Het Bossche burgerberaad; Jouw invloed op morgen, begint vandaag.
Op donderdag 16 mei jl. was het dan eindelijk zover. De leden van het eerste Bossche burgerberaad boden hun rapport met aanbevelingen aan aan het stadsbestuur van ons gemeente. Een rapport met maar liefst 34 aanbevelingen over het belangrijke vraagstuk: “Fijn oud worden. Hoe gaan we daar samen voor zorgen?”.
Geen makkelijke vraag. Maar een vraag voor ons allemaal. Of je nu jong bent of oud. Theoretisch bent opgeleid óf praktisch. Voor de één ver weg. Voor de andere dichtbij. De leden van het burgeberaad hebben dit vraagstuk dan ook breed opgepakt. 34 aanbevelingen verdeeld over 14 thema’s! Aanbevelingen op het vlak van wonen, zorg en welzijn. En breder dan dat: Om er een paar te noemen:
- Mobiliteit.
- Datatechnologie en dienstverlening
De oproep van het eerste Bossche burgerberaad
Aan de politiek, zorg- en welzijnsorganisaties en de woningcorporaties doet het burgerberaad een dringende oproep: verwerk de aanbevelingen in beleid. “Investeer in projecten en diensten die het mogelijk maken dat iedereen een fijne oude dag kan hebben in onze gemeente.” De oproep beperkt zich niet alleen tot alle instanties, maar ook tot alle inwoners. “Laten we elkaar ondersteunen, omkijken naar elkaar en beter samenwerken aan een gemeenschap waar iedereen zich thuis voelt.”
Eén van de 34 aanbevelingen is daarop ook gericht. De week van het ouder worden. Het burgerberaad wil dat er jaarlijks een campagne wordt gehouden waarin inwoners kennismaken met dit thema. Een week waarin het onderwijs bijvoorbeeld gastcolleges verzorgt, zorgorganisaties open dagen organiseren en cultuur het onderwerp bespreekbaar maakt door theaterproducties over hoe het voelt om oud te zijn. Alle aanbevelingen zijn te lezen in het Rapport aanbevelingen Burgerberaad 2024 (pdf).
De overhandiging van het rapport aan burgemeester Mikkers en wethouder Slikker was een belangrijk moment. Meer dan 200 genodigden waren daarbij. De leden van het burgerberaad natuurlijk maar ook vertegenwoordigers namens de woon- zorg-, en welzijnsorganisaties en raadsleden. Want de Bossche politiek ziet het eindrapport van het burgerberaad als een zwaarwegend advies richting de woonzorgvisie.
Na een welkomstwoord door Huub van Mackelenberg (onafhankelijk voorzitter van het burgerberaad) en Heleen Osse (secretaris van het burgerberaad) kwamen ook leden van het burgerberaad aan het woord. Daarna was er nog volop ruimte om elkaar te ontmoeten, onder het genot van een hapje en drankje. Een feestelijke afsluiting van een wel zeer bijzondere periode!
Hoe verder?
Op dinsdag 28 mei heeft het College van Burgemeester en Wethouders een discussienotitie vastgesteld met als titel; Eindrapport eerste Bossche burgerberaad “Fijn oud worden. Hoe gaan we hier samen voor zorgen?”. Een discussienotitie houdt in dat het college vragen aan de commissie Sociaal stelt. Op deze vragen wil zij antwoord hebben. Lees de discussienotitie (pdf).
Op 19 juni bespreekt de commissie Sociaal de discussienotitie.
Daarna wordt de woonzorgvisie opgesteld. We hopen deze in december af te hebben.
Benieuwd naar het burgerberaad?
Dat begrijpen we. Daarom maakten we een aftermovie, zodat je kunt zien wat het burgerberaad allemaal heeft gedaan. Maar vooral ook hoe leuk het was. Bekijk de aftermovie op YouTube.
Andre van Breemen: “Ik doe mee aan het burgerraad omdat ik vind dat de samenleving wat steriel is geworden. Mensen hebben tegenwoordig weinig tijd om zich te bekommeren om ouderen. Eenieder krijgt er vroeg of laat mee te maken. Dat we de gemeende doelen en afspraken redelijkerwijs kunnen invullen. Dit om de samenleving voor nu en in de toekomst te realiseren.”
