Opnieuw ingerichte Maijweg, Guldenvliesstraat en Hertogstraat

3 juli 2020
Maijweg

Vandaag hebben bewoners van de Maijweg, Guldenvliesstraat en Hertogstraat wethouder Ufuk Kâhya hartelijk ontvangen in de opnieuw ingerichte straten. Met een feestelijke opening en allerlei activiteiten lieten ze zien hoe ze gebruik maken van het woonerf. De Maijweg, Guldenvliesstraat en Hertogstraat zijn af. Dit najaar planten we de rest van het groen aan. Wethouder Ufuk Kâhya: Het is ons samen gelukt om een leefbare, groene, bereikbare en autoluwe buurt te maken. Ik ben trots op dit resultaat.

Samen met bewoners en studenten

Een prettige omgeving is belangrijk. We richten vaker straten opnieuw in maar de voorgeschiedenis van deze herinrichting is bijzonder. Het plan voor het woonerf is tot stand gekomen door een werkgroep met bewoners en studenten van de HAS Hogeschool van de opleiding ‘Landscape Design’. In het ontwerp kwamen de parkeerplaatsen op straat te vervallen. Dit was alleen mogelijk als de bewoners van de Maijweg, Guldenvliesstraat en Hertogstraat hun auto in de parkeergarage Q-Park konden zetten.

Meer ruimte en groen

Het heeft even tijd gekost, maar uiteindelijk zijn de afspraken tussen de gemeente en NS van 2015 in 2019 vastgelegd. Deze afspraken voor de parkeergarage gelden voor 20 jaar en liggen vast in een overeenkomst. Zodra de auto’s in de garage stonden, zijn we gestart met het opnieuw inrichten van de straat. Niet alleen de voorgeschiedenis was bijzonder. Het resultaat is uniek. Auto’s maakten plaats voor ruimte, verblijfsplekjes, meer bermen en plantvakken. De speeltuin en de bestrating zijn vernieuwd. De nieuwe betonnen zitjes zorgen ervoor dat bewoners rustig een boekje kunnen lezen in de zon.

De straat nodigt uit om elkaar te ontmoeten en om te spelen. De auto is te gast. Er is ruimte voor de wandelaar en fietser. Ook vergroenen we weer een stukje stad, wat ons helpt tegen hittestress en waardoor water makkelijker de grond in zakt.

Een langgekoesterde wens van veel bewoners en van het college is in vervulling gegaan. We zien dat bewoners de straat volop gebruiken. En dat ze betrokken blijven bij hun straat door nieuwe initiatieven in leven te roepen. Recent plaatsen we twintig moestuinbakken op twee locaties aan de Maijweg. Een initiatief van bewoners met groene vingers, die de bakken zelf gaan beheren.