Herinrichting Jan Heijmanslaan

De Jan Heijmanslaan en de parallelwegen zijn toe aan onderhoud. Daarom willen we deze straten opnieuw inrichten en verbeteren. We gaan voor een toekomstbestendige, verkeersveilige en klimaatrobuuste inrichting van de Jan Heijmanslaan. Dit houdt in dat de straat tegen de effecten van klimaatverandering kan en klaar is voor de toekomst.

Dit willen we bereiken door:

  • Minder tegels en verharding over te houden en meer groen toe te voegen.
  • Zoveel mogelijk bomen te behouden en nieuwe bomen te planten.
  • Een apart riool voor regenwater aan te leggen. Bij hevige regenbuien zorgt dit voor minder wateroverlast. Als het droog en warm is, komt het nuttige regenwater juist terecht in de natuur.
  • De levensduur van planten en bomen te verlengen. Dit doen we met een speciale ondergrond, die op een bosbodem lijkt.
  • De snelheid van 50km/u naar 30 km/u te verlagen.
  • Fiets- en autoverkeer van elkaar te scheiden op de rotonde. Dit verbetert de verkeersveiligheid.
  • De kruising aan het einde van de straat, bij Hoogveld, overzichtelijker te maken.

Definitieve ontwerp

Het definitieve ontwerp voor de Jan Heijmanslaan is inmiddels klaar. De plannen zijn grotendeels hetzelfde gebleven als de vorige keer, het definitieve schetsontwerp van oktober vorig jaar. Wel is er inmiddels een plaats voor de hondenuitlaatplek gevonden. De oude verdwijnt en de nieuwe komt meer oostelijk te liggen.

Klik op het ontwerp om te vergroten.

Onderzoek naar geluid en trillingen

We hebben onderzoek gedaan naar de mate van geluid en trillingen die dit ontwerp met zich meebrengt voor de omgeving. Dit is gedaan door een extern adviesbureau. Bewoners ervaren straks niet meer geluidsoverlast dan nu, is de conclusie. Het kan zelfs iets minder worden. Dit omdat de snelheid wordt verlaagd en er een andere type verharding op de weg komt. De uitkomsten van het onderzoek tonen aan dat de streefwaarden van 53 decibel niet overschreden worden.

Het aantal trillingen neemt niet af in de nieuwe situatie. Dit zal iets toenemen, maar het adviesbureau geeft aan dat er niet valt te verwachten dat er schade of hinder ontstaat door de trillingen.

Wat hebben we aangepast t.o.v. het eerste ontwerp in mei?

Het eerste ontwerp voor de Jan Heijmanslaan toonden we in mei 2024. Op basis van bewonersreacties hebben we het ontwerp toen aangepast:

  • Bomen verplaatsen naar middenberm – De bomenrij komt in het midden van de nieuwe middenberm te staan, waardoor parkeerplekken aan de kant van de woningenkant komen. Dit maakt het oversteken veiliger en biedt meer ruimte voor groen.
  • Oversteken niet nodig – Parkeerplaatsen komen aan de kant van de woningen; oversteken is dus niet nodig.
  • Breder fietspad op de parallelwegen – Beide parallelwegen zijn breder dan in het eerste ontwerp, wat het fietsen prettiger maakt zonder dat auto’s sneller gaan rijden.
  • Meer afstand tot woningen – De hoofdrijbaan komt verder van de woningen af te liggen.

Andere zorgen en voorstellen

Naast de bovengenoemde aanpassingen hebben we ook andere zorgen en voorstellen van bewoners bekeken:

  • Zebrapaden en verkeerslichten: Omdat de snelheid nu naar 30 km/u gaat en de oversteek korter wordt, zijn extra zebrapaden of verkeerslichten niet nodig. Daarnaast zorgen de drempelsplateaus ervoor dat voertuigen langzamer gaan rijden. Bij de rotonde ter hoogte van de Pastoor van Thiellaan blijven de zebrapaden wel aanwezig.
  • Parkeren in de middenberm: Er waren zorgen over parkeren in de middenberm. In het nieuwe ontwerp zijn de parkeerplaatsen verplaatst naar de kant van de woningen.
  • Gebruik van de middenberm voor recreatie: Sommige bewoners wilden de middenberm gebruiken voor wandelen, spelen en ontmoeten. Maar de middenberm is echt bedoeld voor groen en te smal voor recreatie.

Verkeer dichtbij woningen

Een aantal bewoners maakte zich zorgen over verkeer dat dichter bij de woningen zou komen, zoals hardrijdende auto’s, bussen of vrachtwagens. Er werd voorgesteld om de hoofdrijbaan te behouden en de parallelwegen te verwijderen, met maatregelen zoals drempels of bloembakken.

Hoewel dit het verkeer verder van de woningen zou houden, biedt het geen oplossing voor de verkeersveiligheid. Juist wanneer de weg in het midden ligt, neemt de snelheid toe. Het blijft dan een lange, brede en rechte weg waar hoge snelheden mogelijk zijn.

We kiezen voor een leefbaardere inrichting met een snelheid van 30km/u op de parallelwegen. Op deze manier krijgen voetgangers, fietsers én groen meer ruimte. Automobilisten nemen een meer terughoudende en sociale rijstijl aan op een 30 km/u-weg.

Vervolgstappen

Het ontwerp is klaar. We maken er nu werktekeningen van en stellen een contract op waar aannemers op kunnen reageren. Zo starten we de procedure om te kijken wie het werk voor ons kan en gaat uitvoeren. We vragen ook de benodigde vergunningen aan. Het gaat om een verkeersbesluit en omgevingsvergunning.

Start werkzaamheden

De werkzaamheden aan de Jan Heijmanslaan starten naar verwachting eind dit jaar. De planning is mede afhankelijk van de netbeheerder die kabels en leidingen moet verleggen. Het is het nog niet duidelijk wanneer zij hiermee aan de slag kunnen.

Vragen?

Heb je vragen over dit project of wil je nog reageren op het ontwerp? Neem dan contact op met Richard Groenen, projectleider van de afdeling Projectmanagement en Voorbereiding. Zijn telefoonnummer is 06 – 21 40 37 36. Of stuur een bericht via het digitaal contactformulier met als onderwerp ‘Jan Heijmanslaan’.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie door Interreg Vlaanderen-Nederland.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.