Bossche Kinderparlement brengt kinderen samen en geeft ze een stem

Aangemaakt op: 23-05-2025
Laatste wijziging op: 23-05-2025 10:29:22

Hoe denken kinderen in ’s-Hertogenbosch over thema’s als veiligheid, inclusie en gelijke kansen? Wat vinden zij belangrijk voor de toekomst van hun stad? In het Bossche Kinderparlement krijgen zij het podium om hun stem te laten horen. Leerlingen uit groep 7 en 8 van meer dan dertig basisscholen denken mee over vraagstukken die spelen in de stad en werken samen met professionals aan concrete adviezen voor de gemeente en het onderwijs.

Deze unieke samenwerking tussen het Bossche onderwijs en de gemeente geeft kinderen de kans om invloed uit te oefenen en van elkaar te leren. In het Kinderparlement komen kinderen van verschillende scholen, wijken en achtergronden met elkaar in contact. Ze delen ideeën, luisteren naar elkaars ervaringen en bouwen samen aan hun stad. Dat versterkt onderling begrip én het gevoel van burgerschap.

Zo werkt het Bossche Kinderparlement

Elke basisschool die meedoet kiest twee leerling vertegenwoordigers uit de leerlingenraad. Deze jonge ‘parlementariërs’ komen gedurende het schooljaar meerdere keren bij elkaar in de raadszaal. Tijdens de start op Prinsjesdag maken ze kennis met elkaar, het politieke systeem en kiezen ze de thema’s die zij willen bespreken.

Vervolgens werken zij in commissies aan adviezen over deze thema’s. Ze krijgen hierbij hulp van professionals uit het werkveld, die hun kennis en ervaring inbrengen. De kinderen onderzoeken een vraagstuk, bespreken mogelijke oplossingen en leggen hun ideeën uiteindelijk vast in een advies. In het voorjaar presenteren zij dit advies aan de gemeente, het onderwijs en – soms – zelfs aan de gemeenteraad.

Kinderparlement 2025 viert jubileum en presenteert adviezen

Op vrijdag 16 mei 2025 vond de feestelijke voorjaarsvergadering van het Bossche Kinderparlement plaats – een bijzondere editie, want het Kinderparlement bestaat dit jaar 10 jaar. Wat ooit begon als een initiatief vanuit het onderwijs, is inmiddels uitgegroeid tot een stevig samenwerkingsverband tussen gemeente en scholen. Waar de gemeente in het begin vooral organisatorisch betrokken was, zijn beide partijen nu samen verantwoordelijk voor de inhoud en uitvoering.

Tijdens deze vergadering presenteerden de commissies hun adviezen over vier actuele thema’s:

  • Digitale inclusie voor ouderen
  • Tijd voor ontspanning
  • Fijne en schone toiletten op school
  • Leren op eigen niveau

De adviezen zijn het resultaat van maandenlang samenwerken, onderzoeken en reflecteren. Hier klonk de échte stem van de kinderen – over wat zij belangrijk vinden en hoe zij de stad graag zien veranderen.

De bijeenkomst is terug te kijken via YouTube.

Een groeiende beweging

Het Bossche Kinderparlement is inmiddels uitgegroeid tot een breed gedragen initiatief, waar al meer dan dertig basisscholen aan deelnemen. Parlementsleden kwamen dit jaar van onder andere:

KC ’t Ven, KC de Haren, BS Boon (Kameleon de Graaf), Mytylschool Gabriël, KC De Kameleon, BS Het Rondeel, KC Westerbreedte, Montessorischool Merlijn, Jenaplanschool Antonius Abt Park, KC De Hobbit, KC De Hoven, KC De Terp, KC Het Palet, KC de Kwartiermaker, KC De Kruisboelijn, KC Boschveld, KC Meander, LW Beekmanschool, BS Noorderlicht, KC Sterrenboom, KC de Sprong, KC De Ontdekking, KC De Groote Wielen, KC De Ontluiking, KC Aan de Oosterplas, KC ’t Wikveld, KC het Stadshart, KC Het ijzeren kind, EC ’t Sparrenbos, KC de Duizendpoot, KC Caleidoscoop, KC ’t Schrijverke, KC De Troubadour, KC Meerlaer-De Masten, KC Zuiderster, Campus aan de Lanen, Wittering.nl

Daarmee is het Kinderparlement niet alleen een plek voor ideeën, maar vooral ook voor ontmoeting. Want als kinderen met elkaar in gesprek gaan, ontstaat er ruimte voor verbinding.

Voor meer informatie kijk op de pagina van het Bossche Kinderparlement. Of neem contact op met de projectleider Natalie van Dishoeck via 06 – 21 13 10 67.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.