Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf april tot begin mei komen de eitjes uit. De rupsjes hebben dan al haren, maar nog niet de brandharen die overlast kunnen geven.

Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. We verwachten dat dit jaar tussen eind mei en begin juni. Vanaf begin juni komen de rupsen samen en vormen nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze ‘in processie’ op zoek naar voedsel. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.

Eikenprocessierups op de kaart

Op een speciale eikenprocessierupskaart ziet u alle meldingen van de eikenprocessierups. Ziet u een nest op een andere plek? Meld het via het online meldingsformulier. Wij voegen uw melding toe aan de kaart.

Kaart eikenprocessierups

Bestrijding

In juni starten we met het wegzuigen van de nesten. Dit doen we in een bepaalde volgorde. Nesten in de buurt van scholen, zwembaden, sportparken en begraafplaatsen hebben de hoogste prioriteit en krijgen altijd voorrang op de rest. Wilt u meer weten over de werkwijze kijk dan bij de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Om overlast van de eikenprocessierups te beperken we roepen ook de hulp in van natuurlijke vijanden. Koolmezen eten de rupsen op en sluipwespen en sluipvliegen leggen hun eitjes in de rupsen of poppen van de eikenprocessievlinder. Zodra de larven uit de eitjes uitkomen eten ze van de rups of pop, waarna deze dood gaat.

Met speciale vlinderfilterhotels zorgen we ervoor dat er meer sluipwespen en sluipvliegen in de buurt van de eikenprocessierups gaan leven. Sinds kort hangen er 53 vlinderfilterhotels in onze gemeente. Sluipwespen en sluipvliegen geven overigens geen overlast bij mensen. De sluipwesp is een wespensoort zonder angel en kan dus niet steken. Lees meer in de veelgestelde vragen onderaan de pagina en bekijk de korte video op YouTube.

Eikenprocessierups gezien?

Wees alert bij elke eikenboom en vermijd elk contact met de rupsen.

Eikenprocessierups in uw tuin?

Blijf uit de buurt van de besmette boom. Verwijder de rupsen niet zelf, maar neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf, bijvoorbeeld een boomverzorger.

Eikenprocessierups in de openbare ruimte?

Blijf uit de buurt van de besmette boom. Controleer op de kaart of deze locatie bij ons bekend is. Is dat niet het geval? Of zijn we hier al geweest? Maak dan een melding via het online meldingsformulier. Via het formulier geeft u met een speldenprik op de kaart aan waar u de eikenprocessierups heeft gezien. Kijk voor meer informatie over het maken van een melding op de pagina Melding openbare ruimte.

Toch in contact gekomen met brandharen?

Binnen een paar uur ontstaan klachten zoals jeuk, huiduitslag, en irritatie van ogen en/of luchtwegen.

  • Trek kleding waarin brandharen zitten voorzichtig uit
  • Strip de huid zo snel mogelijk met plakband
  • Spoel de huid en ogen af met lauw warm water
  • Probeer niet te krabben of te wrijven
  • Erge jeuk? Gebruik zalf met menthol, aloë vera of calendula
  • Was kleding zo snel mogelijk op 60°C, zodat de eiwitten afgebroken worden

Meer informatie

Wij werken samen met de GGD en volgen de (communicatie)richtlijnen die door de GGD zijn opgesteld. Kijk op de website van Rupsen.info voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.