Inkomen

Wie onderneemt weet, zeker in deze coronaperiode, dat het tegen kan zitten. Een slecht half jaar en er blijft weinig over om van te leven. Schulden kunnen oplopen en voor nieuwe investeringen is er geen geld. 

Ondernemers kunnen bij de gemeente terecht voor financiële ondersteuning. De mogelijkheden zijn:

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Is uw (huishoud) inkomen als gevolg van de coronacrisis onder het sociaal minimum gedaald of heeft u liquiditeitsproblemen waarvoor u een bedrijfskrediet nodig heeft? Mogelijk komt u in aanmerking voor een Tozo uitkering levensonderhoud of een Tozo bedrijfskrediet. Op de pagina Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) vindt u hierover meer informatie. 

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Bent u ondernemer/zzp’er, werknemer of werkzoekende? Hebt u financiële problemen door de coronamaatregelen en kunt u daardoor de noodzakelijke woonkosten niet meer betalen? Dan kan de TONK u misschien helpen. Ga naar de pagina Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Bijstand voor zelfstandigen (Bbz)

Heeft u als zelfstandig ondernemer (tijdelijk) weinig inkomsten? U komt dan mogelijk in aanmerking voor een van de regelingen binnen de Bbz. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een van onderstaande regelingen? Doe dan de Doelgroepscan.

Regelingen Bbz

Startende ondernemers/zzp'ers

Overweegt u vanuit de bijstand te starten met een eigen bedrijf? Als u aan de voorwaarden voldoet dan kunt u zich eerst met behoud van een uitkering op de start van uw bedrijf voorbereiden. Meer informatie vind u op de website van Rijksoverheid

Gevestigde ondernemers/zzp'ers

Bent u langer dan anderhalf jaar zelfstandig en hebt u tijdelijk financiële problemen? Op de website van Rijksoverheid vindt u meer informatie over de voorwaarden en de mogelijkheden voor een uitkering of een lening voor bedrijfskapitaal.

60+ ondernemers/zzp'ers

Verdient u niet genoeg om rond te komen en bent u geboren vóór 1 januari 1960? U komt mogelijk in aanmerking voor een periodieke uitkering en/of een lening. Ook als uw bedrijf niet langer levensvatbaar is. Op de website van Rijksoverheid vindt u meer informatie.

Stoppende 55+ ondernemers/zzp'ers

Moet u stoppen met uw bedrijf en komt u daardoor in financiële problemen? Dan kunt u misschien een IOAZ uitkering aanvragen. Dit moet u aanvragen voordat u gaat stoppen. Meer informatie over deze uitkering en de voorwaarden vindt u op de website van Rijksoverheid.

Aanvragen

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een Bbz regeling? Of wilt u direct een aanvraag indienen? Doe dan de Doelgroepscan. Na het doorlopen van de scan wordt u de vraag gesteld of u een aanvraag wilt indienen. Nadat u de aanvraag heeft ingediend wordt telefonisch contact met u opgenomen.

Informatie en aanvragen

Neem voor meer informatie en vragen contact met ons op. Het onderdeel Ondernemerschap van Weener XL is op werkdagen tussen 9:00 en 14:30 uur bereikbaar via telefoonnummer: (073) 615 32 22.