
Isoleer je mee?
Het isoleren van je woning is altijd een goed idee! Als je woning goed geïsoleerd is, verlies je minder warmte in de winter en is het koeler in de zomer. Je woont prettiger, bespaart op je energiekosten en het is beter voor de wereld. Vooral oudere huizen met een slechter energielabel kunnen veel voordeel halen uit isolatie.
Als gemeente willen we je helpen bij het isoleren van je huis. Dat doen we door gratis jouw spouwmuur te isoleren. Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal aangebracht tussen de binnen- en buitenmuur van je huis. Deze ingreep duurt een halve tot hele dag en levert geen rommel op, omdat het isolatiemateriaal van buitenaf wordt aangebracht. Het bedrijf, Isolatietechniek Brabant, voert de isolatie uit. Benieuwd hoe het proces in zijn werk gaat? Bekijk deze video van Isolatietechniek Brabant.
Voor wie?
Deze isolatieactie is speciaal bedoeld voor huiseigenaren in ’s-Hertogenbosch die voldoen aan de onderstaande voorwaarden. Deelnemers die hieraan voldoen krijgen persoonlijk bericht per brief:
- De woning heeft energielabel D, E, F, G of geen label;
Als het huis geen energielabel heeft, kunnen er minstens twee delen geïsoleerd worden. Ook is de woning gebouwd vóór 1993; - De woning is geen onderdeel van een Vereniging van Eigenaars (VvE);
- De WOZ-waarde van de woning is lager dan €429.000.
Heb je in 2023 energietoeslag ontvangen? Dan vervallen de criteria van het energielabel en de WOZ-waarde. Je kunt je dan ook met een beter energielabel of hogere WOZ-waarde aanmelden voor deze isolatieactie.
Aanmelden
Op dit moment kun je je niet meer aanmelden voor deze actie omdat hij vol zit, mochten er weer plekken vrijkomen dan laten we dat via brief weten aan mensen die daarvoor in aanmerking komen.
Heb jij je al aangemeld? Fijn! We hebben veel aanmeldingen gekregen, daarom duurt het wat langer dan verwacht voordat iedereen geholpen is. De meeste mensen die nu aangemeld zijn zullen na de zomer van 2025 worden geholpen.
Benieuwd hoe het proces vanaf aanmelding verloopt? Dat zie je hieronder:
- Je hebt je aangemeld. Je wordt in februari of maart gebeld voor een afspraak.
- Een expert komt bij je langs om te kijken of je muur geschikt is voor isolatie.
- Als jouw muren geschikt zijn voor isolatie worden ze diervrij gemaakt. Zo worden er geen vleermuizen of vogels gedood tijdens het isoleren. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat bekijk dan de video op de website van Natuurvriendelijk Isoleren.
- Het isolatiebedrijf komt langs om jouw spouwmuur te isoleren.
- Klaar! Je huis is beter geïsoleerd. Je merkt direct het verschil in comfort en je energieverbruik gaat omlaag.
Veelgestelde vragen
Wat houdt de isolatie-actie precies in?
De gemeente ‘s-Hertogenbosch biedt de mogelijkheid om jouw spouwmuren gratis te laten isoleren. Hierbij wordt er isolatiemateriaal aangebracht tussen de binnen- en buitenmuren van je huis. Een gespecialiseerd bedrijf boort in een regelmatig patroon gaten in de voegen van de gevel. Deze worden na het aanbrengen van het isolatiemateriaal weer netjes gedicht. Het isolatiebedrijf zorgt dat de ventilatie van de kruipruimtes blijft bestaan. Het vullen van de spouwmuur duurt ongeveer vier tot acht uur.
Wanneer wordt mijn spouw geïsoleerd?
We proberen iedereen zo snel mogelijk te helpen. We kunnen alleen niet het hele jaar isoleren, we moeten rekening houden met het broedseizoen van de vleermuizen en vogels die mogelijk in de spouwmuren wonen. Daarom zullen de meeste huizen vanaf augustus 2025 worden geïsoleerd. We proberen wel al eerder de inspecties uit te voeren, zodat je op tijd weet of je spouw geschikt is of niet.
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Om jouw spouwmuur te isoleren werkt gemeente ’s-Hertogenbosch samen met twee partijen. Een organiserende partij (Duurzaam Bouwloket) en de partij die langs komt om de isolatie uit te voeren (Isolatietechniek Brabant). Samen met deze partijen zorgen we ervoor dat jij gaat besparen op jouw energieverbruik. Zo ziet het proces van de isolatieactie spouwmuur eruit:
- Je hebt je aangemeld via de website van gemeente ’s-Hertogenbosch. Je krijgt van de gemeente een ontvangstbevestiging van jouw aanmelding.
