Hinthamerdriehoek avond- en nachtafsluiting
De Hinthamerdriehoek krijgt een camerahandhaving op kenteken. Vanaf dinsdag 6 mei 2025 geldt er een avond- en nachtafsluiting in de Hinthamerdriehoek voor motorvoertuigen. Alleen met een ontheffing is het toegestaan om de Hinthamerdriehoek in te rijden op:
- Vrijdag tot en met woensdag van 20.00 tot 07.00 uur
- Donderdag van 22.00 uur tot 07.00 uur
De Hinthamerdriehoek bestaat uit de straten binnen de Van Deventherstraat, Bethaniestraat, Nachtegaalslaantje, Choorstraat, Hinthamerstraat, Schilderstraat en Sint Josephstraat.
Vanaf 7 april 2025 is het voor o.a. bewoners en ondernemers uit dit gebied mogelijk om een ontheffing aan te vragen via het digitaal loket. Bewoners kunnen met DigiD inloggen. Bedrijven kunnen via het digitaal formulier een gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen. Na ontvangst van deze gegevens en een handleiding kunt u inloggen om een ontheffing aan te vragen.
Minder autoverkeer is een onderdeel van de Mobiliteitsaanpak Brede Binnenstad. In deze aanpak werken we de komende jaren aan een leefbare, bereikbare en gastvrije binnenstad voor inwoners, bezoekers, ondernemers en werknemers.
Op deze pagina leest u meer over de veranderingen in dit gebied.
Algemeen
Waarom wordt de Hinthamerdriehoek in de avond en nacht autoluw voor gemotoriseerd verkeer?
De binnenstad van Den Bosch groeit: meer bewoners, bedrijvigheid en bezoekers zorgen voor extra drukte. Om de binnenstad aantrekkelijk en toegankelijk te houden, werken we de komende jaren stap voor stap aan minder autoverkeer in de binnenstad. In 2025 gaan we van start met een avond- en nachtafsluiting voor gemotoriseerd verkeer in de Hinthamerdriehoek.
Vanaf dinsdag 6 mei 2025 geldt er een avond- en nachtafsluiting in de Hinthamerdriehoek voor motorvoertuigen.
Op welke tijden is de Hinthamerdriehoek autoluw?
Van 20.00 uur tot 07.00 uur is de Hinthamerdriehoek alleen toegankelijk met een geldige ontheffing. Op donderdag begint de afsluiting om 22.00 uur vanwege de koopavond.
Op welke locaties in de Hinthamerdriehoek wordt er met kentekencamera’s gehandhaafd op inrijdend verkeer?
De kentekencamera’s staan op de volgende posities:
- komend vanaf de Hekellaan:
- Van Deventherstraat
- Bethaniestraat
- Nachtegaalslaantje
- komend vanaf Trinteitstraat/Parade:
- Choorstraat
- komend vanaf de Zuid-Willemsvaart:
- Hinthamerstraat
- Schilderstraat
- Sint Josephstraat (NB: parkeergarage is gewoon bereikbaar)
Wat is het verschil tussen een afgesloten gebied en een autoluw gebied?
Het verschil tussen een afgesloten gebied en een autoluw gebied in de binnenstad heeft vooral te maken met toegankelijkheid voor voertuigen.
Afgesloten gebied
Dit is een gebied waar doorgaand autoverkeer buiten de venstertijden helemaal niet is toegestaan. Het gebied is letterlijk fysiek afgesloten met beweegbare palen.
Autoluw gebied
Dit is een gebied waar op bepaalde tijden minder autoverkeer is om de leefbaarheid en verkeersveiligheid van het gebied te waarborgen. In een autoluw gebied is alleen bestemmingsverkeer welkom met een geldige ontheffing. In een autoluw gebied controleren we de toegang met kentekencamera’s.
Wat is het autoluwe gebied?
De Hinthamerdriehoek is een autoluw gebied in de avond- en nachturen. Dat is dagelijks tussen 20.00 uur en 07.00 uur. En op donderdag vanaf 22.00 uur in verband met koopavond. Dit betekent dat autoverkeer hier op deze dagen en tijdstippen alleen is toegestaan met een geldige ontheffing.
