Gras en bomen met op de achtergrond het Provinciehuis

Groot-Meerendonk: nieuwe woonwijk met sport, recreatie en bedrijvigheid

Aangemaakt op: 10-04-2024
Laatste wijziging op: 11-04-2024 17:04:42

Wonen in een mooie groene wijk op steenworp afstand van de binnenstad. En dat in combinatie met andere functies zoals sport, recreatie en bedrijvigheid. Als het aan het college ligt, starten we vanaf 2030 met de bouw van Groot-Meerendonk.

Groot-Meerendonk ligt ten oosten van de wijk Meerendonk in ’s-Hertogenbosch Zuid. Het gaat om het gebied tussen de Zuid Willemsvaart en de A2. We verwachten dat we daar 1.150 tot 2.000 woningen kunnen bouwen. En dat er ruimte is voor 55.000 tot 74.000 m2 voor bedrijfjes en andere voorzieningen.

Een nieuwe wijk realiseren op Groot-Meerendonk is niet vandaag of morgen mogelijk. De geluidshinder van de A2 moet eerst worden opgelost. Net als de belemmeringen van bodemvervuiling en de oude vuilstort. Ook kunnen de huidige wegen zoveel nieuwe weggebruikers niet aan. Het gebied kent daarmee dus zijn uitdagingen. Daarom duurt het tot 2030 voordat we kunnen gaan bouwen.

Wethouder Pieter Paul Slikker: “Ook al duurt het nog even, de ontwikkeling van Groot-Meerendonk is een prachtkans! Voor ’s-Hertogenbosch, maar zeker voor alle mensen die op zoek zijn naar een woning. Er is wat lef voor nodig om in een gebied met de nodige belemmeringen een woonwijk te willen realiseren. Maar we vertrouwen op een goede samenwerking met de partners die we daarvoor nodig hebben. Zodat in 2030 de schop in de grond kan.“

De gemeente start in deze bestuursperiode met drie dingen:

Bepalen ambities van het gebied

We gaan kijken welke meerwaarde Groot-Meerendonk kan hebben in onze ambities. Wat voor rol heeft het gebied straks binnen ’s-Hertogenbosch? Wat voor soort wijk willen we maken? Hoe kan Groot-Meerendonk bijdragen aan de gemeentebrede doelen en ambities? Daarvoor doen we nu het voorwerk. Om te zorgen dat we na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 kunnen starten met het uitwerken van het plan.

We onderzoeken ook of het mogelijk is om op Groot-Meerendonk binnen 10 jaar een permanente opvanglocatie van 600 plekken te realiseren. Deze is bedoeld voor verschillende maatschappelijke doelgroepen waar op dat moment ruimte voor nodig is. Hierbij kan het gaan om asielzoekers in een tijd van veel vluchtelingen. Maar ook om inwoners die door omstandigheden snel woonruimte nodig hebben (spoedzoekers).

Onderzoeken belemmeringen

We kijken hoe we het beste om kunnen gaan met de geluidsbelasting van de A2 en N279, de bereikbaarheid van de nieuwe wijk en de bodemvervuiling. Daar waar het kan, starten we al om belemmeringen weg te nemen. Bijvoorbeeld door alvast te starten met bodemsanering.

Kansen benutten voor tijdelijk gebruik en placemaking

We willen tussentijds ruimte bieden aan nieuwe gebruikers en bewoners. Het gaat dan om de onbenutte plekken op De Kruithoorn. De huidige bewoners en gebruikers van De Kruithoorn hoeven daarvoor niet te wijken.

We kijken al naar de komst van een tijdelijk azc voor 350 personen op De Kruithoorn. Verder beoordelen we of we er betaalbare (flex)woningen en extra standplaatsen voor woonwagens kunnen realiseren. Als er nog ruimte over is, onderzoeken we de mogelijkheden voor ateliers of broedplaatsen.

Samen met bewoners

We starten nog niet met de participatie voor de gebiedsontwikkeling op de lange termijn. Daarvoor is het nog te vroeg. Maar voor de ontwikkelingen die vóór 2026 gaan lopen, doen we dat samen met bewoners en direct belanghebbenden. We maken immers samen ’s-Hertogenbosch.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.