Kinderopvang in de gemeente ’s-Hertogenbosch
Er zijn verschillende soorten kinderopvang voor kinderen die nog niet naar de basisschool gaan of die na school opgevangen moeten worden. Lees hieronder de verschillende mogelijkheden en waar u heen kunt.
Kinderopvang
Kinderen van 6 weken tot 4 jaar kunnen naar een kinderdagverblijf. Kinderen gaan van het kinderdagverblijf af op het moment dat ze naar de basisschool gaan. De meeste kinderdagverblijven zijn het hele jaar geopend van maandag tot en met vrijdag. Meestal vanaf 7 uur ’s ochtends tot half 7 ‘s avonds. Sommige kinderdagverblijven hebben de mogelijkheid voor halve dagopvang.
In veel gevallen kunt u een vergoeding krijgen in de kosten voor kinderopvang. Bijvoorbeeld via de Belastingdienst of de gemeente. Lees bij de veelgestelde vragen wanneer u recht hebt op kinderopvangtoeslag of een vergoeding van de gemeente.
Peuteraanbod
Kinderen van 2,5 tot 4 jaar kunnen meedoen aan peuteraanbod. Dit is opvang voor ontmoeting en ontwikkeling. Het bereidt kinderen voor om naar school te gaan. Kinderen kunnen twee ochtenden of middagen per week naar het peuteraanbod (in totaal 8 uur). Ze spelen daar met kinderen van hun leeftijd.
Voorschoolse educatie
Kinderen van 2,5 tot 4 jaar die de Nederlandse taal nog niet (goed genoeg) kennen, kunnen daar extra hulp bij krijgen. We noemen dit ‘voorschoolse educatie’. Deze kinderen mogen 8 uur extra naar het peuteraanbod (in totaal 16 uur). Het consultatiebureau bepaalt of uw kind hier recht op heeft. Dan krijgt u een ‘VVE-indicatie’.
Als u een VVE-indicatie hebt gekregen kan uw kind meedoen aan voorschoolse educatie. Uw kind doet dit bij een kinderopvanglocatie met een peuteraanbod. Deze locaties en meer informatie vindt u op de pagina Voorschoolse educatie.
Gastouderopvang
Gastouderopvang is mogelijk voor baby’s, peuters en basisschoolkinderen. Een gastouder is een persoon die kinderen in de eigen woning of in de woning van de kinderen opvangt. U vindt een gastouder via een gastouderbureau.
Buitenschoolse opvang
Bij buitenschoolse opvang worden schoolgaande kinderen voor en/of na schooltijd opgevangen. Ook tijdens schoolvakanties is opvang mogelijk. Scholen zijn verplicht om buitenschoolse opvang aan te bieden. In de meeste gevallen laten ze dat organiseren door kinderopvangorganisaties.
Kinderopvang locaties
Er zijn veel kinderopvanglocaties in ’s-Hertogenbosch. Ga voor een overzicht van de kinderopvanglocaties in de gemeente naar het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).
Ga voor een overzicht van de kinderopvanglocaties met een peuteraanbod in de gemeente naar de pagina Voorschoolse educatie.
Aanmelden
Als ouder regelt u de opvang zelf met de kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau.
Veelgestelde vragen
Wanneer heb ik recht op Kinderopvangtoeslag?
U kunt een deel van de kosten terugkrijgen van de Belastingdienst. Dit heet kinderopvangtoeslag. U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen als het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang of gastouder staat ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang. Hoeveel geld u terugkrijgt, hangt af van:
- het inkomen van u (en uw partner)
- het aantal kinderen dat naar de opvang gaat
- het aantal uur dat uw kind bij de opvang is
Verandert er iets in uw situatie, dan heeft dat invloed op de hoogte van de toeslag. Geef veranderingen in uw situatie daarom altijd meteen door via Mijn toeslagen. Dan ontvangt u de toeslag waar u recht op hebt. Op de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken en kinderopvangtoeslag aanvragen.
Voor het peuteraanbod kunt u kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Hebt u hier geen recht op? Dan betaalt u een vergoeding die afhangt van de hoogte van uw inkomen. Voor de laagste inkomens is het peuteraanbod meestal gratis.
Wanneer heb ik recht op een vergoeding van de gemeente?
De gemeente heeft een vergoeding voor (alleenstaande) ouders die tijdelijk kinderopvang nodig hebben en die geen recht op kinderopvangtoeslag hebben via de Belastingdienst. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn. Dit heet kinderopvang voor ouders met sociaal medische indicatie. Wilt u deze aanvragen of meer informatie? Bel naar (073) 615 51 55.
Ik heb een bijstandsuitkering. Krijg ik ook een vergoeding?
Ouders met een bijstandsuitkering en die parttime werken, re-integreren of inburgeren, vragen Kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst. Het Loket Kinderopvang hebt u daarbij. Vraag hiernaar bij uw consulent.
Iedere ouder moet een ouderbijdrage betalen. Zolang u een bijstandsuitkering krijgt en een re-integratietraject volgt, kunt u recht hebben op een gemeentelijke vergoeding. Vraag hiernaar bij uw consulent.
Wie is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de kinderopvang?
De gemeente is samen met de GGD verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang. De GGD schrijft ieder jaar een rapport over alle kinderopvanglocaties, deze kunt u zelf opzoeken via het Landelijk Register Kinderopvang.
Houdt een kinderopvanglocatie zich niet aan de regels? Dan past de gemeente het handhavingsbeleid (pdf) toe. Een kinderopvanglocatie krijgt dan de kans om zich te verbeteren.
Ik wil kinderopvang beginnen. Wat moet ik doen?
Wilt u een kinderopvang beginnen? Schrijf uzelf dan eerst in bij het Personenregister Kinderopvang. Daarna dient u een aanvraag in bij de gemeente. De aanvraagformulieren staan op de website van de Rijksoverheid. U kunt ze digitaal invullen, opslaan en mailen naar kinderopvang@s-hertogenbosch.nl. Als uw kinderopvang aan alle wettelijke eisen voldoet, registreren wij deze in het Landelijk Register Kinderopvang.
Handige links
-
Pagina: Voorschoolse educatie Lees meer over Pagina: Voorschoolse educatie
-
Website van de Belastingdienst: Kinderopvangtoeslag Lees meer over Website van de Belastingdienst: Kinderopvangtoeslag
-
Website van de Rijksoverheid: Kinderopvang Lees meer over Website van de Rijksoverheid: Kinderopvang
-
Website van Landelijk Register Kinderopvang Lees meer over Website van Landelijk Register Kinderopvang
-
Website van DUO: Alleenstaande ouder Lees meer over Website van DUO: Alleenstaande ouder
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.