Foto van de inspiratiesessie op 21 maart van de Gestelse buurt

De Gestelse buurt werkt door ruimte te geven aan initiatief bewoners

Aangemaakt op: 27-03-2024
Laatste wijziging op: 09-04-2024 13:21:18

Op donderdag 21 maart organiseerden we vanuit het programma ‘De Gestelse buurt werkt!’ een inspiratiesessie voor zo’n 25 betrokken buurt(gericht)werkers. Aan het woord kwamen bewoners Hida en Banafshe samen met werkconsulent Ron Smits. Zij vertelden over het ontstaan van een heel bijzonder project, waarin zij samenwerken: de Kantine Zuid. Buurtmoeders Hida en Banafshe hebben 3 dagen per week een dienstverband via Weener XL. In die dagen verzorgen zij ontbijt op school voor kinderen die dat van huis uit niet meekrijgen.

Lerend samenwerken met een lange adem

Hida vertelde in geuren en kleuren over de tegenslagen, maar ook het doorzettingsvermogen dat uiteindelijk doorslaggevend was. Ron stelde zich kwetsbaar op door te vertellen over de soms dwingende regels en systemen waar hij zelf binnen Weener XL tegenaan loopt. Ook andere partners ervaren dit binnen hun eigen organisatie.

Hierdoor werken we als organisaties bewoners soms onbedoeld tegen in plaats van dat we hen ondersteunen en verder helpen. Ron: ‘Maar doordat Hida met zoveel overtuiging bleef doorzetten, heb ik dat ook gedaan binnen mijn eigen organisatie.’ Een mooi voorbeeld van lerend samenwerken met een lange adem.

Meer dan vijf bewoners geholpen aan werk

In de buurtaanpak werken opbouwwerkers van het buurtteam samen met Weener XL buurtgericht vanuit bewonersperspectief. Op die manier zijn het afgelopen jaar al meer dan vijf bewoners aan werk geholpen. De gezinscoaches spelen hier ook een belangrijke rol in het intensief en persoonlijk begeleiden van bewoners.

Ron: “Wat werkt is dat we echt eropaf gaan en buiten de schotjes om werken als dat nodig is, bijvoorbeeld in contacten met UVW.”

Hida: “Wat ik de afgelopen jaren soms gemist heb, is dat er serieus naar me geluisterd werd. Je moet eerst een taalcursus doen.”, zei ooit een consulent bij de kennismaking. “Ook goeiemorgen.”, zei ik dan, “Mijn Nederlands is al best wel goed.” Vooral de mens blijven zien met al zijn/haar talenten, daar waren Ron en Hida het helemaal over eens. “En daar is nu gelukkig veel meer ruimte voor dan vroeger.”, zei Ron als optimistische afsluiting.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.