1e Bossche burgerberaad over fijn oud worden
We staan samen voor een grote uitdaging. De groep ouderen wordt namelijk steeds groter én we worden steeds ouder. De vraag om zorg wordt daardoor ook steeds groter. Dit terwijl de groep die de zorg moet verlenen, juist kleiner wordt. De keuzes die we maken over dit onderwerp gaan alle inwoners van onze gemeente aan. Dan is het eigenlijk ook logisch dat veel verschillende inwoners over dit onderwerp kunnen meepraten. Door dit met een burgerberaad van 120 leden te doen, hopen we dit te bereiken en nieuwe en verfrissende ideeën en adviezen op te halen.
Ann Parmessar: “Ik doe mee met het burgerberaad om dat het een unieke kans is om mijn stem te laten horen bij de bestuurders van de gemeente Den Bosch. Ik heb hoge verwachtingen wat betreft de opvolging van de aanbevelingen die gedaan worden, gezien alle tijd energie en geld dat er in dit initiatief gestoken is door zowel de burgers als gemeente Den Bosch.”
Op de hoogte blijven
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de opbrengsten van het burgerberaad.
Veelgestelde vragen
Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel deze via het digitaal contactformulier.
Wat is een burgerberaad?
Een burgerberaad is een groep gelote inwoners die de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch advies geeft over een lastige vraag. Deze groep inwoners komt meerdere keren samen en zoekt naar oplossingen. Het burgerberaad komt uiteindelijk met adviezen en geeft dit in een rapport aan de gemeenteraad. Dit advies is een zwaarwegend advies. Het burgerberaad heeft dus direct invloed op de politieke keuzes die de gemeente maakt.
Is dit de eerste keer dat de gemeente met een burgerberaad werkt?
Ja, de gemeente ’s-Hertogenbosch organiseert voor het eerst een burgerberaad. Andere steden zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Zeist en Utrecht gingen ons voor.
Hoe is het burgerberaad samengesteld?
Op 6 oktober ontvingen 10.000 willekeurig geselecteerde inwoners boven de 16 jaar een uitnodiging voor het eerste Bossche burgerberaad. Iedereen had op deze manier evenveel kans op een uitnodiging. Maar liefst 985 inwoners meldden zich aan! Een geweldig resultaat. Wat zeker ook laat zien dat veel inwoners over dit onderwerp willen meepraten.
Via een loting kwamen we uiteindelijk tot een groep van 120 inwoners. Inwoners uit verschillende buurten uit onze gemeente. Van jong tot oud en ieder met een eigen verhaal. Voor deze loting keken we naar: leeftijd, geslacht, woonwijk, culturele achtergrond, opleiding en inkomen. We gebruikten daarvoor gebruik van een computerprogramma. Dit programma selecteerde anoniem zodat de groep een goede afspiegeling van onze gemeente is. Als voorbeeld: zo’n 22% van onze inwoners is tussen de 16 en 29 jaar oud. Het computerprogramma zocht net zo lang tot 22% van de 120 deelnemers ook tussen de 16 en 29 jaar oud is.
Wie begeleidt het burgerberaad?
Om zo objectief mogelijk te zijn, gaat een extern onafhankelijk voorzitter het burgerberaad begeleiden. Ook de andere mensen die helpen bij het burgerberaad hebben geen belang bij het onderwerp en zijn onafhankelijk.
Wat doet de gemeenteraad met het advies van het burgerberaad?
Het burgerberaad komt na de vijf bijeenkomsten met een rapport met adviezen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft het allereerste burgerberaad met beide armen omarmd, dus zij zullen de adviezen als zwaarwegend meenemen in hun besluit. Jouw deelname aan het burgerberaad betekent dus directe invloed op de politiek.
Konden ook niet-leden meepraten over dit onderwerp?
Om het burgerberaad (nog) meer input te geven over het thema “Fijn oud worden”, zijn inwoners uit onze gemeente via een mediacampagne opgeroepen om mee te denken via ons online participatieplatform. Iedereen die wilde, kon hier van 22 december 2023 tot en met 28 januari 2024 hun mening geven op een aantal stellingen en dilemma’s. Lees de resultaten (pdf).
Ook vonden we het belangrijk om inwoners die uitgeloot zijn, toch hun inbreng te laten geven. Daarom organiseerden we op maandag 22 januari een bijeenkomst voor deze groep. Zo’n 30 inwoners maakten gebruik van deze uitnodiging en gaven hun ideeën mee rond het thema. Lees het verslag van de bijeenkomst (pdf).
Alles wat er is teruggegeven is een-op-een gedeeld met de leden van het burgerberaad. Het is aan het beraad om te bepalen of en zo ja hoe deze ideeën terugkomen in het advies aan de gemeenteraad.
-
Rapport aanbevelingen Burgerberaad 2024 pdf Download: Rapport aanbevelingen Burgerberaad 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.