Ga naar de inhoud

Verkiezingen

2019 Is een bijzonder verkiezingsjaar: er zijn dan 3 verkiezingen. Op woensdag 20 maart 2019 zijn de gecombineerde provinciale staten- en waterschapsverkiezingen en op donderdag 23 mei 2019 is de verkiezing van het Europees Parlement. Bij de laatstgenoemde verkiezing mogen ook Nederlandse kiezers in het buitenland hun stem uitbrengen.

   Uitslag verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen

   We hebben de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen in beeld gebracht. Wil je weten hoe hoog de opkomst was bij jou in de buurt? En wat de uitslag in de verschillende wijken was? Dit kan je in één oogopslag zien in dit rapport.  

   De volgende personen zijn met voorkeursstemmen gekozen:

   • H.A.J. Smolders van Forum voor Democratie
   • A.I. Vlasveld van Partij voor de Dieren

   Klik hieronder op één van de pagina's om de links om de PDF's te bekijken van de processen-verbaal.

   Totaal uitslag Provincie Noord-Brabant

    

   Verkiezingen Europees Parlement

   Uw stempas voor de verkiezingen van het Europees Parlement ontvangt u rond 3 mei. En de kandidatenlijst rond 10 mei.

   Stemmen bij volmacht

   Mogelijk wilt u nu al iemand anders uit Nederland machtigen om voor u te stemmen. Bijvoorbeeld omdat u door ziekte of vakantie niet in de gelegenheid bent om zelf naar een stembureau te komen. Dit noemen we een volmacht. Deze kunt u tot en met 20 mei 2019 digitaal aanvragen. Geen DigiD? Gebruik dan het formulier onder het kopje ‘Downloads’.

   Let op!

   • Uw gemachtigde moet wel stemgerechtigd zijn voor de verkiezing van het Europees Parlement.
   • Een schriftelijke volmacht kan niet worden ingetrokken.
   • Een gemachtigde mag maximaal voor twee andere kiezers stemmen.

   U kunt ook nog iemand machtigen wanneer u uw stempas ontvangt. Het verschil is dat u dan zelf de achterzijde van de stempas in moet vullen. En een kopie legitimatiebewijs van u zelf aan de gemachtigde mee moet geven.

   Stemmen met een kiezerspas

   Als u wilt gaan stemmen in een andere gemeente in Nederland moet u een kiezerspas aanvragen. Deze kunt u tot en met 20 mei 2019 digitaal aanvragen. Geen DigiD? Gebruik dan het formulier onder het kopje ‘Downloads’.

   Stemmen als u de nationaliteit hebt van een ander EU-land?

   Hebt u niet de Nederlandse nationaliteit, maar wel die van een andere lidstaat van de Europese Unie? En bent u ingeschreven in de Basisregistratie Personen van deze gemeente? Dan kunt u zich laten registreren als kiezer voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Gebruik hiervoor één van onderstaande formulieren.

   Tijdelijk in het buitenland tijdens de verkiezing van het Europees Parlement?

   Bent u op 23 mei 2019 tijdens de verkiezing van het Europees Parlement in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u nog wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente? Dan kunt u iemand anders machtigen of stemmen per brief. Voor stemmen per brief kijkt u op de website www.denhaag.nl.