de bijbehorende stukken, zoals het plan, rapporten van onderzoeken op het gebied van geluid, ecologie en archeologie zijn dan in te zien. De stukken zijn op te vragen bij het omgevingsloket via het digitaal contactformulier.

Ontwerpbesluit

De gemeente beoordeelt de stukken die het COA heeft ingediend. Daarna neemt de gemeente een ontwerpbesluit op de aanvraag. Dat is een tijdelijke beslissing over de vergunningaanvraag. We verwachten in de komende weken een ontwerpbesluit te kunnen nemen. Het ontwerpbesluit betekent dat de gemeente nog niet definitief heeft besloten over de vergunning, maar eerst wil weten wat anderen ervan vinden. Pas daarna neemt de gemeente een definitief besluit.

Zienswijzen

Je kunt de gemeente laten weten wat je vindt van het ontwerpbesluit, door een zienswijze in te dienen. Meestal doen mensen dat wanneer ze het er helemaal of voor een deel niet mee eens zijn.

Het ontwerpbesluit en alle bijbehorende stukken zijn na bekendmaking in het gemeenteblad zes weken in te zien. In die periode kun je reageren op het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken. En uitleggen waarom je het er niet mee eens bent of wat je graag anders wilt zien.

Communicatie

Wanneer de zienswijzen ingediend kunnen worden, communiceren we dat. Ook communiceren we dan hoe je een zienswijze moet indienen. Dat doen we via de wijkprofessionals, de overleggen die er zijn met de omgeving, de nieuwsbrief en deze pagina.

Omgevingsvergunning

De gemeente bekijkt alle zienswijzen. De gemeente geeft altijd een reactie op alle zienswijzen, en laat weten wat er met de gemaakte opmerkingen is gebeurd.  Deze reactie neemt het college van burgemeester en wethouders mee in het definitieve besluit over de omgevingsvergunning.

Pas als de definitieve omgevingsvergunning afgegeven is aan het COA, kan het geplande azc Kruithoorn gebouwd worden.

Beroep indienen

Na bekendmaking van het definitieve besluit is dit in te zien. In deze periode van zes weken kunnen belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit in beroep gaan bij de rechtbank. Hoe je dit moet doen, communiceren we als het zover is.

Als er binnen deze periode geen bezwaren binnenkomen, staat de vergunning vast.

Voorlopige voorziening

Er is ook nog een mogelijkheid van een voorlopige voorziening. Dat is wanneer iemand vindt dat het verlenen van een vergunning direct al grote problemen veroorzaakt. Dan kun je aan de rechter vragen om het besluit tijdelijk te stoppen. Je vraagt dan aan de rechter een ‘voorlopige voorziening’ te treffen. Zo’n voorlopige voorziening wordt vaak een schorsing genoemd.

Groot-Meerendonk

Het geplande azc Kruithoorn, dat maximaal tien jaar blijft, ligt in het gebied Groot-Meerendonk. De gemeente werkt aan een plan om vanaf 2030 te starten met de bouw van deze nieuwe wijk tussen de Zuid-Willemsvaart en de A2. De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om op Groot-Meerendonk een vaste flexibele opvang te realiseren. Deze is bedoeld voor mensen die op dat moment ruimte nodig hebben. Het zou gaan om een plek voor 600 mensen.

Overleg omwonenden

We kunnen ons voorstellen dat omwonenden vragen hebben of mee willen praten over de komst van het azc, maar ook over de plannen voor de ontwikkeling Groot-Meerendonk. We organiseren hiervoor inloopmomenten. Het eerstvolgende inloopmoment vindt plaats op dinsdag 25 maart van 17.00-21.00 uur in het vroegere Dieze College, ingang Bilderdijkstraat. Tijdens de inloopbijeenkomst krijg je informatie over projecten en ontwikkelingen in de Gestelse buurt, Groot-Meerendonk en over het geplande azc Kruithoorn. Ook kun je hierover vragen stellen. Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig. Je kunt van 17.00 – 21.00 uur op elk moment binnenlopen.

