Foto van een gedekte tafel met eten en drinken

Kantinemoeders openen Kantine Zuid

Aangemaakt op: 07-03-2024
Laatste wijziging op: 09-04-2024 13:22:02

‘We kunnen jouw droom misschien waarmaken’, is wat Hidajeta een aantal maanden terug te horen kreeg. Haar droom? Een gezonde kantine waar kinderen en ouders voordat school begint, welkom zijn voor een ontbijt. Vandaag was het dan eindelijk zover: de opening van Kantine Zuid in BBS Nieuw Zuid. Samen met haar collega Banafshe zorgt ze daar drie dagen per week voor een gezond ontbijt en een luisterend oor. We stellen de ‘kantinemoeders’ aan jullie voor.

“Het draaide om mij heen altijd om eten”, begint Hidajeta (roepnaam Hida). “Daarom organiseerde ik tien jaar geleden samen met de GGD kookworkshops op scholen. Daar ontstond het idee voor een gezonde schoolkantine. Ik zag kinderen opbloeien door zelf een driegangenmenu te bereiden en het vervolgens samen op te eten.”

Het idee kreeg in de jaren die volgden steeds meer vorm. Via haar gezinscoach kwam Hida in contact met Gelijke Kansen. “Zij ontvingen mijn idee met open armen en stelden twee contracten beschikbaar”, vertelt Hida. “Nu zitten Banafshe en ik vol trots in onze kantine.” De twee ontmoetten elkaar eerder al tijdens een studie Nederlandse taal.

Een kleine schakel met een grote rol

Hida wist precies wat ze wilde met kantine: “Een plek waar kinderen weten: hier kan ik terecht voor ontbijt en mag ik zelf iets uitkiezen wat ik lekker vind. Ontbijt is al jaren een probleem. Kinderen komen met een pak koekjes naar school in plaats van boterhammen, of in sommige gevallen zelfs met een lege maag. Hoe kunnen ze dan nog presteren op school?”

“Het onderliggende probleem is meestal dat ouders geen geld hebben om te zorgen voor eten, of niet in staat zijn om kinderen een goede start te geven in de ochtend”, vult Banafshe aan. “We zijn een kleine schakel, maar met een grote rol. Als kinderen wennen aan een goed en gezond ontbijt, heeft de volgende generatie daar ook baat bij.”

De Hida-flap

Kantine Zuid is een warme en gezellige plek, waar op maandag, woensdag en donderdag ontbijt klaarstaat. “We beginnen ‘s ochtends vroeg met de voorbereidingen”, vertelt Banafshe. “Van kwart voor acht tot half tien staat het ontbijt klaar.”

En wat de pot dan schaft? Hida: “We beginnen klein, met als doel een volle buik voordat kinderen de klas in gaan. We smeren gezonde boterhammen en zorgen elke dag voor een extraatje. Een gekookt ei, een fruitcocktail of mijn specialiteit: de Hida-flap (bladerdeeg met vulling). Zo zorgen we met weinig ingrediënten toch voor genoeg diversiteit.”

Iedereen is welkom, en de moeders willen geen bestempeling. Wel willen ze voorkomen dat kinderen naar de kantine komen voor een extra ontbijt. Dat doen ze door te observeren. “Door mijn ervaring zie ik inmiddels snel wie het echt nodig heeft”, vertelt Hida. “Die kinderen krijgen dan stiekem een extra boterhammetje mee.”

Meer dan een plek om te eten

Na het ontbijt zijn er tot 12.00 uur activiteiten voor ouders. Banafshe: “Hida geeft dansworkshops en yogalessen, mijn workshops zijn nog afhankelijk van waar de ouders behoefte aan hebben. Zo stellen we ouders op hun gemak. Daarna komen de vertrouwelijke gesprekken pas op gang.”

“In die gesprekken bespreken we wat er speelt in het gezin, of waarom het kind niet of slecht eet”, vult Hida aan. “Zo zijn we niet alleen een plek voor ontbijt, maar ook om het hart te luchten. We zien het als onze taak om ouders door te sturen naar de juiste instanties voor hulp of ondersteuning.”

Eén grote familie

Hida en Banafshe kunnen hun geluk niet op. Na jaren vrijwilligerswerk gaan ze eindelijk in loondienst. Welke ervaring nemen ze mee? Mensenkennis als vrijwilliger, doorzettingsvermogen als persoon. “We komen beiden uit een onveilig land”, vertelt Banafshe. “In mijn thuisland Afghanistan leerde ik te roeien met de riemen die ik had.”

Hida vult aan: “Als alleenstaande moeder ben ik bekend met de problematiek binnen een gezin. Ik bleef positief en leerde hoe je dingen kunt aanpakken, dat geef ik graag mee aan anderen. Door mijn Bosnische roots ben ik gewend om met grote families aan tafel te zitten. Ik heb veel liefde om te geven. Alle kinderen die hier aan tafel komen zitten, voelen voor mij als familie.”

Genoeg uitbreidingsmogelijkheden

Voor Hida en Banafshe is geen brug te ver. Ze houden van aanpakken en denken groot. Ook nu de kantine nog maar net is geopend. “We breiden graag uit met lunch, en locaties op meerdere scholen”, vertelt Banafshe. Ook zien de moeders mogelijkheden voor het aanstellen van vrijwilligers uit de wijk. “Zodat we het samen met de wijk gaan doen.”

“We hopen dat er vriendschappen ontstaan, dat het een ontmoetingsplek is”, vult Hida aan. “Dat we ouders iets positiefs bijbrengen over voedsel en opvoeding. En natuurlijk dat er zo’n dertig kinderen lekker aan de boterham zitten, en leren dat het belangrijk is om goed te ontbijten. Dan is het voor ons echt een succes.”

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.