Foto van een boombak in de Hinthamerstraat

Binnenstad groener met 20 nieuwe bomen

Aangemaakt op: 07-03-2024
Laatste wijziging op: 15-03-2024 10:13:40

Om de binnenstad verder te vergroenen zijn 20 nieuwe bakken met bomen geplaatst. De boombakken, gemaakt van cortenstaal, staan op opvallende plekken, in verschillende straten zoals de Hooge Steenweg, de Kerkstraat en de Vughterstraat.

In de Hinthamerstraat staan 5 nieuwe bakken met bomen. Dat geeft de straat een ander aanzicht en is tot stand gekomen in overleg met bewoners. En bij de Wilhelminabrug zijn nog eens zes plantenbakken geplaatst. Daarin staat gele kornoelje, wilde kers en vlinderstruik. Dit zorgt voor een kleurrijke entree van de binnenstad.

“Wethouder Ralph Geers: We willen onze binnenstad steeds groener maken. Deze bakken met bomen bieden daarvoor een mooie uitkomst. Het is goed voor de beleving van de stad en de leefbaarheid. Dat is fijn voor de bewoners, maar ook voor de bezoekers aan onze binnenstad. Ook zorgen bomen voor schaduw op momenten dat de temperatuur buiten oploopt. In de toekomst blijven we daarom plekken zoeken om meer planten en bomen toe te voegen.”

Verschillende  bomen

Er is gekozen voor verschillende soorten bomen zoals de Chinese zilveresdoorn, haagbeuk, lagerstroemia, Perzisch ijzerhout en steeneik. Dit zijn sierlijke bomen die goed tegen warmte kunnen. Ze worden niet heel groot, en doen het goed in bakken met relatief weinig grond, voeding en water. Rondom de bomen staat ooievaarsbek. Dit is een groene vaste plant met roze tot lichtpaarse bloemen. Die bloeien van de lente tot de vroege zomer.

Flexibele oplossing

In de binnenstad is weinig ruimte om te vergroenen. De vrije ruimte wordt intensief gebruikt. Het gebruik van boombakken biedt hierin een flexibele oplossing. Het biedt de mogelijkheid om nog wat te schuiven, als dat nodig is. Eerder al is een aantal boombakken in de binnenstad geplaatst. Die kwamen van de Parade, waar ze toen tijdelijk stonden.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.