Samen mens, samen gemeenschap

Aangemaakt op: 15-07-2025
Laatste wijziging op: 15-07-2025 15:01:03

De gemeente wil dat iedereen in ’s-Hertogenbosch zich thuis en gerespecteerd voelt. Het nieuwe plan voor Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid heet: ‘Samen mens, samen gemeenschap.’ In dit plan staat wat we willen bereiken: een stad waar iedereen erbij hoort en mee kan doen. Samen maken we van ’s-Hertogenbosch een plek voor en van iedereen. Iedereen telt mee. Iedere inwoner is een puzzelstukje dat past.

Aandacht en moed

We zien dat mensen soms meer op verschillen letten dan op wat ze samen hebben. Dat gebeurt ook in onze gemeente. Niet iedereen voelt zich vertegenwoordigd of gehoord. Sommige mensen hebben het moeilijker dan anderen. Dat raakt aan de manier waarop we samenleven. Daarom is het belangrijk om goed te kijken wat er nodig is, en daar iets aan te doen.  Dat vraagt lef. Lef om te luisteren, te veranderen en te kiezen voor mensen, ook als het schuurt.

Wethouder Inclusie Rick Vermin; ‘Dit plan is meer dan beleid, het is een moreel kompas. Want ongelijkheid lossen we niet op met zachte woorden, maar met heldere keuzes. Dit is het moment om als gemeente te laten zien waar we voor staan. Diversiteit is een feit, inclusie is een keuze. Met dit plan maken we duidelijk: in ’s-Hertogenbosch kiezen we voor gelijkwaardigheid in beleid én praktijk.’

Een plan voor iedereen

Het plan gaat niet over aparte groepen, maar over wat we met elkaar delen. Iedereen doet mee: jongeren en ouderen, mensen met een beperking, vrouwen, LHBTIQA+ personen, mensen met een andere kleur of religie. We stoppen mensen niet in hokjes. We willen een samenleving waarin iedereen zich welkom en verbonden voelt.

Principes als richting

Het plan is gebouwd op vier belangrijke principes: vertrouwen, rechtvaardigheid, erkenning en verbondenheid. Deze principes zijn samen met inwoners, organisaties en professionals tot stand gekomen. Ze helpen ons keuzes te maken in hoe we beleid maken, samenwerken en samenleven in stad en dorpen.

Van ambitie naar actie

We willen uitsluiting en discriminatie tegengaan, in elke vorm en tegen iedereen. We luisteren beter naar ervaringen van mensen zelf. We zorgen dat drempels zichtbaar worden. We starten een lokaal netwerk van inwoners die met ons meedenken en ons adviseren. Elke twee jaar maken we samen met partners een nieuw actieplan. Zo blijven we goed aansluiten bij wat er echt speelt.

Wat doen en gaan we doen

We helpen bij het organiseren van herdenkingen, vieringen en activiteiten die in het teken staan van het koloniaal en slavernijverleden. Dat doen we bijvoorbeeld met subsidies of door mee te denken over de organisatie.

Ook willen we dat meer mensen zich bewust worden van elkaars verhalen en ervaringen. Daarom organiseren we trainingen, gesprekken en activiteiten voor zowel inwoners als medewerkers van de gemeente. Zo leren we van elkaar.

We willen dat iedereen mee kan doen en zich kan laten horen. Daarom letten we bij communicatie en deelname op duidelijke taal, digitale vaardigheden, leeftijd, geheugenproblemen (zoals bij dementie), neurodiversiteit en andere dingen die soms een drempel vormen.

We richten een adviesgroep op over diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Deze groep bestaat uit mensen met verschillende achtergronden, uit alle delen van de gemeente.

Ook werken we samen met lhbtiq+ inwoners en organisaties. We steunen initiatieven die zorgen voor meer veiligheid, zichtbaarheid en acceptatie.

Daarnaast zetten we ons actief in om uitsluiting op basis van culturele of religieuze achtergrond te voorkomen. Dat doen we door ontmoetingen, gesprekken, bewustwording en steun aan gemeenschappen te organiseren of mogelijk te maken.

Samen mens, samen gemeenschap

Doe mee. Laat je stem horen. Of je nu inwoner bent, ondernemer of vrijwilliger, jouw ervaringen en ideeën zijn onmisbaar. We bouwen aan een stad waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt. Een stad waarin verschillen niet verdelen, maar juist verbinden. Alleen samen maken we het verschil. Dit plan is geen eindpunt, maar een uitnodiging om mee te denken en mee te bouwen aan een gemeenschap waarin iedereen meetelt.

Wensen en bedenkingen

Voordat het college een besluit neemt, vraagt het de gemeenteraad eerst om mee te denken. De raad mag wensen of opmerkingen inbrengen. Dit kan in de vorm van een motie. Daarna neemt het college een definitief besluit.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.