Gezonken vaartuigen
Verspreid langs diverse vaarwegen liggen vaartuigen, waaronder sloepjes, kajuitbootje, bootwrakken, kano’s en surfplanken. Deze vaartuigen liggen hier illegaal. Vaartuigen die (deels) gezonken of afgedreven zijn zorgen voor verrommeling, veroorzaken (milieu)schade en leiden soms tot gevaarlijke situaties. De gemeente verwijdert deze boten op basis van de Wrakkenwet.
Wat gebeurt er met gezonken boten?
Gezonken boten worden in opdracht van de gemeente verwijderd. Dit gebeurt om de veiligheid en doorvaart te waarborgen en schade aan het milieu te voorkomen. Afhankelijk van de staat van het vaartuig gebeurt het volgende:
- Vaartuigen met economische waarde worden minimaal twee weken in bewaring genomen. De kosten hiervoor kunnen worden verhaald op de eigenaar
- Wrakken en schroot worden direct afgevoerd.
Veelgestelde vragen
Ik heb nu een goed onderhouden bootje liggen, wordt deze verwijderd?
Goed onderhouden boten worden momenteel gedoogd. Er wordt gewerkt aan een structurele aanpak van verrommeling langs de vaarwegen. Meer hierover lees je op de pagina Ligplaatsen.
Hoe meld ik een gezonken boot?
Je kunt een melding maken. Geef hierbij zo nauwkeurig mogelijk de locatie en beschrijving van de boot door. Stuur daarnaast een foto van de boot mee.
Wat gebeurt er na een melding?
De gemeente beoordeelt of het vaartuig een wrak is, of het een gevaar of belemmering vormt, en neemt indien nodig maatregelen om het te verwijderen.
Kan ik mijn eigen gezonken boot laten bergen door de gemeente?
Nee, als eigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het bergen en verwijderen van uw boot. Neem bij schade of pech contact op met een bergingsbedrijf.
Ik heb een andere vraag. Waar kan ik terecht?
Stuur ons een bericht via het digitaal contactformulier.
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.