Wat is het afgesloten gebied in de binnenstad?
Achter de Hinthamerdriehoek ligt het afgesloten gebied. Dat is het gebied dat het kernwinkelgebied afsluit met beweegbare palen. De ontheffing voor de Hinthamerdriehoek is daar niet geldig. Laden en lossen in het afgesloten gebied is alleen mogelijk tijdens de venstertijden:
- Vrijdag t/m woensdag van 07.00 – 11.00 uur en van 18.00 – 20.00 uur.
- Donderdag van 07.00 – 11.00 uur en van 21.00 – 22.00 uur.
Hoe herken ik het autoluwe gebied?
Bij de toegangswegen naar de Hinthamerdriehoek zijn camera’s en verkeersborden geplaatst, zodat duidelijk is dat u een autoluw gebied binnenrijdt.
Hoe wordt de toegang gecontroleerd?
Op de toegangswegen van de Hinthamerdriehoek controleren camera’s de kentekens van voertuigen die het gebied inrijden. Als een auto voorbij de camera rijdt, maakt de camera een foto van het kenteken. Daarna controleert het systeem of die auto daar mag rijden. Voertuigen zonder geldige ontheffing ontvangen in de gewenningsperiode een waarschuwingsbrief van de gemeente. Daarna volgt bij een overtreding een boete via het CJIB.
Wie komt in aanmerking voor een ontheffing of heeft automatisch toegang?
De volgende doelgroepen hebben automatisch toegang, omdat zij al een (parkeer- of toegangs) product hebben dat toegang geeft tot het autoluwe gebied:
- Parkeervergunninghouders sector 2 en sector 3
- Avondparkeervergunning houders
- Bezoek van bewoners via de bezoekersregeling
- Houders van een ontheffing voor het met beweegbare palen afgesloten kernwinkelgebied (mits kenteken geregistreerd)
Lijnbussen, officiële taxivoertuigen en hulpdienstvoertuigen (ambulance, brandweer, politie e.a. met RVV art. 91 vrijstelling) hebben zonder ontheffing toegang tot het gebied.
De volgende doelgroepen kunnen een ontheffing aanvragen:
- Bewoners en bedrijven met een eigen parkeerterrein
- Reparatie- en onderhoudsverkeer
- Laden en lossen
Vanaf wanneer kan een ontheffing worden aangevraagd?
Ontheffingen kunnen vanaf maandag 7 april 2025 worden aangevraagd via het digitaal loket van de gemeente.
Hoe wordt mijn privacy gewaarborgd?
Handhaving met kentekenregistratie valt onder de privacywetgeving. Kentekens worden maximaal 48 uur bewaard, tenzij een boete wordt opgelegd. In dat geval blijft het kenteken bewaard zolang de juridische procedure loopt.
Hoe worden bewoners, ondernemers en bezoekers geïnformeerd over de afsluiting?
De communicatie over de afsluiting verloopt in verschillende fasen:
- Januari/februari/maart 2025: tijdelijke informatieborden worden geplaatst en flyers worden uitgedeeld aan bestuurders die na 20.00 uur de Hinthamerdriehoek inrijden.
- Maart/april 2025: social media campagne gericht op informatie en bewustwording. De gele borden blijven in deze periode staan.
- Vanaf 6 mei 2025: officiële verkeersborden vervangen de gele informatieborden. Overtreders krijgen in deze eerste periode (gewenningsperiode) een waarschuwingsbrief van de gemeente. Na de gewenningsperiode wordt er beboet.
- Vanaf 2 juni 2025: voertuigen zonder ontheffing ontvangen een boete.
Voor parkeervergunninghouders en/of pashouders toegang binnenstad
Ik heb een parkeervergunning voor sector 2/3 of een avondvergunning. Kan ik blijven parkeren in mijn sector?
Ja, als u een parkeervergunning heeft voor sector 2/3 of een avondvergunning, kunt u uw voertuig parkeren in het afgesloten gebied van de Hinthamerdriehoek. Het kenteken dat op de vergunning staat geregistreerd heeft automatisch ook ontheffing voor toegang tot het gebied. Let op: Vergunninghouders van andere sectoren in de binnenstad hebben geen toegang tot dit gebied.
