Hergebruik van materialen in de openbare ruimte
De openbare ruimte van ’s-Hertogenbosch bestaat uit verschillende onderdelen. Zo zijn er 85.000 bomen, 8.800.000 m2 aan wegen en verharding, 30.500 lichtmasten, 820.000 meter riool en ruim 5.000 stuks straatmeubilair (afvalbakken, fietsrekken en bankjes).
Al deze dingen samen zijn maar liefst 1.4 miljard euro waard. We gaan daar zorgvuldig mee om. De openbare ruimte heeft geen oneindige levensduur. Door het intensief gebruik moeten we gemiddeld eens per 25 jaar onderdelen vervangen. Dit varieert per onderdeel. Zo gaat een verkeersbord zo’n 10 jaar mee, terwijl het riool een levensduur heeft van wel 80 jaar. Als iets oud, versleten, kapot of onveilig wordt, bepalen we altijd of we iets verwijderen of vervangen. Als vervanging nodig is, proberen we om zoveel mogelijk te hergebruiken. Dit draagt bij aan een duurzamere omgeving voor toekomstige generaties.
Wat is circulariteit?
Om de openbare ruimte op orde te houden gebruiken we veel materialen. Denk aan asfalt, stenen en metaal voor de lantaarnpalen. De voorraad grondstoffen in de wereld is niet oneindig. Daarom proberen we materialen opnieuw te gebruiken. We kijken of we materialen in hetzelfde project kunnen hergebruiken of in andere projecten kunnen inzetten. Als hergebruik niet meer mogelijk is, kijken we of recycling een optie is. Zo kunnen we van dezelfde grondstoffen weer nieuwe materialen maken. Dit bespaart grondstoffen, vermindert afval en verlaagt de CO2-uitstoot, omdat we minder nieuwe materialen hoeven te produceren. Circulariteit heeft niet als doel geld te besparen, maar om slimmer om te gaan met grondstoffen en het milieu minder te belasten.
Wat betekent dit voor u?
Als er in uw buurt vervangingen of herstelwerkzaamheden plaatsvinden, streven we ernaar om materialen te hergebruiken. Dit kan betekenen dat oude materialen een nieuw leven krijgen in uw directe omgeving. Hier zijn een paar voorbeelden van wat we doen:
- Grond die vrijkomt wordt opgeslagen in ons gronddepot en later weer gebruikt voor projecten.
- Bij herinrichtingen gebruiken we vrijkomende stenen voor het maken van parkeervakken.
- We leggen de oude straatstenen en stoeptegels weer terug.
- Oude brugdelen worden teruggeplaatst in nieuwe bruggen.
- We maken asfalt schoon, zodat we bij vervanging minder nieuw asfalt hoeven te kopen.
- We hergebruiken verkeersborden.
- Een deel van ons hout gaat naar Stichting Stadshout; die maakt er nieuwe gebruiksgoederen van zoals borrelplanken of kaarsenstandaards.
Bij onze gemeentewerven bewaren we gebruikte materialen die we later gebruiken voor herstelwerkzaamheden. Bovendien zijn we aangesloten bij DuSpot, een platform waar we ‘tweedehands’ materialen worden gekocht en verkocht. Een soort Marktplaats dus. Als hergebruik niet mogelijk is, kiezen we voor nieuwe materialen.
Rijksdoelstellingen
Nederland streeft ernaar om in 2050 een volledig circulaire economie te zijn. De openbare ruimte heeft het potentieel om een belangrijke rol te spelen in het behalen van deze doelstellingen. Lees meer op de website van Rijksoverheid.
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.