Ontheffingen

Parkeerontheffing

Moet u als burger of bedrijf een tijd in een gereguleerd parkeergebied werken? En hebt u uw auto nodig voor uw werk? Kunt u geen gebruik maken van een betaalde parkeerplaats in de buurt? Vraag dan via de website van digitaal parkeren een tijdelijke parkeerontheffing aan. U krijgt een ontheffing voor een parkeerverbod of voor een vergunninghoudersplaats. Let op! Bedrijven moeten eerste een digitale inlogcode aanvragen. Vraag via dit digitale formulier een inlogcode aan. Dit duurt gemiddeld drie werkdagen. Na ontvangst van de inlogcode en de handleiding kunt u uw ontheffing aanvragen.

De kosten voor een tijdelijke parkeerontheffing zijn afhankelijk van de locatie.

Snorfiets / scooter ontheffing voor de binnenstad

Moet u als bedrijf buiten de venstertijden (maandag t/m zondag 07.00 en 11.00 uur en tussen 18.00 en 20.00 uur en op donderdag tussen 21.00 en 22.00) in de binnenstad zijn met uw snorfietsers/scooters? Hebt u bedrijfseconomische redenen om in aanmerking te komen voor een ontheffing? Stuur dan een e-mail met uw redenen en het kenteken van uw snorfietsers/scooter naar via dit digitale contactformulier. De kosten voor een ontheffing bedragen € 14,25 per jaar per kenteken.

Ontheffing lengtebeperking

Het centrum van ’s-Hertogenbosch heeft een zone voor lengtebeperking. Vrachtwagens langer dan 10 meter mogen de binnenstad niet in. Met een ontheffing lengtebeperking mag een vrachtwagen langer dan 10 meter toch het centrum in. Let op: Dit mag alleen als de lading niet deelbaar is. Is uw lading niet deelbaar en uw vrachtwagen langer dan 10 meter? Vraag via dit digitale aanvraagformulier een inlogcode aan. Na ontvangst van de inlogcode en de handleiding kunt u inloggen op de website van digitaal parkeren om uw ontheffing aan te vragen. U mag dan (zo kort mogelijk) met uw vrachtwagen de binnenstad in.

Ontheffing milieuzone

De gemeente heeft een milieuzone voor vrachtauto's (bekijk op onze Arcgis website). De zone omvat de oude binnenstad, ’t Zand en het gebied tussen de Zuid-Willemsvaart en de Aa. Vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton met Euro IV dieselmotor of schoner mogen de milieuzone in. Net als vrachtwagens op aardgas, LPG of met elektromotor.

Soorten ontheffing milieuzone

Als uw vrachtwagen niet aan de milieuregels voldoet, kunt u een ontheffing aanvragen voor de milieuzone binnen de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Is uw lading niet deelbaar en uw vrachtwagen langer dan 10 meter? Vraag een inlogcode aan via dit digitale aanvraagformulier. Na ontvangst van de inlogcode en de handleiding kunt u inloggen op onze website van digitaal parkeren om uw ontheffing aan te vragen. U mag dan (zo kort mogelijk) met uw vrachtwagen de binnenstad in. Er zijn 3 soorten ontheffingen: 

Dag ontheffing

Kosten: € 29,90. Een dagontheffing geldt tot 6.00 uur de volgende dag. Vraagt u de ontheffing voor de dag zelf aan, dan is deze pas geldig vanaf het moment van betaling. U kunt maximaal 12 ontheffingen per jaar en per kenteken aanvragen via onze website van digitaal parkeren. Is uw lading niet deelbaar en uw vrachtwagen langer dan 10 meter? Vraag een inlogcode aan via het digitale aanvraagformulier. Na ontvangst van de inlogcode en de handleiding kunt u inloggen op onze website van digitaal parkeren om uw ontheffing aan te vragen. U mag dan (zo kort mogelijk) met uw vrachtwagen de binnenstad in.

Dagontheffing aanvragen

Ontheffing langere levertijd

Kosten: € 29,00. Hebt u inmiddels een euroVI besteld? Als u dit kan aantonen, kan u een langdurige (tijdelijke) ontheffing krijgen voor uw huidige vrachtauto. De ontheffing geldt tot het moment van levering van de nieuwe vrachtauto. Stuur uw schriftelijke aanvraag met het kentekenbewijs van uw vrachtauto, het aankoopbewijs van de nieuwe vrachtwagen en een verklaring van levering (datum) door leverancier via dit digitale contactformulier.

Hardheidsclausule

Kosten: € 170,30. Als u kunt aantonen dat u door de milieuzone in de financiële problemen komt, dan kunt u een beroep doen op de hardheidsclausule. De gemeente kan besluiten een tijdelijke ontheffing te geven. Voldoet u aan de voorwaarden (pdf)? Doe dan een verzoek tot een beroep op de hardheidsclausule via het digitale aanvraagformulier

Landelijke ontheffing

Heeft uw vrachtwagen een landelijke ontheffing, dan hoeft u geen speciale ontheffing voor de gemeente ’s-Hertogenbosch aan te vragen. Controleer of uw voertuig een landelijke ontheffing heeft op de website van Milieuzones.