Vuurwerk

Sinds 2020 geldt landelijk een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Lees meer op de website van Rijksoverheid. Kies dus voor siervuurwerk, kindervuurwerk of fop- en schertsvuurwerk. Koop je vuurwerk bij een legale vuurwerkwinkel met een vergunning.

Verkoopdagen

De verkoopdagen zijn op zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december. Je moet minimaal 12 of 16 jaar zijn om vuurwerk te kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Je mag maximaal 25 kg consumentenvuurwerk vervoeren in 1 auto. Het maakt niet uit met hoeveel mensen je in de auto zit. Voorkom onveilige situaties en zorg ervoor dat je niet meer dan 25 kilo vuurwerk in huis hebt.

Vuurwerk afsteken

Vuurwerk afsteken mag alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Buiten deze tijden is het dus verboden om vuurwerk af te steken. Houd je je niet aan de regels? Dan riskeer je een boete of een HALT-straf (jongeren). Ook wordt jouw vuurwerk in beslag genomen. Steek alleen vuurwerk af buiten de vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkvrije zones

Vuurwerkvrije zones worden alleen aangewezen als de eigenaar het wil, dus op verzoek. Met vuurwerkvrije zones beschermen we dieren en kwetsbare locaties. Dat betekent dat we iedereen vragen om daar ook tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur geen vuurwerk af te steken. Dit jaar zijn er in de gemeente 18 vuurwerkvrije zones. De vuurwerkvrije zones zijn te herkennen aan de bebording in de buurt van deze locaties.

We vragen iedereen om begrip en medewerking te tonen voor de aangewezen locaties. Denk aan de dieren en denk aan de mensen in de zorginstelling.

Vuurwerk opruimen

Ruim vuurwerkafval meteen op. Zo levert het niet ontbrandde vuurwerk geen gevaar meer op voor mens en dier. Maak het vuurwerk nat en stop het bij je restafval. Zo houden we de buurt schoon en voorkomen we dat kruitresten met regenwater in de bodem komen.

Wat kan ik doen bij overlast?

Ervaar je (buiten de toegestane afsteektijden) overlast door vuurwerk? Meld dit dan via het online meldingsformulier. Omdat de veroorzaker vaak al vertrokken is, heeft het weinig zin om direct op de melding af te gaan. Toch heeft je melding wel degelijk effect. Op basis van deze meldingen worden extra controlemomenten ingepland. Handhavers richten zich op de plekken waar veel overlast wordt ervaren en voeren daar extra controles uit, zowel in burgerkleding als in uniform.

Updates over meldingen

Als er concrete acties zijn ondernomen naar aanleiding van meldingen, delen we dat via deze pagina. Afhankelijk van de ontwikkelingen en het nieuws plaatsen we een update.

Wat te doen bij illegaal vuurwerk?

Vermoed je dat iemand illegaal vuurwerk bezit, geef het door.

  • Meld dit bij de politie via 0900 – 8844.
  • Wil je anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000.
  • Bij een dreigende situatie bel je 112.

Vuurwerkschade in de openbare ruimte?

Meld schade eenvoudig via het online meldingsformulier. Kun je dit niet online doen? Bel dan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur met (073) 615 55 55. Na werktijd kun je het bandje beluisteren en een keuze maken. Bij vuurwerkschade kun je denken aan bijvoorbeeld:

  • Opgeblazen prullenbakken
  • Beschadigde bankjes of zitplekken
  • Vernielde verkeersborden
  • Schade aan speeltoestellen

Meldingen worden binnen 24 uur toegevoegd aan onze online meldingenkaart. Je vindt hierop de actuele status van de melding. Wij streven er naar de melding binnen 14 dagen af te handelen.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.