Logo met tekst: Fijn oud worden, hoe gaan we hier samen voor zorgen? Bosch Burgerberaad

Het Bossche burgerberaad: Jouw invloed op morgen, begint vandaag

De gemeente ’s-Hertogenbosch organiseert het allereerste Bossche burgerberaad. 120 inwoners gaan begin 2024 aan de slag met een belangrijk vraagstuk: fijn oud worden. Hoe gaan we daar samen voor zorgen? 10.000 inwoners uit onze gemeente ontvingen op 6 oktober een persoonlijke uitnodiging om mee te kunnen doen. Maar liefst 985 inwoners meldden zich aan. Op 5 december horen zij of ze bij het burgerberaad zijn ingeloot. Je kunt je nu niet meer aanmelden. Jouw invloed op morgen, begint vandaag.

Wat is een burgerberaad?

Een burgerberaad is een groep gelote inwoners die de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch advies geeft over een lastige vraag. Deze groep inwoners komt meerdere keren samen en zoekt naar oplossingen. Het burgerberaad komt uiteindelijk met adviezen en geeft dit in een rapport aan de gemeenteraad. Dit advies is een zwaarwegend advies. Het burgerberaad heeft dus direct invloed op de politieke keuzes die de gemeente maakt.

1e Bossche burgerberaad over fijn oud worden

Prettig wonen en leven wil iedereen. Maar hoe zie jij dat als je ouder wordt? Hoe zie jij dat voor jouw ouders, opa en oma?

We staan allemaal voor een grote uitdaging. De groep ouderen wordt namelijk steeds groter én we worden steeds ouder. De vraag om zorg wordt daardoor ook steeds groter. Dit terwijl de groep die de zorg moet verlenen, juist kleiner wordt. De keuzes die we maken over dit onderwerp gaan alle inwoners van onze gemeente aan.

Jij weet als geen ander wat nodig is om fijn oud te worden. Dan is het eigenlijk ook logisch dat veel verschillende inwoners over dit onderwerp kunnen meepraten. Door dit op deze manier met elkaar te doen, hopen we op nieuwe en verfrissende ideeën en adviezen.

Het advies van het burgerberaad is een belangrijk onderdeel van de aanpak van wonen en zorgen in de toekomst. We noemen dit de Woonzorgvisie. Deze visie maakt de gemeente samen met zorgpartijen, woningbouw- en welzijnspartijen. En dus ook met het burgerberaad.

Overweldigende hoeveelheid aanmeldingen

Op 6 oktober ontvingen 10.000 willekeurig geselecteerde inwoners boven de 16 jaar een uitnodiging. Hiermee konden ze zich aanmelden voor het burgerberaad. Iedereen had evenveel kans om een uitnodiging te krijgen. Maar liefst 985 inwoners meldden zich aan! Een geweldig resultaat. Wat zeker ook laat zien dat veel inwoners over dit onderwerp willen meepraten. Het is nu aan de gemeente om een burgerberaad samen te stellen van 120 inwoners.

Daarbij kijken we naar de aangegeven kenmerken leeftijd, geslacht, woonwijk, culturele achtergrond, opleidingsniveau en inkomen.

Op deze manier ontstaat een burgerberaad dat overeenkomt met hoe de gemeente in elkaar zit. Als voorbeeld; zo’n 22% van onze inwoners is 16-29 jaar. Dat betekent idealiter dat 26 van de 120 deelnemers aan het burgerberaad in die leeftijdscategorie vallen.

Vallen “te veel” inwoners in dezelfde categorie? Dan bepaalt een tweede loting welke inwoner deel mag nemen.

Vijf zaterdagen

Het burgerberaad komt 5 zaterdagen van 9.30 uur tot 16.30 uur samen om met elkaar in gesprek te gaan. Het burgerberaad bepaalt zelf wat ze nodig hebben om tot goede adviezen te komen aan de gemeenteraad. En het burgerberaad staat er niet alleen voor. Er is hulp van mensen die onafhankelijk zijn.

Geen uitnodiging gekregen, maar heb je wel goede ideeën hoe we samen kunnen zorgen dat we met z’n allen fijn oud kunnen worden? Mail dan naar burgerberaad@s-hertogenbosch.nl. Je input geven we graag mee aan het burgerberaad.

