Ga naar de inhoud

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen, komen de rupsen in groepjes samen. Ze vormen grote nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze 'in processie' op zoek naar voedsel. Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. De brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.

Om de overlast zoveel mogelijk te beperken nemen we maatregelen.

Natuurlijke bestrijding door mezen

Mezen zijn dol op rupsen. In de strijd tegen de eikenprocessierups roepen we dan ook graag de hulp in van deze vogels. In het najaar van 2019 gaven we 600 nestkasten weg. In de hoop dat hier in het voorjaar van 2020 mezenkoppels intrekken. Wijkraden, natuurgroepen en bewoners gingen zelf aan de slag om de vogelhuisjes in hun wijk op te hangen. Ook zorgen zij voor het onderhoud.

Hang ook een nestkastje op

Koop een mezenkast, of maak er zelf één. Op de website van de vogelbescherming vind je handige bouwtips! Je leest wat de eisen zijn waaraan een mezenkast moet voldoen en hoe hoog je hem op moet hangen. Zo is de kans het grootst dat er ook daadwerkelijk mezen in komen wonen.

Ook onderaan deze pagina vind je een PDF met handige tips voor het ophangen van een nestkastje. 

Andere natuurvriendelijke maatregelen

Naast het ophangen van mezenkasten treffen we ook andere natuurvriendelijke maatregelen om de processierups te bestrijden. We zaaien kruidenrijke bermen in en zetten lieveheersbeestjes uit. Natuurlijk blijven we de overlast ook bestrijden door de rupsen weg te zuigen.

Wegzuigen nesten

Als de rupsen 3 keer verveld zijn starten we met het wegzuigen van de nesten. Dit is meestal vanaf half mei. We bestrijden de eikenprocessierups in een bepaalde volgorde. Nesten in de buurt van scholen, zwembaden, sportparken en begraafplaatsen hebben de hoogste prioriteit en krijgen altijd voorrang op de rest.

Eikenprocessierups gesignaleerd?

Wees alert bij elke eikenboom en vermijd elk contact met de rupsen.

 • Eikenprocessierups in uw tuin?
  Blijf uit de buurt van de besmette boom. Verwijder de rupsen niet zelf, maar neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf, bijvoorbeeld een boomverzorger.
   
 • Eikenprocessierups in de openbare ruimte?
  Blijf uit de buurt van de besmette boom en geef het nest door via het Meldpunt.

Wat gebeurt er met uw melding

Elke melding wordt geregistreerd. We doen er alles aan om de nesten te bestrijden. Helaas lukt het niet om alle meldingen direct op te pakken. We plaatsen daarom op sommige plekken met een verhoogd risico waarschuwingsborden of afzetlint. Lees meer over onze aanpak in de veelgestelde vragen (pdf).

Toch in contact gekomen met brandharen?

Binnen een paar uur ontstaan klachten zoals jeuk, huiduitslag, en irritatie van ogen en/of luchtwegen.

 • Trek kleding waarin brandharen zitten voorzichtig uit
 • Strip de huid zo snel mogelijk met plakband
 • Spoel de huid en ogen af met lauw warm water
 • Probeer niet te krabben of te wrijven
 • Erge jeuk? Gebruik zalf met menthol, aloë vera of calendula
 • Was kleding zo snel mogelijk op 60°C, zodat de eiwitten afgebroken worden

Meer informatie

Wij werken samen met de GGD en volgen de (communicatie)richtlijnen die door de GGD zijn opgesteld. De GGD heeft een nieuwe campagne gelanceerd om inwoners te informeren over de eikenprocessierups. Ze doen dit met behulp van Oakie. Kijk op www.oakie.info voor meer informatie.