Investeren in wonen én bereikbaarheid
Aangemaakt op: 19-05-2025Laatste wijziging op: 19-05-2025 16:45:46
Staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat bracht vandaag een bezoek aan de Spoorzone in ’s-Hertogenbosch. Tijdens een wandeling en overleg met bestuurders van gemeente, provincie, het Rijk, NS en ProRail kreeg hij te zien hoe er in ’s-Hertogenbosch wordt gebouwd aan de toekomst: meer woningen, meer werkplekken én een bereikbare regio Noordoost Brabant.
Station ’s-Hertogenbosch cruciaal voor de stad en regio
Dagelijks reizen er meer dan 56.000 mensen met de trein van en naar station ’s-Hertogenbosch. Dat aantal groeit, en het station loopt tegen zijn grenzen aan. Het station ’s-Hertogenbosch is het één-na- grootste overstap station van Nederland en ook volgens ProRail nu toe aan vernieuwing. Tegelijkertijd groeit Noordoost Brabant. Tot 2040 moeten er 50.000 tot 60.000 woningen en 35.000 tot 42.000 extra banen bij komen in de regio. Het station én de A2 vormen samen een cruciale schakel om die groei in goede banen te leiden. Een toekomst-bestendig station is nodig om de bereikbaarheid van ’s-Hertogenbosch en de regio te waarborgen.
Hoogwaardig OV-knooppunt
Wethouder Knooppuntontwikkeling Bosch Centraal Rick Vermin: ‘Daarom is het noodzakelijk te investeren in station ’s-Hertogenbosch als hoogwaardig OV-knooppunt. Denk aan meer perroncapaciteit, meer ruimte voor lopen en fietsen, meer fietsenstallingen en meer comfort en (sociale) veiligheid voor de reiziger. Op die manier kunnen inwoners en reizigers uit de hele regio zich ook in de toekomst duurzaam en vlot verplaatsen. Samen met NS en ProRail zijn Rijk, provincie en gemeente in 2020 een project gestart om dit mogelijk te maken.’
Voorkeursalternatief Bosch Centraal
Tijdens het werkbezoek kreeg de staatssecretaris uitleg over de plannen én werd hij rondgeleid langs bouwprojecten in de Spoorzone, zoals Campus 300, Palazzo en omgeving station. Deze nieuwe woonlocaties laten zien hoe binnenstedelijk bouwen samengaat met slimme en duurzame bereikbaarheid. Het bezoek vond plaats in aanloop naar belangrijke besluitvorming: Rijk en regio willen nog dit jaar een afspraak maken over een voorkeursalternatief met bijbehorende financiering voor station Bosch Centraal.
Toekomstgericht samenwerken
Met dit bezoek laat ’s-Hertogenbosch zien hoe het bouwen aan een stad van de toekomst eruitziet: ruimte maken voor woningen, banen én goede bereikbaarheid – met aandacht voor duurzame mobiliteit, slimme keuzes en samenwerking. Een vernieuwd en uitgebreid station ’s-Hertogenbosch is daar de belangrijkste pijler voor.