Logo met tekst: Fijn oud worden, hoe gaan we hier samen voor zorgen? Bosch Burgerberaad

Het Bossche burgerberaad: Jouw invloed op morgen, begint vandaag

Op zaterdag 6 april kwamen de leden van het eerste Bossche burgerberaad voor de vijfde keer samen. Zij gingen die zaterdag voor de laatste keer aan de slag met het belangrijke vraagstuk: “Fijn oud worden. Hoe gaan we daar samen voor zorgen?”.

Maar liefst 35 aanbevelingen heeft het burgerberaad opgesteld. En er is over gestemd. De schrijfgroep (ook leden van het burgerberaad) verwerken al deze aanbevelingen nu in een eindrapport dat op donderdag 16 mei a.s. wordt aangeboden aan de gemeenteraad en het stadsbestuur. Ook de maatschappelijke partners op het gebied van wonen, zorg en welzijn zijn hierbij aanwezig.

Een belangrijk moment, want dit eindrapport wordt door de politiek gezien als een zwaarwegend advies richting de woonzorgvisie. Op 2 juli a.s. beslist de gemeenteraad over het eindrapport met aanbevelingen.

Benieuwd naar het burgerberaad?

Dat begrijpen we. Daarom maakten we een aftermovie, zodat je kunt zien wat het burgerberaad allemaal heeft gedaan. Maar vooral ook hoe leuk het was. Bekijk de aftermovie op YouTube.

Andre van Breemen: “Ik doe mee aan het burgerraad omdat ik vind dat de samenleving wat steriel is geworden. Mensen hebben tegenwoordig weinig tijd om zich te bekommeren om ouderen. Eenieder krijgt er vroeg of laat mee te maken. Dat we de gemeende doelen en afspraken redelijkerwijs kunnen invullen. Dit om de samenleving voor nu en in de toekomst te realiseren.”

1e Bossche burgerberaad over fijn oud wordenFoto van de laatste bijeenkomst van het Burgerberaad op 6 april 2024 waarbij Huub van Mackelenbergh aan het woord is

We staan samen voor een grote uitdaging. De groep ouderen wordt namelijk steeds groter én we worden steeds ouder. De vraag om zorg wordt daardoor ook steeds groter. Dit terwijl de groep die de zorg moet verlenen, juist kleiner wordt. De keuzes die we maken over dit onderwerp gaan alle inwoners van onze gemeente aan.  Dan is het eigenlijk ook logisch dat veel verschillende inwoners over dit onderwerp kunnen meepraten. Door dit met een burgerberaad van 120 leden te doen, hopen we dit te bereiken en nieuwe en verfrissende ideeën en adviezen op te halen.

Het advies van het burgerberaad is een belangrijk onderdeel van de aanpak van wonen en zorgen in de toekomst. We noemen dit de Woonzorgvisie. Deze visie maakt de gemeente samen met zorgpartijen, woningbouw- en welzijnspartijen. En dus ook met het burgerberaad.

Ann Parmessar: “Ik doe mee met het burgerberaad om dat het een unieke kans is om mijn stem te laten horen bij de bestuurders van de gemeente Den Bosch. Ik heb hoge verwachtingen wat betreft de opvolging van de aanbevelingen die gedaan worden, gezien alle tijd energie en geld dat er in dit initiatief gestoken is door zowel de burgers als gemeente Den Bosch.”

Vijf zaterdagen

Foto van de laatste bijeenkomst van het Burgerberaad op 6 april 2024 waarbij leden van het burgerberaad met elkaar in gesprek zijn aan tafelHet burgerberaad kwam in januari, februari, maart en april 5 zaterdagen bijeen om met elkaar in gesprek te gaan. Het burgerberaad bepaalde zelf wat ze nodig had om tot goede adviezen te komen aan de gemeenteraad. En het burgerberaad stond er niet alleen voor. Er was hulp van onafhankelijke gespreksbegeleiders. En van experts op gebied van welzijn, zorg en wonen. Deelnemers van het burgerberaad gingen bijvoorbeeld ook op werkbezoek bij verschillende organisaties in onze gemeente om meer inzichten op te halen over de thema’s waarmee ze aan de slag gaan. Deze thema’s zijn:

Financiën, dementie, collectief/gemeenschappelijk wonen in nieuwbouw en bestaande bouw, mobiliteit, digitalisering, jong en oud, bureaucratie, preventie en gezondheid, huisvesting, zorg, samenleven, ontmoeten en eenzaamheid, vrijwilligers en mantelzorg, leren van andere culturen en Revolutionaire Garde: uit de leden van het burgerberaad werd ook een Revolutionaire Garde geformeerd. Een aantal leden die echt even out-of-the-box denken. Met totaal andere invalshoeken en ideeën. Ook zij kwamen met aanbevelingen.