Ik heb een pas of sticker die toegang geeft tot het afgesloten gebied: Hinthamerstraat, Torenstraat of Parade. Mag ik automatisch door de Hinthamerdriehoek rijden?
Nee, u heeft niet automatisch toegang tot de Hinthamerdriehoek. Hiervoor moet uw kenteken geregistreerd zijn. Zodra u uw kenteken registreert op uw bestaande product heeft u wel toegang. Om toegang te krijgen, moet u het kenteken van uw voertuig registreren op uw bestaande ontheffing via het digitaal loket.
Ik heb een pas of sticker die toegang geeft voor de Hinthamerstraat, Torenstraat of Parade. Mijn pas wordt gebruikt voor meerdere voertuigen om toegang te krijgen. Hoe regel ik dit nu de Hinthamerdriehoek is afgesloten?
- Voor particulieren: Uw pas is uitsluitend bedoeld voor uw eigen voertuig. Het is niet toegestaan om deze pas te gebruiken om anderen toegang te verlenen tot het gebied. Om toegang te krijgen voor de Hinthamerdriehoek moet u uw kenteken op uw bestaande ontheffing registreren. U regelt dit via het digitaal loket.
- Voor zakelijke gebruikers: U kunt de kentekens van de voertuigen die toegang nodig hebben registreren via het digitaal loket. Meerdere kentekens kunnen tegelijk worden toegevoegd en geactiveerd.
Voor bewoners van de Hinthamerdriehoek
Ik ben bewoner, kan ik toegang krijgen tot de Hinthamerdriehoek?
Ja, bewoners met een parkeervergunning voor sector 2 of 3 hebben automatisch ook ontheffing voor toegang tot het gebied. Bewoners met parkeren op eigen terrein moeten een ontheffing aanvragen.
Ik heb de beschikking over parkeren op eigen terrein. Hoe kan ik hier gebruik van blijven maken?
Als u een eigen parkeerplaats heeft binnen de Hinthamerdriehoek, kunt u een ontheffing aanvragen via het digitaal loket.
Mijn bezoek parkeert op mijn eigen terrein. Hoe regel ik dit?
Als u een ontheffing hebt, kunt u via het digitaal loket meerdere kentekens registreren, zodat uw bezoek toegang krijgt tot de Hinthamerdriehoek en gebruik kan maken van uw parkeerplaats.
Kan mijn bezoek kort het gebied inrijden om in- of uit te stappen of iets te laden/lossen?
Ja, via de bezoekersregeling kunt u uw bezoek toegang geven tot het gebied. Dit maakt het mogelijk om kort in- en uit te stappen of te laden en lossen. Zorg dat je tenminste 5 minuten aanmeldt. Dit is nodig om het toegangsrecht correct te registreren.
Meer informatie over parkeren en de bezoekersregeling vindt u op de pagina Bezoekersregeling.
Ik heb een mantelzorger. Kan hij/zij toegang krijgen?
Ja, wanneer u bezoek aanmeldt via uw bezoekersregeling, wordt automatisch toegang tot de Hinthamerdriehoek geregeld. Uw bezoek of mantelzorger kan dus zonder extra stappen gebruik blijven maken van de beschikbare parkeerplaatsen.
Wanneer u parkeergelegenheid hebt op eigen terrein voor uw mantelzorger kunt u via het digitaal loket een ontheffing aanvragen en daar meerdere kentekens op activeren voor toegang.
Voor bezoekers en parkeermogelijkheden
Kan ik als bezoeker nog parkeren in de Hinthamerdriehoek?
- Bezoekers van de binnenstad kunnen parkeren een van de parkeergarages. Parkeergarage Sint-Josephstraat is de meest dichtbij zijnde parkeergarage.
- Bezoekers van bewoners kunnen in het gebied blijven parkeren door gebruik te maken van de bezoekersregeling. De ontheffing voor toegang wordt bij de registratie van het kenteken direct geregeld.
