Ga naar de inhoud

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen, komen de rupsen in groepjes samen. Ze vormen grote nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze 'in processie' op zoek naar voedsel.  Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. De brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.

We bestrijden de eikenprocessierups op 4 niveaus. Het eerste niveau, in de buurt van scholen, zwembaden, sportparken en begraafplaatsen heeft de hoogste prioriteit en krijgt altijd voorrang op de rest.

Wat kunt u doen?

Wees alert bij elke eikenboom en vermijd elk contact met de rupsen.

 • Eikenprocessierups in uw tuin?
  Blijf uit de buurt van de besmette boom. Verwijder de rupsen niet zelf, maar neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf, bijvoorbeeld een boomverzorger.
   
 • Eikenprocessierups in de openbare ruimte?
  Blijf uit de buurt van de besmette boom en geef het nest door via het meldpunt

Wat gebeurt er met uw melding

Omdat er sprake is van een grootschalige plaag, ontvangen we veel meldingen. Elke melding wordt geregistreerd. We doen er alles aan om de nesten te bestrijden. De aannemer maakt overuren, maar helaas lukt het niet om alle meldingen direct op te pakken. We plaatsen daarom op sommige plekken met een verhoogd risico waarschuwingsborden of afzetlint. Lees meer over onze aanpak in de veelgestelde vragen

Toch in contact gekomen met brandharen?

Binnen een paar uur ontstaan klachten zoals jeuk, huiduitslag, en irritatie van ogen en/of luchtwegen.

 • Trek kleding waarin brandharen zitten voorzichtig uit
 • Strip de huid zo snel mogelijk met plakband
 • Spoel de huid en ogen af met lauw warm water
 • Probeer niet te krabben of te wrijven
 • Erge jeuk? Gebruik zalf met menthol, aloë vera of calendula
 • Was kleding zo snel mogelijk op 60°C, zodat de eiwitten afgebroken worden

Meer informatie

Wij werken samen met de GGD en volgen de (communicatie)richtlijnen die door de GGD zijn opgesteld. De GGD heeft een nieuwe campagne gelanceerd om inwoners te informeren over de eikenprocessierups. Ze doen dit met behulp van Oakie. Kijk op www.oakie.info voor meer informatie.