Dieren

Op deze pagina vindt u informatie over bijvoorbeeld dierenparkjes en kinderboerderijen en regels voor het uitlaten van uw hond.

Chip en registreer uw kat test

Katten kunnen soms verdwalen en de weg naar huis niet meer vinden, vooral als ze ergens van schrikken en wegrennen. Elk jaar raken ongeveer 62.500 katten in ons land vermist. Door uw kat te laten chippen, vergroot u de kans om hem snel weer terug te vinden. Neem hiervoor contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Het chippen van katten is nu (nog) niet verplicht. De Rijksoverheid werkt wel aan een landelijke chip- en registratieplicht voor katten. Meer informatie kun je vinden op de website van Rijksoverheid.

Dierenparkjes en kinderboerderijen

In ’s-Hertogenbosch zijn 12 dierenparkjes en 4 kinderboerderijen. De dieren worden verzorgd door vrijwilligers. In deze video op YouTube vertelt onze dierenverzorger er meer over. Bekijk ook de infographic dierenparkjes en kinderboerderijen (pdf). Wil je weten waar de dierenparkjes en kinderboerderijen zijn? Bekijk de locaties.

  • Locaties
    Naam Straat Wijk/dorp
    Dierenweide ’t Wikkie Wikveld Empel
    Dierenpark Engelen De Vlacie Engelen
    Dierenpark De Saren Aalstweg Maaspoort
    Dierenweide Ekartweide Sluisweg Maaspoort
    Dierenweide Maliskamp Maliskampsestraat Maliskamp
    Dierenpark Prins Hendrikpark Geldersedam Muntel/Vliert
    Dierenpark Ploossche Hof Manis Krijgsmanhof Noord
    Dierenweide Rompert Rompertcentrum Noord
    Dierenpark Orthen Schanswetering Noord
    Dierenweide Beestenboel Polluxstraat Rosmalen Noord
    Dierenweide Geitenbrij Koningsstraat Rosmalen Zuid
    Dierenpark Zuiderpark Limietlaan Zuidoost
    Kinderboerderij ’t Veldje Abraham Kuyperborch De Groote Wielen
    Kinderboerderij ’t Heike Heiweg Nuland
    Kinderboerderij Bossche Hoeve Kruiskmapsingel West
    Kinderboerderij Oosterhoeve IJsselsingel Zuidoost

Wilt u aan de slag als vrijwilliger? Stuur een e-mail via het digitaal contactformulier.

Honden

Binnen gemeente ’s-Hertogenbosch hebben we 3 regels:

  1. Hondenpoep altijd opruimen
  2. Honden overal aan de lijn
  3. Honden niet op kinderspeelplaatsen

Meer informatie staat in de infographic ‘Eropuit met je hond’ (pdf).

Hondenpoep niet opruimen?

Wilt u de poep van uw hond niet opruimen? Maak dan gebruik van onze hondenuitlaatroutes, uitrenvelden of hondentoiletten. Hier mag u de poep laten liggen. Als u de poep op andere plekken laat liggen riskeert u een boete.

Loslopende honden

Loslopen voor honden is alleen toegestaan op onze uitrenvelden, loslooproutes en losloopgebieden. In de rest van de gemeente is loslopen verboden en moet de hond aan de lijn.

Hondenvoorzieningen

We hebben verschillende hondenvoorzieningen:

  • Hondenuitlaatroute
  • Uitrenveld
  • Hondentoilet
  • Loslooproutes
  • Losloopgebieden

Wilt u weten waar de hondenvoorzieningen bij u in de buurt zijn? Klik op de knop hieronder.

Hondenvoorzieningen op de kaart

Laat de hond niet zwemmen

Onze officiële zwemlocaties zijn alleen bestemd voor mensen, honden zijn hier niet welkom. Overige wateren controleren we niet. Doordat de waterkwaliteit niet overal goed (in beeld) is, weten we niet waar het water schoon en veilig is. Voorkom gezondheidsrisico’s en laat de hond daarom niet zwemmen.

Melding hond of hondenvoorziening?

Heeft u een vraag of melding over een hond of hondenvoorziening? Bekijk eerst de infographic (pdf) om te zien wat ons beleid is en wat u van ons kunt verwachten.

Zwerfdieren

Huisdieren

Ziet u een zwervend huisdier? Bijvoorbeeld een hond, kat of konijn. Neem contact op met Dierentehuis ’s-Hertogenbosch.

Het is verplicht honden te chippen, zo kan de eigenaar snel opgespoord worden. Ook katten kunnen gechipt worden, maar dat is (nog) niet verplicht. Is het dier niet gechipt? Dan neemt het dierentehuis het dier 14 dagen in bewaring. Meld de eigenaar zich in deze periode dan moet hij aantonen dat het zijn dier is. Dat kan met recente foto’s of een dierenpaspoort. Meld de eigenaar zich niet, dan wordt een nieuwe eigenaar gezocht.

Hobbymatige boerderijdieren

Vanwege de kans op besmetting en verspreiding van ziektes is er een landelijke registratieplicht voor (hobbymatige) boerderijdieren. Denk aan koeien, geiten, schapen en varkentjes. Niet alleen om andere dieren niet te besmetten, maar ook voor de volksgezondheid. Niet registreren is strafbaar.

  • Ziet u een zwervend dier? Neem contact op met de meldkamer van de politie via telefoonnummer (0900) 88 44.
  • Is het dier geregistreerd? Dan wordt contact gezocht met de eigenaar.
  • Is het dier niet geregistreerd? Dan is de Provincie verantwoordelijk voor het vangen van het dier. Vanwege de kans op verspreiding van ziektes mag het dier niet vervoerd worden. De Provincie vraagt de politie om actie te ondernemen.

Gewonde dieren

Voor een gewond dier of een dier in nood kunt u bellen met de Dierenambulance ’s-Hertogenbosch. Zij halen het dier op, gaan er eventueel mee naar de dierenarts of brengen het naar de opvang.

Bij een aanrijding met een wild dier (ree, hert) belt u de politie: (0900) 88 44. Gaat het om een aanrijding met een das of vos? Bel dan de dierenambulance via (073) 614 60 70.

Dood dier of kadaver

Een dood dier bij u in de buurt, bijvoorbeeld een duif, egel, vos, hond, kat of konijn? Neem dan contact op met de Dierenambulance ’s-Hertogenbosch via (073) 614 60 70. Van dieren met een chip (kat, hond, konijn etc.) kan eventueel de eigenaar opgespoord worden. Dode dieren die in het wild leven worden naar het milieustation Kruisstraat in Rosmalen gebracht. U kunt een dood dier ook melden via het online meldingsformulier.

Is uw huisdier overleden? Dan kunt u het kadaver wegbrengen naar het milieustation Kruisstraat aan de Vliertwijksestraat 38 in Rosmalen. U kunt hiervoor ook de dierenambulance inschakelen. Ziet u dood vee, zoals een koe, paard of schaap? Meld dit altijd via het online meldingsformulier.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.