Vuurwerk

Sinds 2020 geldt landelijk een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Lees meer op de website van Rijksoverheid. Kies dus voor siervuurwerk, kindervuurwerk of fop- en schertsvuurwerk. Koop je vuurwerk bij een legale vuurwerkwinkel met een vergunning.

Verkoopdagen

De verkoopdagen zijn op 28, 29 en 30 december. Je moet minimaal 12 of 16 jaar zijn om vuurwerk te kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Je mag maximaal 25 kg consumentenvuurwerk vervoeren in 1 auto. Het maakt niet uit met hoeveel mensen je in de auto zit. Voorkom onveilige situaties en zorg ervoor dat je niet meer dan 25 kilo vuurwerk in huis hebt.

Vuurwerk afsteken

Vuurwerk afsteken mag alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Buiten deze tijden is het dus verboden om vuurwerk af te steken. Houd je je niet aan de regels? Dan riskeer je een boete of een HALT-straf (jongeren). Ook wordt jouw vuurwerk in beslag genomen. Steek alleen vuurwerk af buiten de vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkvrije zones

Vuurwerkvrije zones worden alleen aangewezen als de eigenaar het wil, dus op verzoek. Met vuurwerkvrije zones beschermen we dieren en kwetsbare locaties. Dat betekent dat we iedereen vragen om daar ook tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur geen vuurwerk af te steken. Dit jaar zijn er in de gemeente 18 vuurwerkvrije zones. De vuurwerkvrije zones zijn te herkennen aan de bebording in de buurt van deze locaties.

We vragen iedereen om begrip en medewerking te tonen voor de aangewezen locaties. Denk aan de dieren en denk aan de mensen in de zorginstelling.

Vuurwerk opruimen

Ruim vuurwerkafval meteen op. Zo levert het niet ontbrandde vuurwerk geen gevaar meer op voor mens en dier. Maak het vuurwerk nat en stop het bij je restafval. Zo houden we de buurt schoon en voorkomen we dat kruitresten met regenwater in de bodem komen.

Wat kun ik doen bij overlast?

Maak een melding! Een handhaver gaat, in de meeste gevallen, niet direct op een melding af. De veroorzaker van vuurwerkoverlast is vaak al vertrokken. Toch heeft uw melding zin gehad. Op basis van meldingen worden controlemomenten ingepland. Handhavers controleren extra op plekken waar veel overlast ervaren wordt. Dat doen zij zowel in burger als in uniform.

Vermoed je dat iemand illegaal vuurwerk bezit, dan kan je het volgende doen:

  • Meld dit bij de politie via telefoonnummer 0900-8844.
  • Blijf je liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.
  • Bij dreigende / noodsituaties bel 112.

Vuurwerkschade in de openbare ruimte?

Meld vuurwerkschade in de openbare ruimte via het online meldingsformulier. Lukt dat niet? Dan kan het ook telefonisch. Het meldpunt is op werkdagen tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar via (073) 615 55 55. Wil je na deze tijd toch een medewerker spreken? Luister dan het bandje af en maak een keuze.

Meldingen worden binnen 24 uur toegevoegd aan onze online meldingenkaart. Je vindt hierop de actuele status van de melding. Wij streven er naar de melding binnen 14 dagen af te handelen.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.