Drie medewerkers werken aan tochtstrip bij deur

Hoe ’s-Hertogenbosch stappen zet naar aardgasvrij

Aangemaakt op: 15-09-2023
Laatste wijziging op: 02-10-2023 13:45:47

‘s-Hertogenbosch wil in 2045 een aardgasvrije stad zijn. Dat realiseren we enerzijds door in te zetten op het isoleren van de gebouwde omgeving. Daardoor besparen we op het aardgasverbruik. Die besparing zorgt voor een lagere CO2-uitstoot en een lagere energierekening van onze inwoners.

Anderzijds onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn van warmtenetten. Zo is er onderzoek gedaan naar mogelijke warmtebronnen en verkennen we bovendien de oprichting van een gemeentelijk warmtebedrijf zodat bewoners die daar straks hun warmte van krijgen, betrouwbare, duurzame en betaalbare warmte ontvangen.

Wethouder Mike van der Geld: “Met deze aanpak nemen we verantwoordelijkheid in de beweging om van het aardgas af te komen, en maken we ook steeds meer snelheid. Dat doen we voor toekomstige generaties, maar ook voor onze inwoners nu. Want, het gebruik van aardgas kost nu eenmaal geld. En als woningen goed geïsoleerd zijn, kunnen die lasten flink omlaag. Daarom zitten in onze aanpak ook maatregelen speciaal voor mensen met een kleinere beurs, en waar sprake is van energiearmoede. Met onze aanpak kiezen we voor een lerende aanpak, waarbij we in de praktijk nieuwe methoden leren. Dit draagt ook bij aan het maken van snelheid in de transitie.”

Isoleren gebouwde omgeving

Het isoleren van woningen gaat natuurlijk niet vanzelf. Daarom komen we als gemeente ‘s-Hertogenbosch met een nieuwe aanpak om inwoners meer en beter te helpen bij het isoleren van hun woning.

Zo helpen we woningeigenaren met bijvoorbeeld een aanpak voor verenigingen van eigenaars (VvE’s),  een stratenblokaanpak en een isolatieaanpak. Met de woningcorporaties zijn prestatieafspraken gemaakt zodat ook de 25.000 huurwoningen in de gemeente worden geïsoleerd.

Voor elk huishouden waarbij er sprake is van energiearmoede of een laag energielabel werken we inmiddels al bijna één jaar met het Bossche Bespaarteam, waarmee we goede resultaten halen. Daarmee gaan we door. Ook is het voor alle inwoners mogelijk om ons digitale energieloket op de website van Brabant Woont Slim te raadplegen. Daarop staan bijvoorbeeld alle subsidies die aan te vragen zijn voor het verduurzamen van de woning, welke gemeentelijke acties er lopen en het laatste duurzaamheidsnieuws.

Warmtenet

Gemeente ’s-Hertogenbosch heeft ook de mogelijkheden voor warmtenetten in de stad onderzocht. Met een warmtenet kun je huizen verwarmen. In een woning die is aangesloten op een warmtenet is een cv-ketel op gas niet meer nodig en wordt er dus aardgas bespaard. Het aanleggen van een warmtenet moet zorgvuldig gebeuren. Naast betaalbaarheid moet ook de leveringszekerheid van warmte voor inwoners zijn gewaarborgd.

Uit de onderzoeken is gekomen dat er twee warmtebronnen in gemeente ’s-Hertogenbosch geschikt zijn voor de aanleg van een warmtenet: de Restwarmte van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Treurenburg en de rivier de Maas.

Simultaan verkennen we als gemeente de oprichting van een gemeentelijk warmtebedrijf zodat we als stad zeker weten dat bewoners daar straks betrouwbare, duurzame en betaalbare warmte ontvangen.

Beiden werkwijzen staan in het document Transitievisie Warmte 2.0, waar de gemeenteraad op 10 oktober een besluit over neemt. Het raadsvoorstel is te lezen in het document Raadsvoorstel Transitievisie Warmte 2.0.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.