- Gemeente ’s-Hertogenbosch zet jouw aanmelding door naar de organiserende partij (Duurzaam Bouwloket). Je krijgt van Duurzaam Bouwloket per mail een bevestiging van jouw aanmelding in hun systeem.
- Duurzaam Bouwloket zet jouw aanmelding door naar de uitvoerende partij (Isolatietechniek Brabant).
- Isolatietechniek Brabant geeft een voorstel datum waarop ze langskomen om de checken of jouw spouwmuur geïsoleerd kan worden.
- Isolatietechniek Brabant komt bij je op bezoek voor de geschiktheidscheck. Dit bezoek duurt ongeveer een uur.
Als jouw spouwmuur geschikt is voor isolatie krijg je een officieel aanbod voor het isoleren. Dit gebeurt met een offerte die je direct kunt ondertekenen of later als dit beter uitkomt. - Nadat jij het aanbod geaccepteerd hebt plant Isolatietechniek Brabant telefonisch een afspraak in voor het diervrij maken van jouw spouwmuur. Je krijgt ter bevestiging van die afspraak een mail.
- Isolatietechniek Brabant komt langs om zogenoemde ”flappen” te plaatsen op jouw spouwmuur. Reken erop dat ze een dagdeel (middag of ochtend) bezig zijn. Deze flappen zorgen ervoor dat vleermuizen en gierzwaluwen wel uit de muur kunnen maar er niet meer terug in. Deze flappen moeten tenminste vijf dagen op de muur zitten voordat deze geïsoleerd mag worden.
- Als jouw spouwmuur diervrij is maakt Isolatietechniek Brabant telefonisch een afspraak om jouw spouwmuur te isoleren. Je krijgt ter bevestiging van die afspraak een mail. Het vullen van de muur duurt een halve tot hele dag, dat hangt af van de grootte van je spouwmuur.
- Jouw spouwmuur is nu gevuld, je krijgt van de gemeente een garantiebewijs voor de isolatie.
Ik wil mijn afspraak met Isolatietechniek Brabant verzetten, hoe doe ik dat?
Als je de afspraak wil verzetten of moet deze vanwege omstandigheden op het laatste moment afzeggen dan kan je bellen naar: 0162 782 925 of je kan een reactie sturen op de mail met de afspraakbevestiging die je van Isolatietechniek Brabant hebt gekregen.
Welke voorwaarden gelden voor gratis spouwmuurisolatie?
Huiseigenaren van grondgebonden woningen in ’s-Hertogenbosch met een energielabel D, E, F, G of een onbekend label kunnen meedoen met deze actie. Als het label onbekend is, moeten er minstens twee delen van het huis geïsoleerd kunnen worden. De woning is vóór 1993 gebouwd en had in 2023 een WOZ-waarde onder de € 429.000. Huurwoningen of woningen die onderdeel zijn van een Vereniging van Eigenaars vallen buiten deze actie.
Heb je in 2023 een energietoeslag gekregen?
Dan gelden de voorwaarde voor het energielabel en de WOZ-waarde niet. Je kunt je dan ook met een hoger energielabel of hogere WOZ-waarde aanmelden voor deze isolatieactie.
Hoe weet ik de WOZ-waarde van mijn woning?
Kijk op je aanslag gemeentelijke belastingen over 2023 of ga naar de website van WOZ-waardeloket.
Hoe weet ik of ik spouwmuren heb?
Je hebt waarschijnlijk een spouwmuur als jouw woning na 1920 gebouwd is. Woningen van vóór 1920 hebben meestal geen spouwmuur. Woningen gebouwd na 1992 hebben bijna altijd al een geïsoleerde spouwmuur. Na aanmelding komt er op afspraak een expert bij je langs om een geschiktheidscheck uit te voeren. Dan weet je zeker of je een (ongevulde) spouwmuur hebt.
Waarom krijg ik dit aanbod?
De overheid wil voor 2030 in Nederland 2.5 miljoen woningen isoleren. Hiervoor heeft de overheid het Nationaal Isolatieprogramma opgezet. De nadruk ligt op de 1,5 miljoen slechtst geïsoleerde woningen en kwetsbare huishoudens. Hiervoor is landelijk ruim 4 miljard euro beschikbaar. In de gemeente ’s-Hertogenbosch gebruiken we dit geld om spouwmuren gratis te isoleren.
Ik kom niet in aanmerking voor deze spouwmuur-actie, kan ik wel meedoen aan toekomstige isolatie-acties?
Misschien wel. Het kan zijn dat je wel aan de voorwaarden van de isolatieactie voldoet, maar dat je geen geschikte spouwmuur hebt of dat die al gevuld is met isolatiemateriaal. Dan benaderen we je graag voor vervolgacties zoals een actie voor glas- dak- of vloerisolatie. Wil je daarvan op de hoogte blijven? Laat het ons weten via het digitaal contactformulier.
Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?
Je bespaart op jouw energieverbruik , je huis wordt comfortabeler, je energielabel kan omhooggaan en je draagt bij aan een beter milieu. Ook kan het de waarde van jouw huis verhogen.
Moet ik thuis zijn tijdens de geschiktheidscheck, het diervrij maken en het vullen van de spouwmuur?
Ja, we vragen je om thuis te zijn tijdens de geschiktheidscheck, het diervrij maken van jouw spouwmuur en ook tijdens het uitvoeren van de spouwmuurisolatie. Zo kan het isolatiebedrijf direct contact met je houden en eventuele vragen of problemen snel oplossen. Jouw aanwezigheid helpt om de werkzaamheden veilig en efficiënt uit te voeren en risico’s te verkleinen.
Zijn er kosten verbonden aan de spouwmuurisolatie?
Nee, de isolatie is helemaal gratis. De gemeente betaalt alles.
Wie voert de isolatiewerkzaamheden uit?
Isolatietechniek Brabant BV voert de werkzaamheden uit. Dit is een erkend isolatiebedrijf.
Wat als ik niet tevreden ben met de uitgevoerde werkzaamheden?
Als je niet tevreden bent, kun je contact opnemen met de gemeente via (073) 615 51 55 of het digitaal contactformulier. We zorgen er dan voor dat jouw klacht serieus wordt behandeld en zoeken dan samen met jou naar een oplossing.
Wat gebeurt er met de gegevens die ik invul bij de aanmelding?
Jouw gegevens worden alleen gebruikt door en gedeeld met de organiserende (Duurzaam Bouwloket) en uitvoerende partij (Isolatietechniek Brabant) van deze actie. We gaan zorgvuldig om met jouw privacy.
Wat als mijn woning al een geïsoleerde spouwmuur heeft?
Als jouw spouwmuur al geïsoleerd is, heeft deze actie waarschijnlijk weinig zin. Het zou kunnen dat er slechte isolatie in de spouwmuur zit en dat die verbeterd kan worden. We controleren dit tijdens de geschiktheidscheck.
Als je niet mee kan doen aan de isolatieactie omdat je spouwmuur niet geschikt is kun je op de website van Brabant Woont Slim het Bossche Energieadvies aanvragen.Dan komt er energieadviseur bij je thuis. Die adviseur neemt tijdens het bezoek de woning op, bespreekt hoe jij het comfort van jouw huis kunt verbeteren én hoe je (energie)kosten kunt besparen. Je ontvangt een persoonlijk adviesrapport met een stappenplan waar je mee aan de slag kunt.
Wil je op de hoogte blijven van toekomstige isolatieacties van de gemeente? Laat het ons weten via het digitaal contactformulier.
Wat als mijn buren niet meedoen met de isolatie-actie, maar we een gedeelde muur hebben?
Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal eventueel in de spouw van een aangrenzende woning verdwijnt, kan het isolatiebedrijf spouwscheiders aanbrengen.
Wat is natuurvriendelijk isoleren?
Spouwmuurisolatie is een goede, effectieve manier om het huis te isoleren en de energiekosten te verlagen. In de spouwmuur kunnen vleermuizen of vogels zitten. Als de spouw gevuld wordt met isolatiemateriaal, kan de verblijfplaats van vogels of vleermuizen worden verstoord en de beestjes worden gedood. Het is daarom belangrijk dat de spouwmuur op een natuurvriendelijke manier wordt geïsoleerd.
In deze actie werken we met een bedrijf (Isolatietechniek Brabant) die gecertificeerd is om natuurvriendelijk te isoleren en die hanteert de volgende werkwijze:
- Natuurvrij maken van de spouw door plaatsen van exclusion flaps
- Een vervangend woonverblijf aanbrengen
- Uitvoeren van de isolatiewerkzaamheden
Er wordt rekening gehouden met het broed- en winterslaapseizoen van de mogelijke aanwezige dieren. Daarom isoleren we niet het hele jaar door. Wil je meer informatie over natuurvriendelijk isoleren? Bekijk de website van Natuur Vriendelijk Isoleren.
Ik heb mijn spouw zelf al geïsoleerd, kan ik hiervoor nog vergoeding krijgen?
Helaas kan dit niet. De gemeente heeft vanuit het Rijk een vergoeding voor de spouwmuurisolatie gekregen en die kan alleen ingezet worden binnen deze actie. Het is ook niet mogelijk om aan deze actie mee te doen met een zelf uitgekozen bedrijf.
Wel kan je kijken of je de ISDE-subsidie nog kan aanvragen, dit is een subsidie vanuit het Rijk die je krijgt als je energiebesparende maatregelen laat uitvoeren. Kijk voor de voorwaarden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.