- Bezoekers die met de auto het gebied inrijden, hebben voldoende tijd om een parkeerplek te vinden. Zodra het voertuig geparkeerd is en de bezoeker zich aanmeldt via de bezoekersregeling, wordt het toegangsrecht automatisch geregeld. Meer informatie over parkeren en de bezoekersregeling vindt u op de pagina Bezoekersregeling.
Ik ben de autoluwe zone ingereden, maar heb geen parkeerplaats gevonden. Wat nu?
Bezoekers die in de avond- en nachtperiode het gebied binnenrijden en geen parkeerplaats kunnen vinden en vervolgens het gebied uitrijden, moeten zich alsnog aanmelden via de bezoekersregeling. Zorg dat je tenminste 5 minuten aanmeldt. Dit is nodig om het toegangsrecht correct te registreren.
Meer informatie over parkeren en de bezoekersregeling vindt u op de pagina Bezoekersregeling.
Kan ik mijn voertuig laten staan als ik al in het gebied ben?
- Ja, voertuigen die voor de afgesloten periode al geparkeerd staan, mogen tegen betaling blijven staan (betaald parkeren loopt door tot 00.00 uur).
- Er wordt niet gecontroleerd op uitrijden, je kunt het gebied altijd weer verlaten.
Ik heb een gehandicaptenparkeerkaart, kan ik in de avond en nacht nog in het gebied parkeren?
Ja, maar om vanaf 20.00 uur (en op koopavond vanaf 22.00 uur) het gebied in te kunnen rijden heeft u ontheffing voor toegang nodig. Deze kunt u aanvragen via het digitaal loket. De toegang is doorlopend geldig zolang u een geldige gehandicaptenparkeerkaart heeft.
Voor bedrijven in de Hinthamerdriehoek
Ik heb een bedrijf binnen de Hinthamerdriehoek met een eigen parkeerterrein. Hoe blijf ik hier gebruik van maken?
U kunt een ontheffing aanvragen via het digitaal loket. Hebt u nog nooit ingelogd in het digitaal loket als bedrijf? U kunt via het digitaal formulier een gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen. Na ontvangst van deze gegevens kunt u inloggen om uw ontheffing aan te vragen.
Op deze ontheffing kunt u meerdere kentekens aanmelden. Heeft u veel dagelijkse wisselende voertuigen op uw terrein? Neem dan contact op met de gemeente voor een maatwerkoplossing.
Ik heb een bedrijf in de Hinthamerdriehoek met een eigen bezorgdienst. Kan ik blijven bezorgen?
Ja, maar voor motorvoertuigen is een ontheffing vereist. Let op: fietsen, brommers en scooters hebben géén ontheffing nodig.
Voor leveranciers en bezorgdiensten
Ik moet iets bezorgen in de Hinthamerdriehoek. Kan dit nog?
Tussen 07.00 en 20.00 uur (en op koopavond tot 22.00 uur) blijft dit zonder ontheffing mogelijk. Tijdens de avond- en nachtafsluiting is dit enkel mogelijk met een ontheffing. Wanneer het voor de bedrijfsvoering noodzakelijk is neem dan contact op met de gemeente.
Kunnen pakketdiensten toegang krijgen?
Tussen 07.00 en 20.00 uur (en op koopavond tot 22.00 uur) blijft dit zonder ontheffing mogelijk. Tijdens de avond- en nachtafsluiting is dit enkel mogelijk met een ontheffing. Wanneer het voor de bedrijfsvoering noodzakelijk is neem dan contact op met de gemeente.
Voor motor- en scooterrijders
Moet ik een ontheffing aanvragen voor mijn motor of scooter?
- Motoren en brommobielen: Ja, deze voertuigen hebben een ontheffing nodig om het gebied in te rijden.
- Bromfietsen en bromscooters: Nee, deze voertuigen mogen vrij het gebied inrijden en hebben geen ontheffing nodig.
Voor spoedgevallen en uitzonderingen
Ik moet met spoed de Hinthamerdriehoek betreden (bijvoorbeeld voor reparatiewerkzaamheden). Hoe regel ik dit?
U kunt een dagontheffing aanvragen via het digitaal loket.
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.