Inkomen

Wie onderneemt weet, zeker in deze coronaperiode, dat het tegen kan zitten. Een slecht half jaar en er blijft weinig over om van te leven. Schulden kunnen oplopen en voor nieuwe investeringen is er geen geld.

Het economisch steunpakket van het Rijk is steeds in beweging. De laatste informatie kunt u vinden op de website van Rijksoverheid of de website van KVK.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is gestopt per 1 oktober 2021. U kunt hiervoor geen aanvragen meer indienen. Mogelijk kunt u als overgangsmaatregel nog wel een uitkering op basis van de Tijdelijke regeling Bbz aanvragen.

Ondernemersondersteuning

Ondersteuning opdrachten, werk en ondernemen

Kunt u lastig nieuwe opdrachten vinden voor uw bedrijf? Wilt u (tijdelijk in deeltijd) aan de slag in loondienst? Of wilt u graag met andere ondernemers in gesprek om kennis en ervaring over ondernemen te delen? Het ondersteuningspunt heroriëntatie van de gemeente ’s-Hertogenbosch kan u daarbij helpen. Bekijk de pagina Ondernemersondersteuning.

Ondersteuning schulden

Hebt u moeite om rond te komen? Bent u bang om in de schulden te raken en wilt u dat voorkomen? Of hebt u last van aanmaningen van schuldeisers? Vraag dan om Eerste Hulp Bij Geldzaken (EHBG), voordat de situatie uit de hand loopt. Bel de gemeente op 073 – 615 51 55 en maak een afspraak voor het spreekuur van EHBG of EHBG voor ondernemers. U kunt ook zonder afspraak binnen lopen.

Heeft u nog vragen over de Tozo?

Neem dan contact op met het Tozo team. Tijdens werkdagen tussen 09:00 uur en 17:00 uur bereikbaar op 073 – 615 51 55.

Bijstand voor zelfstandigen (Bbz)

Heeft u als zelfstandig ondernemer (tijdelijk) weinig inkomsten? U komt dan mogelijk in aanmerking voor een uitkering en/of een lening bij een van de regelingen binnen het Bbz.

Ondernemers kunnen bij de gemeente terecht voor financiële ondersteuning. De mogelijkheden zijn:

Regelingen Bbz

Tijdelijke regeling Bbz

Voor de periode 1 oktober 2021 tot 1 april 2022 kunt u een aanvraag indienen voor een uitkering levensonderhoud. In de Tijdelijke regeling Bbz wordt de vermogenstoets buiten toepassing gelaten. U kunt beperkt met terugwerkende kracht uitkering aanvragen, maar niet eerder dan per 1 oktober 2021. Deze uitkering wordt per kalendermaand vastgesteld op basis van uw inkomen, en direct “om niet” verstrekt.

Dit in afwijking van de reguliere Bbz-regelingen, waarbij vermogen altijd een rol speelt, niet met terugwerkende kracht kan worden aangevraagd en de uitkering in de vorm van een lening wordt verstrekt.

Ook voor de Tijdelijke regeling geldt dat uw onderneming levensvatbaar moet zijn. Dat wordt ook gecontroleerd op basis van bewijsstukken die u moet aanleveren.

Deze regeling is vooral bedoeld als een overgangsregeling van ondernemers die een Tozo 5 uitkering voor levensonderhoud hebben gehad, in de overgang naar een mogelijke aanvraag voor een reguliere Bbz regeling per april 2022.

Lees de veelgestelde vragen (pdf) over deze regeling.

Startende ondernemers/zzp'ers

Overweegt u vanuit de bijstand te starten met een eigen bedrijf? Als u aan de voorwaarden voldoet dan kunt u zich eerst met behoud van een uitkering op de start van uw bedrijf voorbereiden. Meer informatie vind u op de website van Rijksoverheid

Gevestigde ondernemers/zzp'ers

Bent u langer dan anderhalf jaar zelfstandig en hebt u tijdelijk financiële problemen? Op de website van Rijksoverheid vindt u meer informatie over de voorwaarden en de mogelijkheden voor een uitkering of een lening voor bedrijfskapitaal.

60+ ondernemers/zzp'ers

Verdient u niet genoeg om rond te komen en bent u geboren vóór 1 januari 1960? U komt mogelijk in aanmerking voor een periodieke uitkering en/of een lening. Ook als uw bedrijf niet langer levensvatbaar is. Op de website van Rijksoverheid vindt u meer informatie.

Stoppende 55+ ondernemers/zzp'ers

Moet u stoppen met uw bedrijf en komt u daardoor in financiële problemen? Dan kunt u misschien een IOAZ uitkering aanvragen. Dit moet u aanvragen voordat u gaat stoppen. Meer informatie over deze uitkering en de voorwaarden vindt u op de website van Rijksoverheid.

Aanvragen

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een Bbz regeling? Of wilt u direct een aanvraag indienen? Doe dan de Doelgroepscan. Na het doorlopen van de scan wordt u de vraag gesteld of u een aanvraag wilt indienen. Nadat u de aanvraag heeft ingediend wordt telefonisch contact met u opgenomen.

Informatie

Neem voor meer informatie en vragen over de regelingen Bbz contact met ons op. Het onderdeel Ondernemerschap van Weener XL is op werkdagen tussen 9:00 en 14:30 uur bereikbaar via telefoonnummer: (073) 615 32 22.