Van Berckelstraat

De Van Berckelstraat is per 22 april geopend als fietsstraat waar de lijnbus te gast is. Kentekencamera’s op twee plekken houden de straat in de gaten op oneigenlijk gebruik. Rijdt iemand de straat in met de auto? Dan maakt de camera een foto van het kenteken. Een handhaver beoordeelt nog op afstand of de bestuurder een boete krijgt. De camera’s houden zowel de Kasterensbrug als de Van Berckelstraat zelf in de gaten.

Waarom een afsluiting?

We willen in ’s-Hertogenbosch voor iedereen comfortabel, veilig en schoon vervoer. Ook zorgen we voor een bereikbare stad waarin het prettig wonen en werken is. De Van Berckelstraat is een belangrijke route voor de fiets en het openbaar vervoer. Dit is zo belangrijk dat de gemeente ervoor heeft gekozen om deze weg in te richten als fietsstraat waar de bus te gast is. Zo geven we fietsers ruim baan en is de straat een stuk veiliger voor fietsers en voetgangers. Ook is het prettig om in te wonen.

Hoe werken de camera’s?

De camera’s scannen continu de omgeving op kentekens, maar nemen geen beelden op. Pas wanneer een voertuig de straat betreedt dat er niet hoort te zijn, maakt de camera een foto van het betreffende voertuig.

Hoe kan ik het gebied met de auto bereiken?

De Van Berckelstraat is als sinds 3 augustus 2020 dicht. Met de nieuwe inrichting verandert daar verder niets aan. Straten en gebieden zijn via alternatieve routes bereikbaar per auto.

Toch de straat in?

Er bestaat alleen tijdelijke mogelijkheid om gebruikt te maken van de Van Berckelstraat in de vorm van een tijdelijke ontheffing, die op te vragen is via de pagina Ontheffingen. De ontheffing krijgt u alleen als u kunt aantonen dat u echt met de auto in de Van Berckelstraat moet zijn, bijvoorbeeld bij een verhuizing. De ontheffing is niet gratis. Mocht u een ontheffing krijgen, probeert u dan voor de veiligheid altijd een rustige plek op te zoeken om te parkeren, bijvoorbeeld tussen de plantvakken aan een zijde van de straat.