
Herinrichting Rozenstraat en omgeving
De omgeving van de Rozenstraat in Rosmalen is aan een flinke onderhoudsbeurt toe. De straten worden opnieuw ingericht en krijgen nieuwe bestrating. We leggen een nieuwe, extra rioolbuis aan voor regenwater en voegen meer groen toe. Ook willen we de parkeerproblemen in de buurt aanpakken.
Onder het projectgebied vallen naast de Rozenstraat, de Korenbloemstraat, Dahliastraat, Hyacintstraat, een deel van de Raadhuisstraat en de Asterstraat. Ook nemen we de parallelweg van de Venstraat mee. De Orchideeënstraat en Goudbloemsestraat worden deels meegenomen. In deze straten komt alleen de extra rioolbuis voor regenwater. Verder onderhoud is hier nog niet nodig.
Wat gaan we doen?
Op klimaatveranderingen voorbereiden
Op warme dagen kan het in wijken met veel tegels en klinkers flink warm worden. Dit heet hittestress. Door meer bomen en planten neer te zetten, blijft de buurt koeler en wordt die groener. Ook nemen bomen en planten water op als het juist regent. Zo bereiden we de buurt voor op, steeds hevigere, klimaatveranderingen.
Wateroverlast verminderen
We leggen het nieuwe, extra riool aan om regenwater beter af te voeren. Het wordt aangesloten op de kolken in de straten. We hoeven dus niet bij huizen te zijn. Het nieuwe riool vermindert wateroverlast bij flinke buien. De huidige buis stroomt dan minder snel over. Het regenwater gaat naar een sloot of beek in de buurt en hoeft zo ook niet onnodig naar de rioolwaterzuivering.
Materiaal hergebruiken
Waar mogelijk gebruiken we materialen opnieuw. Denk aan tegels uit stoepen opnieuw gebruiken of klinkers uit de rijbaan in bijvoorbeeld parkeervakken neerleggen. Als dit niet mogelijk is, willen we dat de nieuwe materialen zo duurzaam mogelijk zijn.
Bestaande bomen behouden (waar dit kan)
De bomen die al in de wijk staan, blijven zoveel mogelijk behouden. Op sommige plekken is dit helaas niet mogelijk in verband met de veranderingen in de straat of omdat de bomen in slechte conditie zijn. Hier komen nieuwe én meer bomen voor terug.
Parkeerproblemen aanpakken
De huidige manier van parkeren is voor een aantal bewoners niet fijn. Op sommige plekken zijn niet genoeg parkeerplaatsen, waardoor mensen op de stoep parkeren. Dat willen we straks niet meer. Daarom komt, als dat kan, aan beide kanten van de straten plek voor auto’s. We maken nieuwe parkeervakken en voegen meer groen toe. Hierdoor kan het zijn dat bestaande plekken verdwijnen. Daar komen op andere plaatsen parkeervakken voor terug.
Om te bepalen hoeveel parkeerplaatsen er nodig zijn, hebben we auto’s geteld. Dit deden we op verschillende dagen en op meerdere momenten op de dag en avond. In het ontwerp houden we rekening met het hoogst aantal getelde auto’s in de straat. Daar hebben we 10 procent bovenop gedaan.
Sommige straten worden eenrichtingsverkeer
De Korenbloemstraat en Dahliastraat zijn na de herinrichting nog maar aan één kant in te rijden met auto’s. We hebben daar voor eenrichtingsverkeer gekozen om de verkeersdrukte af te laten nemen.
Links: Sfeerimpressie van de Korenbloemstraat, Dahliastraat en Hyacintstraat
Rechts: Sfeerimpressie van de Rozenstraat, Raadhuisstraat en Asterstraat
Terugkoppeling bewonersavond
We hebben op 20 mei ons voorlopige ontwerp aan bewoners laten zien. Tijdens en na de inloopavond hebben wij verschillende reacties gehad. Deze gingen onder meer het vergoenen, de verkeersveiligheid en de hoeveelheid en locaties van de parkeerplekken. Lees meer over de bewonersavond en de reacties.
Terugkoppeling bewonersavond
Hoeveelheid parkeerplaatsen
We hebben meerdere vragen gehad over de hoeveelheid parkeervakken die er komt. Sommigen denken dat dit de parkeerproblematiek niet voldoende oplost. Zoals hierboven al staat vermeld, hebben we auto’s geteld. Dit deden we op verschillende dagen en op meerdere momenten op de dag en avond. In het ontwerp houden we rekening met het hoogst aantal getelde auto’s in de straat. Daar hebben we nog 10 procent bovenop gedaan.