Pieter Paul Slikker, wethouder wonen, zorg en bestuurlijke vernieuwing:

“Ik hoop dat jij één van die 120 deelnemers wilt zijn die meedoet met het allereerste Bossche burgerberaad. Het is een ontdekkingstocht die we met z’n allen aangaan. En als je hulp nodig hebt met vervoer, mantelzorg, een tolk of kinderopvang helpen wij je. Jouw invloed op morgen, begint vandaag.”

Meer Burgerberaden

Het Bossche burgerberaad is een nieuwe manier van participatie. Er zit ontzettend veel kennis en (levens)ervaring in onze gemeente zelf. En mensen willen ook vaak graag meepraten over oplossingen voor vragen die hen raken. Het idee is ook om te leren van het eerste Bossche burgerberaad en veel ervaring op te doen om het burgerberaad vaker in te kunnen zetten.

Planning

Het Bossche burgerberaad komt vijf zaterdagen bij elkaar. De locatie waar het burgerberaad samenkomt, volgt later.

6 oktober 2023 Uitnodiging bij 10.000 inwoners op de deurmat
24 oktober 2023 Laatste dag om aan te melden
5 december 2023 Definitieve deelnemers burgerberaad bekend
13 januari 2024 Eerste bijeenkomst Bossche burgerberaad
3 februari 2024 Tweede bijeenkomst (onder voorbehoud)
24 februari 2024 Derde bijeenkomst (onder voorbehoud)
16 maart 2024 Vierde bijeenkomst (onder voorbehoud)
6 april 2024 Vijfde bijeenkomst (onder voorbehoud)
27 april 2024 Rapport met adviezen aan de gemeenteraad klaar
2 juli 2024 Gemeenteraad besluit over de adviezen in het rapport

Op de hoogte blijven

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de opbrengsten van het burgerberaad.

Aanmelden nieuwsbrief

Veelgestelde vragen

Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail naar burgerberaad@s-hertogenbosch.nl.

  • Hoe laat begint het burgerberaad op de zaterdagen? En tot hoelang duurt deze dag?

    De vijf zaterdagen starten in principe om 9.30 uur en duren tot ongeveer 16.30 – 17.00 uur. Dit is inclusief een uur pauze.

  • Moet ik iedere zaterdag die is gepland aanwezig zijn?

    Als je je aanmeldt voor het burgerberaad vertrouwen we erop dat je er alle bijeenkomsten bij kunt zijn. Als het toch door omstandigheden een keer niet lukt, is dat jammer want dan mist de groep van het burgerberaad jouw betrokken inbreng. De vergoeding van maximaal 500 euro geldt ook echt alleen als je er alle bijeenkomsten bij bent, anders is het per bijeenkomst dat je meedoet 100 euro.

  • Welk onderwerp bespreekt het burgerberaad nu?

    Het eerste burgerberaad gaat over wonen en zorg als je ouder wordt. Want hoe zorgen we samen voor elkaar en een zorgzame samenleving? Over tien jaar telt Nederland ruim 2.000.000 mensen van 75 jaar ouder. Voor veel ouderen is het belangrijk dat zij zo lang mogelijk zelfstandig mee kunnen doen in het dagelijks leven; zelfstandig wonen, boodschappen doen, vrijwilligerswerk, oppassen op de kleinkinderen, een sociaal netwerk onderhouden, naar een museum gaan etc. Maar als mensen wat ouder en hun lichamelijke gezondheid afneemt, dan zijn deze activiteiten niet meer vanzelfsprekend.

    Om het toenemende aantal ouderen in onze gemeente genoeg zorg en ondersteuning te bieden, hebben we de komende jaren veel handen nodig. Niet alleen zorgpersoneel maar ook mantelzorgers en vrijwilligers. Tegelijkertijd neemt het aantal werkenden in Nederland naar verhouding af. Hoe kunnen we ouderen in de gemeente ’s-Hertogenbosch langer zelfstandig mee laten doen met het dagelijks leven?

  • Waarom kan ik me niet gewoon aanmelden als ik mee wil doen met het burgerberaad?

    Omdat we niet iedereen kunnen uitnodigen. Er is plek voor 120 mensen. Daarnaast is het ook zo dat vaak dezelfde mensen met de gemeente om tafel willen. Dat is natuurlijk fijn. Maar bij het burgerberaad willen we ook met mensen praten die we niet zo vaak horen. Maar die wel goede ideeën hebben. Daarom stuurt de gemeente een groot aantal willekeurige inwoners een uitnodiging. Zo heeft iedereen boven de 16 jaar evenveel kans om mee te doen.