Mensen die in de buurt wonen van het geplande azc kunnen meedoen met het omwonendenoverleg. Dat doe je voor langere tijd. Met een groep omwonenden en betrokken organisaties en instellingen kom je regelmatig samen. Je bespreekt de zorgen en belangen van de omwonenden. En je werkt mee aan een Leefbaarheidsplan. Hierin komen maatregelen en afspraken die omwonenden belangrijk vinden. Denk aan veiligheid, looproutes, participatie en integratie. Je kunt je hiervoor opgeven door een mail te sturen via het digitaal contactformulier.

Video

In deze video krijg je informatie over het geplande azc Kruithoorn. Er wordt antwoord gegeven op de vragen: Waarom komt er nog een azc? Waar komt deze precies? Hoe leven mensen in een azc? Welke stappen moeten het COA en de gemeente nog nemen? Op welke manier kun je bezwaar maken?

Leefbaarheidsplan

Voor de opening van azc Pettelaarpark 90 heeft de gemeente samen met betrokken omwonenden en ondernemers een leefbaarheidsplan opgesteld. Hierin staan maatregelen en afspraken die zij belangrijk vinden. Met als doel om de leefbaarheid te vergroten. Sommige mensen uit de wijk maakten zich namelijk zorgen over de leefbaarheid in hun wijk en/of hun werkomgeving. Anderen vonden het belangrijk om verveling van de bewoners van Pettelaarpak 90 tegen te gaan.

Er is naar elkaar geluisterd en – waar mogelijk – zijn er concrete afspraken en maatregelen genomen. Het leefbaarheidsplan is geen statisch document, het verandert mee met de wensen van de wijk en dat wat al gerealiseerd is. Daarom vind je hieronder de stand van zaken van het leefbaarheidsplan 2.0 (pdf). Uiteraard blijft de gemeente in gesprek met de omgeving en kunnen we in de aanloop van het geplande azc Kruithoorn ook eventuele extra maatregelen toevoegen.

Lees stand van zaken leefbaarheidsplan (pdf)

Lees stand van zaken leefbaarheidsplan in uitgeschreven tekst (pdf)

Resultaten leefbaarheids- en veiligheidsmonitor

Een van de afspraken in het leefbaarheidsplan is het jaarlijks uitvoeren van een leefbaarheids- en veiligheidsmonitor. Hiermee onderzoeken we hoe bewoners de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk ervaren en of er veranderingen zijn sinds de komst van het azc.

Eind 2024 hebben alle huishoudens in de Gestelse buurt en de Meerendonk een uitnodiging ontvangen om een vragenlijst in te vullen. Meer dan honderd inwoners hebben dit gedaan. En de resultaten van de monitor zijn nu bekend.

Lees de belangrijkste resultaten (pdf)

Lees alle resultaten uit de monitor (pdf)

Pettelaarpark 90

Op Pettelaarpark 90 worden 250 vluchtelingen opgevangen voor een periode van maximaal vijf jaar. De vluchtelingen komen van de noodopvang op het oude Hypecoterrein in Rosmalen. Deze is per 1 maart 2024 gesloten.

Contact

Vraag en antwoord azc’s Kruithoorn en Pettelaarpark 90

We kunnen ons voorstellen dat er veel vragen zijn rondom de komst van de azc’s. Daarom beantwoorden we hieronder zo veel mogelijk vragen. Staat je vraag er niet tussen? Stel deze dan via het digitaal contactformulier of bel met 073-  615 51 55 (werkdagen van 8.30-17.00 uur).

Top 10

Vervolgstappen en bezwaar maken

Veiligheid

Besluitvorming

Het asielzoekerscentrum (azc) – Opvangplekken

De asielzoekers

Communicatie

Financiering

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.