Groene parkeervakken
Waar mogelijk worden de nieuwe parkeervakken groen. Dit houdt in dat er open bestrating komt, waar groen in groeit. Enkele bewoners denken dat dit voor overwoekering en onkruid zorgt. Uit de praktijk blijkt dat dit vaak niet het geval is. Omdat er veel over de vakken wordt gereden, groeit de beplanting niet al te hoog. Hierdoor is er ook bijna geen onderhoud nodig.
Vergroenen
Veel bewoners staan achter de keuze om de buurt te vergroenen. Sommige willen graag meer weten over wat voor soort planten en bomen er komen. Dat is momenteel nog niet bekend, maar wordt tijdens het maken van het definitieve ontwerp verder duidelijk. Ook willen sommige weten of de huidige bomen gezond en stevig genoeg zijn om te laten staan. Bijvoorbeeld in de Korenbloemstraat. Wij willen als gemeente bestaande bomen zoveel mogelijk behouden. We doen een Boom Effect Analyse (BEA) om te kijken of dit kan. Naar aanleiding daarvan passen we het ontwerp wel of niet aan.
Overige vragen
Hieronder volgen nog enkele gestelde vragen en bijhorende antwoorden over het project.
Vragen en antwoorden
Komt er wel of geen drempel in de Raadhuisstraat?
Om autobestuurders minder hard te laten rijden in de Raadhuisstraat, kan er een drempel worden aangelegd. Meerdere bewoners wilden dit niet. We hebben daarom besloten dat de drempel er niet komt.
Is het straatwerk stevig genoeg voor (veel) vrachtverkeer?
Het huidige en nieuwe straatwerk is stevig genoeg. We houden bij de fundering rekening met zwaarder verkeer, zoals vrachtwagens.
Betaalt de gemeente eventuele schade en overlast die (nieuwe) bomen veroorzaken?
Wij kunnen alleen verantwoordelijk worden gehouden als er schade is door bijvoorbeeld een omgevallen boom of afgebroken tak door achterstallig onderhoud. De gemeente is niet aansprakelijk bij ‘ongemakken’ vanuit bomen. Bijvoorbeeld overlast van bladeren in dakgoten of op auto’s. Je bent als bewoner zelf verantwoordelijk om je eigendommen te onderhouden.
Kan de klimop die groeit bij de Hyacintstraat weg of beter onderhouden worden?
We zetten bij deze herinrichting in op het vergroenen van de buurt. De klimop verwijderen past daar niet bij. We stemmen met beheer af om de klimop mee te nemen bij het onderhouden van het groen.
Wat gebeurt er met het hondenuitrenveld in de Rozenstraat?
De wijkraad is bezig met de vraag wat er met het hondenuitrenveld bij de Rozenstraat en Raadhuisstraat moet gebeuren. Mogelijk wordt dat verplaatst. Als hier binnenkort meer duidelijk over is, nemen we het mee tijdens deze herinrichting. Mocht dit niet zo zijn, verandert er voorlopig niks aan de huidige situatie.
Kan er een laadpaal komen in mijn straat?
Je mag zelf een laadpaal aanvragen voor in je straat. Dat kan via de website van Vattenfall.
Samen met werkgroep aan de slag
We willen graag dat onze plannen zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen en behoeften van bewoners. Daarom hebben we een werkgroep gevraagd met ons mee te denken. Die bestond uit één of twee vertegenwoordigers van elke straat. Zij hebben ons geholpen met aandachtspunten en ideeën voor het ontwerp.
Vervolgstappen
We verwachten het definitieve ontwerp in oktober klaar te hebben. We vragen nu ook de benodigde vergunningen aan, zoals een verkeersbesluit. Als dat er is, publiceren wij het op de website van Overheid.nl. U kunt dan zoeken op ‘Rozenstraat’.
Werkzaamheden
We willen graag volgend jaar aan de slag in de Rozenstraat en omgeving. Helaas hangt dit mede van de netbeheerders af. Als zij kabels en leidingen moeten verleggen, is volgend jaar waarschijnlijk niet haalbaar in hun planning. Mocht er niks verlegd hoeven te worden, hopen we in het voorjaar van 2026 te starten.
Meer weten?
Wil je meer informatie over onze plannen of heb je vragen? Neem dan contact op met projectleider Bert van Kilsdonk via het digitaal contactformulier.
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.