  • Ik heb geen uitnodiging gekregen maar wil wel mijn ideeën geven

    Fijn dat je zo betrokken bent. Een zorgzame samenleving is natuurlijk ook van, voor en door ons allemaal. Krijg je geen uitnodiging, maar heb je wel goede ideeën hoe we samen kunnen zorgen dat we met z’n allen fijn oud kunnen worden? Mail dan naar burgerberaad@s-hertogenbosch.nl. Je input geven we graag mee aan het burgerberaad.

  • Is dit de eerste keer dat de gemeente met een burgerberaad werkt?

    Ja, de gemeente ’s-Hertogenbosch organiseert voor het eerst een burgerberaad. Andere steden zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Zeist en Utrecht gingen ons voor.

  • Waarom moet ik mijn leeftijd, opleidingsniveau en inkomen invullen bij het aanmelden?

    Deze gegevens hebben we nodig om te bepalen of het burgerberaad een goede afspiegeling is van de samenleving in ’s-Hertogenbosch. We gebruiken je gegevens alleen hiervoor. We zijn op zoek naar verschillende mensen uit verschillende wijken en van verschillende leeftijden. Zo horen we veel meningen en ideeën.

  • Hoe zit het met de privacy?

    Alle gegevens die je verstrekt, behandelen wij strikt vertrouwelijk. Jouw persoonlijke gegevens, zoals naam, adresgegevens, e-mailadres en telefoonnummer, gebruik we om je uit te nodigen en contact te houden. De antwoorden op de vragen die je invult bij je aanmelding (leeftijd, inkomen, opleiding) gebruiken we alleen bij de samenstelling van het burgerberaad. Na de vaststelling van het burgerberaad vernietigen we deze gegevens. Bekijk het privacyregelement (pdf) van de afdeling Onderzoek & Statistiek.

  • Wie begeleidt het burgerberaad?

    Om zo objectief mogelijk te zijn, gaat een extern onafhankelijk voorzitter het burgerberaad begeleiden. Ook de andere mensen die helpen bij het burgerberaad hebben geen belang bij het onderwerp en zijn onafhankelijk.

  • Waar zijn de bijeenkomsten van het burgerberaad?

    Op dit moment zijn we nog op zoek naar een locatie waar we met zo’n grote groep kunnen samenkomen. En waar het burgerberaad ook in kleine groepjes met elkaar aan de slag kan. Natuurlijk kijken we bij deze locatie ook naar bereikbaarheid en toegankelijkheid. Zodra we daar meer over weten, lees je dat op deze pagina.

  • Wat krijg ik voor mijn deelname?

    Deelnemers ontvangen een vergoeding van maximaal 500 euro bij volledige deelname. Dat is per aanwezige zaterdag 100 euro. Deze vergoeding krijg je nadat het burgerberaad klaar is met de adviezen aan de politiek. Maar het allerbelangrijkste is dat je meewerkt aan oplossingen voor best een lastig vraagstuk. Zet dus vooral jouw invloed in als je een uitnodiging krijgt.

  • Ik wil meedoen met het burgerberaad en heb extra hulp nodig

    Heb je een uitnodiging gehad en wil je graag meedoen? Maar heb je een hulpvraag? De gemeente biedt bijvoorbeeld kinderopvang en tolken aan. Meedoen maken we zo gemakkelijk en voor iedereen. Je kunt bij je aanmelding aangeven welke hulp je nodig hebt. Als je daadwerkelijk mee gaat doen aan het burgerberaad, kijken we samen naar jouw hulpvraag en hoe we je hiermee kunnen helpen. Dit is maatwerk. En bekijken we dus op moment dat de groep bekend is, begin december.

  • Wat doet de gemeenteraad met het advies van het burgerberaad?

    Het burgerberaad komt na de vijf bijeenkomsten met een rapport met adviezen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft het allereerste burgerberaad met beide armen omarmd, dus zij zullen de adviezen als zwaarwegend meenemen in hun besluit. Jouw deelname aan het burgerberaad betekent dus directe invloed op de politiek.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.