Nieuwe bomen bossen Rosmalen

Ruim 11.000 nieuwe jonge bomen en struiken

Aangemaakt op: 28-03-2024
Laatste wijziging op: 28-03-2024 15:40:57

De afgelopen weken is hard gewerkt aan het herstel van bossen in en rond Rosmalen. Het Vinkels bos, het Mariaburgbos en de bossen op Landgoed Eikenburg zijn maar liefst ruim 11.000 jonge bomen en struiken rijker. Dit is onderdeel van een tweejarig herstelproject van deze bossen.

“Het planten van deze bomen en struiken was nodig om deze bossen weer toekomst te geven”, licht wethouder Ralph Geers toe. “Want hiermee krijgen de bossen de kans om weer op adem te komen. Ook profiteren de planten en dieren ervan. En is het fijn als we kunnen blijven genieten van deze prachtige bosrijke omgeving.”

Ruimte voor waardevolle bomen

Voor het planten van de nieuwe bomen en struiken is eerst ruimte gemaakt. Door slechte en onveilige bomen weg te halen. Het dode hout blijft in het bos. Dit biedt voedsel, onderdak en leefruimte voor talrijke insecten, schimmels en micro-organismen. Dit trekt op zijn beurt weer vogels en andere dieren die van deze insecten en hun larven leven.

Diversiteit en bescherming

Er is gekozen voor het aanplanten van verschillende boom- en struiksoorten, zoals de esdoorn, fladderiep en zoete kers. Door deze diversiteit verbeteren we de biodiversiteit van de bossen. Ook vergroten we de weerbaarheid tegen klimaatverandering en ziekten.

Om de jonge bomen te beschermen, staan op verschillende plekken bamboestokken naast de bomen  of zijn er rasters omheen. Zo vallen ze minder snel ten prooi aan dieren die de bomen kunnen beschadigen. En kunnen deze bomen ongestoord uitgroeien tot volwassen bomen.

Samenwerking en subsidie

In samenwerking met Bosgroep Zuid Nederland nemen we tot maart 2025 verschillende maatregelen om natuurherstel te verbeteren, biodiversiteit te vergroten en schadelijke gevolgen van stikstof kleiner te maken. Het planten van jonge bomen en struiken is één van de deze maatregelen.

Dit project krijgt subsidie van de provincie Noord-Brabant en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het tweejarig herstelproject in de bossen in Rosmalen? Kijk op de pagina Bosontwikkeling. Via deze pagina houden we u op de hoogte van de voortgang en de geplande werkzaamheden.

 

Logo Provincie Noord Brabant en Europese Unie

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.