Dieren

Dierenparkjes en kinderboerderijen

In ’s-Hertogenbosch zijn 12 dierenparkjes en 4 kinderboerderijen. De dieren worden verzorgd door vrijwilligers. In deze video vertelt onze dierenverzorger er meer over. Bekijk ook de infographic (pdf). Wil je weten waar de dierenparkjes en kinderboerderijen zijn? Bekijk hier de locaties (pdf).

Wilt u aan de slag als vrijwilliger? Stuur een e-mail via dit digitaal contactformulier

Honden

Binnen gemeente ’s-Hertogenbosch hebben we 3 regels:

 1. Hondenpoep altijd opruimen
 2. Honden overal aan de lijn
 3. Honden niet op kinderspeelplaatsen

Meer informatie staat in de infographic 'Eropuit met je hond' (pdf)

Hondenpoep niet opruimen?

Wilt u de poep van uw hond niet opruimen? Maak dan gebruik van onze hondenuitlaatroutes, uitrenvelden of hondentoiletten. Hier mag u de poep laten liggen. Als u de poep op andere plekken laat liggen riskeert u een boete.  

Loslopende honden

Loslopen voor honden is alleen toegestaan op onze uitrenvelden, loslooproutes en losloopgebieden. In de rest van de gemeente is loslopen verboden en moet de hond aan de lijn.

Hondenvoorzieningen

We hebben verschillende hondenvoorzieningen:

 • Hondenuitlaatroute
 • Uitrenveld
 • Hondentoilet
 • Loslooproutes
 • Losloopgebieden

Wilt u weten waar de hondenvoorzieningen bij u in de buurt zijn? Klik op de knop hieronder.


Laat de hond niet zwemmen

Onze officiële zwemlocaties zijn alleen bestemd voor mensen, honden zijn hier niet welkom. Overige wateren controleren we niet. Doordat de waterkwaliteit niet overal goed (in beeld) is, weten we niet waar het water schoon en veilig is. Voorkom gezondheidsrisico’s en laat de hond daarom niet zwemmen.

Melding hond of hondenvoorziening?

Heeft u een vraag of melding over een hond of hondenvoorziening? Kijk eerst de infographic (pdf) om te zien wat ons beleid is en wat u van ons kunt verwachten.

Zwerfdieren

Huisdieren

Ziet u een zwervend huisdier? Bijvoorbeeld een hond, kat of konijn. Neem contact op met Dierentehuis ’s-Hertogenbosch.

Het is verplicht honden te chippen, zo kan de eigenaar snel opgespoord worden. Ook katten kunnen gechipt worden, maar dat is (nog) niet verplicht. Is het dier niet gechipt? Dan neemt het dierentehuis het dier 14 dagen in bewaring. Meld de eigenaar zich in deze periode dan moet hij aantonen dat het zijn dier is. Dat kan met recente foto’s of een dierenpaspoort. Meld de eigenaar zich niet, dan wordt een nieuwe eigenaar gezocht.

Hobbymatige boerderijdieren

Vanwege de kans op besmetting en verspreiding van ziektes is er een landelijke registratieplicht voor (hobbymatige) boerderijdieren. Denk aan koeien, geiten, schapen en varkentjes. Niet alleen om andere dieren niet te besmetten, maar ook voor de volksgezondheid. Niet registreren is strafbaar.

 • Ziet u een zwervend dier? Neem contact op met de meldkamer van de politie via telefoonnummer (0900) 88 44.
 • Is het dier geregistreerd? Dan wordt contact gezocht met de eigenaar.
 • Is het dier niet geregistreerd? Dan is de Provincie verantwoordelijk voor het vangen van het dier. Vanwege de kans op verspreiding van ziektes mag het dier niet vervoerd worden. De Provincie vraagt de politie om actie te ondernemen.

Gewonde dieren

Voor een gewond dier of een dier in nood kunt u bellen met de Dierenambulance ’s-Hertogenbosch. Zij halen het dier op, gaan er eventueel mee naar de dierenarts of brengen het naar de opvang.

Bij een aanrijding met een wild dier (ree, hert) belt u de politie: (0900) 88 44. Gaat het om een aanrijding met een das of vos? Bel dan de dierenambulance via (073) 614 60 70.

Dood dier of kadaver

Een dood dier bij u in de buurt, bijvoorbeeld een duif, egel, vos, hond, kat of konijn? Neem dan contact op met de Dierenambulance 's-Hertogenbosch via (073) 614 60 70. Van dieren met een chip (kat, hond, konijn etc.) kan eventueel de eigenaar opgespoord worden. Dode dieren die in het wild leven worden naar het milieustation Kruisstraat in Rosmalen gebracht. U kunt een dood dier ook melden via het online meldingsformulier.

Is uw huisdier overleden? Dan kunt u het kadaver wegbrengen naar het milieustation Kruisstraat aan de Vliertwijksestraat 38 in Rosmalen. U kunt hiervoor ook de dierenambulance inschakelen. Ziet u dood vee, zoals een koe, paard of schaap? Meld dit altijd via het online meldingsformulier.