Logo met tekst: Fijn oud worden, hoe gaan we hier samen voor zorgen? Bosch Burgerberaad

Het Bossche burgerberaad; Jouw invloed op morgen, begint vandaag.

Op donderdag 16 mei jl. was het dan eindelijk zover. De leden van het eerste Bossche burgerberaad boden hun rapport met aanbevelingen aan aan het stadsbestuur van ons gemeente. Een rapport met maar liefst 34 aanbevelingen over het belangrijke vraagstuk: “Fijn oud worden. Hoe gaan we daar samen voor zorgen?”.

Geen makkelijke vraag. Maar een vraag voor ons allemaal. Of je nu jong bent of oud. Theoretisch bent opgeleid óf praktisch. Voor de één ver weg. Voor de andere dichtbij. De leden van het burgerberaad hebben dit vraagstuk dan ook breed opgepakt. 34 aanbevelingen verdeeld over 14 thema’s! Aanbevelingen op het vlak van wonen, zorg en welzijn. En breder dan dat: Om er een paar te noemen:

  • Mobiliteit.
  • Datatechnologie en dienstverlening

De oproep van het eerste Bossche burgerberaad.

Aan de politiek, zorg- en welzijnsorganisaties en de woningcorporaties doet het burgerberaad een dringende oproep: verwerk de aanbevelingen in beleid. “Investeer in projecten en diensten die het mogelijk maken dat iedereen een fijne oude dag kan hebben in onze gemeente.” De oproep beperkt zich niet alleen tot alle instanties, maar ook tot alle inwoners. “Laten we elkaar ondersteunen, omkijken naar elkaar en beter samenwerken aan een gemeenschap waar iedereen zich thuis voelt.”

Eén van de 34 aanbevelingen is daarop ook gericht. De week van het ouder worden. Het burgerberaad wil dat er jaarlijks een campagne wordt gehouden waarin inwoners kennismaken met dit thema. Een week waarin het onderwijs bijvoorbeeld gastcolleges verzorgt, zorgorganisaties open dagen organiseren en cultuur het onderwerp bespreekbaar maakt door theaterproducties over hoe het voelt om oud te zijn. Alle aanbevelingen zijn te lezen in het Rapport aanbevelingen Burgerberaad 2024.

De overhandiging van het rapport  aan burgemeester Mikkers en wethouder Slikker was een belangrijk moment. Meer dan 200 genodigden waren daarbij. De leden van het burgerberaad natuurlijk maar ook vertegenwoordigers namens de woon- zorg-, en welzijnsorganisaties en raadsleden. Want de Bossche politiek ziet het eindrapport van het burgerberaad als een zwaarwegend advies richting de woonzorgvisie.

Na een welkomstwoord door Huub van Mackelenberg (onafhankelijk voorzitter van het burgerberaad) en Heleen Osse (secretaris van het burgerberaad) kwamen ook leden van het burgerberaad aan het woord. Daarna was er nog volop ruimte om elkaar te ontmoeten, onder het genot van een hapje en drankje. Een feestelijke afsluiting van een wel zeer bijzondere periode!

Hoe verder?

  • Op 10 juni kunnen de leden van het burgerberaad de aanbevelingen kracht bij zetten tijdens  Informeren & Ontmoeten
  • 19 juni wordt het rapport in de commissie Sociaal besproken.
  • 2 juli is de raadsvergadering

Benieuwd naar het burgerberaad?

Dat begrijpen we. Daarom maakten we een aftermovie, zodat je kunt zien wat het burgerberaad allemaal heeft gedaan. Maar vooral ook hoe leuk het was. Bekijk de aftermovie op YouTube.

Andre van Breemen: “Ik doe mee aan het burgerraad omdat ik vind dat de samenleving wat steriel is geworden. Mensen hebben tegenwoordig weinig tijd om zich te bekommeren om ouderen. Eenieder krijgt er vroeg of laat mee te maken. Dat we de gemeende doelen en afspraken redelijkerwijs kunnen invullen. Dit om de samenleving voor nu en in de toekomst te realiseren.”

1e Bossche burgerberaad over fijn oud wordenFoto van de laatste bijeenkomst van het Burgerberaad op 6 april 2024 waarbij Huub van Mackelenbergh aan het woord is

We staan samen voor een grote uitdaging. De groep ouderen wordt namelijk steeds groter én we worden steeds ouder. De vraag om zorg wordt daardoor ook steeds groter. Dit terwijl de groep die de zorg moet verlenen, juist kleiner wordt. De keuzes die we maken over dit onderwerp gaan alle inwoners van onze gemeente aan.  Dan is het eigenlijk ook logisch dat veel verschillende inwoners over dit onderwerp kunnen meepraten. Door dit met een burgerberaad van 120 leden te doen, hopen we dit te bereiken en nieuwe en verfrissende ideeën en adviezen op te halen.

Ann Parmessar: “Ik doe mee met het burgerberaad om dat het een unieke kans is om mijn stem te laten horen bij de bestuurders van de gemeente Den Bosch. Ik heb hoge verwachtingen wat betreft de opvolging van de aanbevelingen die gedaan worden, gezien alle tijd energie en geld dat er in dit initiatief gestoken is door zowel de burgers als gemeente Den Bosch.”

Planning

Het Bossche burgerberaad komt vijf zaterdagen bij elkaar. De locatie waar het burgerberaad samenkomt, volgt later.

6 oktober 2023 Uitnodiging bij 10.000 inwoners op de deurmat
24 oktober 2023 Laatste dag om aan te melden
5 december 2023 Definitieve deelnemers burgerberaad bekend
13 januari 2024 Eerste bijeenkomst Bossche burgerberaad
3 februari 2024 Tweede bijeenkomst
24 februari 2024 Derde bijeenkomst
16 maart 2024 Vierde bijeenkomst
6 april 2024 Vijfde bijeenkomst
16 mei 2024 Rapport met adviezen aan de gemeenteraad klaar
2 juli 2024 Gemeenteraad besluit over de adviezen in het rapport

Op de hoogte blijven

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de opbrengsten van het burgerberaad.

Aanmelden nieuwsbrief

Veelgestelde vragen

Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel deze via het digitaal contactformulier.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.