Schetstekening nieuw Bloemenkampkwartier

Het nieuwe Bloemenkampkwartier

Aangemaakt op: 02-02-2024
Laatste wijziging op: 05-02-2024 10:42:55

BrabantWonen, Mooiland en de gemeente ’s-Hertogenbosch werken samen aan het nieuwe Bloemenkampkwartier. Waar de binnenstad achter de Arena nu een verschraald en versteend gebied is, maken we een plek die weer de sfeer uitademt van de Bossche binnenstad. Een toegankelijke plek met veel groen én veel meer betaalbare woningen. Een plek die fijner is voor de huidige bewoners, de toekomstige bewoners en bezoekers.

In eerste aanzet was het plan om de Zusterflat, Carolushof en het stadsarchief te her ontwikkelen. Na verder onderzoek en gesprekken met de buurt nemen we nu het hele gebied tussen de Pastoor de Kroonstraat, Jan Heinsstraat en de Zuid Willemsvaart onder handen.

Meer betaalbare woningen

Voor de locatie Zusterflat is het uitgangspunt dat er ongeveer 150 betaalbare huurwoningen komen. Daarnaast worden er in het hart van het Bloemenkampkwartier zo’n 325 woningen gebouwd. Daarbij denken we aan een mix van 60% sociale huur, 25% midden huur en 15% koop. Dit betekent dat er in totaal in (incl. Zusterflat) ongeveer 425 betaalbare huurwoningen worden teruggebouwd. Er waren er eerst ongeveer 220: 159 in het hart en 60 in de voormalige Zusterflat. Hiermee geven we ook nieuwe bewoners kans op een betaalbare huurwoning in de Bossche binnenstad.

Om de ontwikkeling mogelijk te maken, moeten er 159 verouderde woningen worden gesloopt. De buitenranden langs de Pastoor de Kroonstraat, Jan Heinsstraat en de Zuid Willemsvaart blijven behouden. Ook het stadsarchief is onderdeel van het plangebied. De meeste functies van het stadsarchief zitten inmiddels in het Groot Tuighuis. Voor de opslag van de archiefstukken zoekt de gemeente een alternatieve locatie.

Doorverhuizen binnen de Bloemenkamp

De beide woningcorporaties informeren de bewoners van de te slopen woningen zorgvuldig en begeleiden hen. Als de huidige bewoners willen, kunnen ze met voorrang doorverhuizen binnen het Bloemenkampkwartier. Ook is er voor hen een verhuisregeling beschikbaar. Doorverhuizen is mogelijk door het terugbouwen van een fors aantal sociale huurwoningen, maar ook omdat we het gebied in verschillende fases gaan aanpakken. Zo bouwen we eerst op de locatie Zusterflat, voordat we de eerste woningen in het hart slopen.

Wethouder Pieter Paul Slikker: “Veel meer betaalbare woningen in het hart van de Bossche binnenstad. Die kans grijpen woningcorporaties BrabantWonen en Mooiland samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch met twee handen aan. Waar achter de Arena nu een verschraald en versteend stuk stad ligt, verrijzen de komende jaren honderden betaalbare woningen in de sfeer van de Bossche binnenstad. Een fijnere plek voor huidige en toekomstige bewoners én voor de bezoekers van onze binnenstad.

Dat betekent ook dat voor een deel van de huidige bewoners een spannende tijd aanbreekt. Gelukkig kunnen bewoners doorverhuizen binnen het Bloemenkampkwartier als ze dat willen. Ze worden ondersteund bij zorgen en wensen. Het is goed te zien hoe betrokken beide corporaties bij hun huurders zijn. “

Ontwikkelkader Bloemenkamp

Voor de zomer 2023 is het gesprek met de bewoners en de omgeving van het Bloemenkampkwartier opgestart. Bewoners hadden veel goede ideeën en reacties. De gemeente is daarna aan de slag gegaan met het Ontwikkelkader. Hierin staan de uitgangspunten voor het nieuwe Bloemenkampkwartier. Half maart 2024 willen we de volgende stap zetten. Dan gaan we opnieuw in gesprek over de kansen voor het Bloemenkampkwartier. Ook bespreken we dan het schetsontwerp voor de locatie Zusterflat. Verwachting is dat de raad rond de zomer van 2024 een besluit neemt over het Ontwikkelkader.

Woningcorporatie BrabantWonen en woningcorporatie Mooiland: “Door onze krachten te bundelen maken we van Bloemenkampkwartier een mooie, nieuwe, veilige en groenere buurt in het centrum van ’s-Hertogenbosch. Dit biedt een unieke kans om in het hart van Den Bosch een grote hoeveelheid betaalbare huurwoningen toe te voegen, de buurt stevig te verbeteren én te verduurzamen. Bewoners kunnen in het gebied blijven wonen als ze dat willen. Uniek dat we als drie maatschappelijke organisaties op zo’n plek dit samen kunnen doen en tot een mooi plan kunnen komen. Door de sloop van een aantal van onze woningen kunnen we zo meer mensen huisvesten in zowel het sociale segment als de midden huur. Wij zijn dan ook blij met deze mooie samenwerking.”

Meer informatie over het Bloemenkampkwartier kun je vinden op de website van Den Bosch.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.