Tekst van Bosch Burgerberaad. De tekst 'Fijn oud worden. Hoe gaan we hier samen voor zorgen?'

1e Bossche burgerberaad gaat van start!

Aangemaakt op: 29-09-2023
Laatste wijziging op: 26-10-2023 16:09:06

Het college heeft dinsdag 26 september het plan van aanpak voor het eerste Bossche burgerberaad vastgesteld. Dat betekent dat het 1e Bossche burgerberaad nu echt kan beginnen! Vanaf 6 oktober valt bij 10.000 inwoners een uitnodiging voor het burgerberaad in de brievenbus. Een groep van ingelote 120 inwoners gaat vanaf  januari 2024 aan de slag met de vraag: Hoe zie jij het graag als je ouder wordt?

Want fijn oud worden, dat willen we toch allemaal

Maar dat brengt ook uitdagingen met zich mee. We zijn straks met veel meer ouderen. We wonen langer thuis. En er zijn straks minder mensen die zorg kunnen geven. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen dan fijn oud kan worden? Wat hebben we daar thuis voor nodig? En welke voorzieningen zijn er dan nodig in de buurt?

Direct invloed op morgen

Een grote groep van betrokken professionals, maatschappelijke partners en inwonersinitiatieven is betrokken bij dit vraagstuk. En er zijn al mooie voorbeelden in onze gemeente hoe we dit samen anders kunnen aanpakken. Maar in onze gemeente zelf zit ook heel veel ervaring bij inwoners. Want jij weet als geen ander wat nodig is om zelf fijn oud te worden. Of hoe je dat graag bij jouw ouders, opa of oma ziet. En daar zou de hele samenleving over mee moeten kunnen praten en beslissen. Niet alleen de politiek en de gebruikelijke partners. Ook inwoners. Daarom houden we een eerste burgerberaad in onze gemeente.

10.000 uitnodigingen, 120 deelnemers

Vanaf 6 oktober ontvangen 10.000 inwoners een persoonlijke uitnodiging om zich aan te melden voor het 1e Bossche Burgerberaad om mee te praten over wonen en zorg. Begin 2024 start dan het  echte beraad met 120 gelote deelnemers. Deze deelnemers komen uit alle wijken en dorpen. Mensen die met het hoofd en met de handen werken. Jong en oud. Mensen met veel of juist weinig vertrouwen in de politiek. Zodat de groep een goede afspiegeling van onze gemeente is.

Pieter Paul Slikker, wethouder wonen, zorg en bestuurlijke vernieuwing: “Vanaf 6 oktober kan er ook een uitnodiging bij jou op de deurmat vallen. Ik hoop dat jij één van die 120 deelnemers wilt zijn die meedoet met het allereerste Bossche burgerberaad. Het is een ontdekkingstocht die we met z’n allen aangaan. Als dank voor je tijd en inbreng ontvang je een vergoeding van maximaal € 500. En als je hulp nodig hebt met vervoer, mantelzorg, een tolk of kinderopvang helpen wij je. Jouw invloed op morgen, begint vandaag.”

Toekomst van wonen en zorg voor en door inwoners

Het burgerberaad gaat vanaf januari tot en met april met elkaar aan de slag in vijf bijeenkomsten. Zij beslissen samen wat zij nodig hebben en hoe ze het vraagstuk oppakken. Natuurlijk krijgen ze hier wel onafhankelijke ondersteuning bij. Voor de zomer komt het burgerberaad met een rapport met adviezen aan de gemeenteraad. Samen met de inbreng van maatschappelijke partijen is dit input voor de toekomstige keuzes op wonen en zorg die we vastleggen in een woonzorgvisie. De gemeenteraad heeft het allereerste burgerberaad in ’s-Hertogenbosch met beide armen omarmd, dus zij zullen de adviezen als zwaarwegend meenemen in hun besluit. Deelname aan het burgerberaad betekent dus directe invloed op de politiek.

Krijg je geen uitnodiging, maar heb je wel goede ideeën hoe we samen zorgen dat we met z’n allen fijn oud kunnen worden? Mail dan naar burgerberaad@s-hertogenbosch.nl. Je input geven we graag mee aan het burgerberaad.

Kijk voor meer info op de pagina Burgerberaad.

Meer informatie kun je vinden in het plan van aanpak op de website van Raadsinformatie (pdf).

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.