Foto van de finalisten van de Toegankelijkheidsprijs 2023: Cor Unum, stichting Dans en Sparkle, Simon Kumeling

Finalisten Toegankelijkheidsprijs 2023 bekend

Aangemaakt op: 07-09-2023
Laatste wijziging op: 02-10-2023 13:43:09

Cor Unum, Dans en Sparkle, en Simon Kumeling maken dit jaar kans op het winnen van de Toegankelijkheidsprijs. Zij zetten zich buitengewoon in voor toegankelijkheid in ’s-Hertogenbosch. De afgelopen tijd kon iedereen een inwoner of organisatie uit onze gemeente aanmelden voor de prijs. Deze drie helden sprongen er volgens de jury uit. De winnaar maken we bekend op donderdagavond 5 oktober, in de Week van de Toegankelijkheid. Voor de opvolger van Camiel Derkx, de winnaar van 2022, staan wisseltrofee Haantje de Voorste en een geldprijs van 3.000 euro klaar.

Met de Toegankelijkheidsprijs zetten we helden die zich sterk maken voor toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking in het zonnetje. De finalisten zijn inspirerende voorbeelden van mensen en organisaties die hiermee bezig zijn. In deze video op YouTube stellen de drie kanshebbers zich voor.

Samen zorgen we dat iedereen kan meedoen

Wethouder Ufuk Kâhya is een van de juryleden van de Toegankelijkheidsprijs:

“Het was weer hartverwarmend om te zien hoeveel verschillende helden werden aangemeld. We willen een toegankelijke gemeente zijn, waar iedereen welkom is. Een plek waar iedereen kan wonen, werken, leren, sporten en plezier maken. Als gemeente hebben we een verantwoordelijkheid om dat mogelijk te maken, maar we kunnen het niet alleen. We zijn blij dat we dit samen kunnen doen. Niet alleen met alle aangemelde helden, maar ook heel veel anderen dragen daaraan hun steentje bij. Daardoor komen we steeds dichterbij een ’s-Hertogenbosch van en voor iedereen.”

Over de finalisten

Al meer dan 70 jaar vinden ze bij keramisch atelier Cor Unum dat iedereen een plekje verdient. Iedereen is er welkom. Met een persoonlijk takenpakket en een eigen werkplek wordt iedereen, met of zonder beperking, in zijn kracht gezet. Bij Cor Unum zien ze mensen door deze werkwijze opbloeien en groeien in hun mogelijkheden. Zodat iedereen op een eigen manier bijdraagt aan de prachtige eindproducten.

Bij stichting Dans en Sparkle komen de werelden van dansers met en zonder beperking samen.
De lessen zijn er zo ingericht dat iedereen mee kan doen en helemaal zichzelf kan zijn. Het maakt niet uit of je een rolstoel zit, autisme hebt of minder goed kan horen. Iedereen mag en kan bewegen. Het gaat erom dat je plezier hebt in wat je doet. Dat zie je terug in de stralende gezichten en de vrijheid waarmee wordt gedanst.

Met enorm veel enthousiasme helpt Simon Kumeling mee om de cultuursector in ’s-Hertogenbosch toegankelijker te maken. Zijn autisme en lichte verstandelijke beperking zijn voor hem juist een motivatie om dit te doen. Zijn motto is dan ook: ‘Je bent niet beperkt, je hebt mogelijkheden’. Hij zet zich vrijwillig in voor diverse projecten rondom toegankelijkheid. Zo heeft Simon bijvoorbeeld voor Huis73 veel activiteiten mee opgezet en uitgevoerd, schreef hij een toegankelijkheidsplan voor het Art United Festival en is hij publieksbegeleider en adviseur bij Theaterfestival Boulevard en SKEER Festival.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.