Aanbevelingen

In werkgroepen werd aan een thema gewerkt. Daarbij was de vraag om aanbevelingen te maken over het specifieke thema. Deze aanbevelingen bestonden uit drie delen:

  • Wat zien we?
  • Wat willen we?
  • Wat is ons voorstel?

Deze aanbevelingen werden verder aangescherpt na feedback van de zogenaamde fact checkers. Deze fact checkers, collega’s van de gemeente, keken of een aanbeveling wel uitvoerbaar was, binnen wet- en regelgeving paste en financieel haalbaar. Zij deden dit samen met andere collega’s maar ook met externe organisaties zoals woningbouwverenigingen, zorginstellingen etc.

Tarek Ahmed Mahmoud Ali: “Ik denk dat het een prachtige en nuttige ervaring is voor iedereen en een soort betrokkenheid bij de Nederlandse samenleving. Vooral omdat ik niet van Nederlandse afkomst ben en nog steeds de Nederlandse taal aan het leren ben. Maar nu ben ik geïntegreerd en vind ik het een kans om deel te nemen aan het dienen van de burgers, in dit land dat mij en mijn kinderen ontving en waar ik een burger werd met rechten en plichten. Ik hoop dat onze suggesties en aanbevelingen die we noemden niet alleen maar wensen zijn, ten aanzien van dit land en bij te dragen aan zijn dienstbaarheid. Het moet ook van kracht worden ten behoeve van alle burgers van onze prachtige stad.”

De stemronde

Tijdens de laatste bijeenkomst, op zaterdag 6 april, lagen er maar liefst 35 aanbevelingen op tafel. Toen was het tijd om te stemmen. Want.. hoe dachten andere leden van het burgerberaad over de aanbevelingen van andere werkgroepen?

Deze stemronde verliep digitaal, via de mobiele telefoon. Iedere aanbeveling werd door Huub van Mackelenbergh, onafhankelijk voorzitter, en Heleen Osse, secretaris, voorgelezen. Daarna kreeg de werkgroep zo’n 60 seconden de tijd om in een pitch de anderen ervan te overtuigen positief te stemmen.

Daarna stemden alle leden over deze aanbeveling. Ze hadden daarbij onderstaande mogelijkheden:

  • Dit is helemaal wat ik graag wil
  • Dit is wat ik graag wil
  • Ik wil dit wel maar heb een paar bedenkingen
  • Ik heb bedenkingen
  • Ik denk niet dat ik dit wil
  • Dit wil ik zeker niet

Deze mogelijkheden werden uiteindelijk vertaald naar een puntensysteem waarbij aan het einde van dag 5 duidelijk werd welke aanbevelingen veel steun hadden van het burgerberaad en welke minder. Uiteindelijk hebben 85 leden hun stem uitgebracht. Alle 35 aanbevelingen worden opgenomen in het eindrapport richting de politiek. De aanbevelingen met de meeste steun komen dan bovenaan, de aanbevelingen met het minste steun achteraan.

Planning

Het Bossche burgerberaad komt vijf zaterdagen bij elkaar. De locatie waar het burgerberaad samenkomt, volgt later.

6 oktober 2023 Uitnodiging bij 10.000 inwoners op de deurmat
24 oktober 2023 Laatste dag om aan te melden
5 december 2023 Definitieve deelnemers burgerberaad bekend
13 januari 2024 Eerste bijeenkomst Bossche burgerberaad
3 februari 2024 Tweede bijeenkomst
24 februari 2024 Derde bijeenkomst
16 maart 2024 Vierde bijeenkomst
6 april 2024 Vijfde bijeenkomst
16 mei 2024 Rapport met adviezen aan de gemeenteraad klaar
2 juli 2024 Gemeenteraad besluit over de adviezen in het rapport

Op de hoogte blijven

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de opbrengsten van het burgerberaad.

Aanmelden nieuwsbrief

Veelgestelde vragen

Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel deze via het digitaal contactformulier.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.