Samen tegen uitbuiting: integrale acties tegen mensenhandel
Aangemaakt op: 03-07-2025Laatste wijziging op: 03-07-2025 10:30:32
Hoe eerder we signalen van uitbuiting herkennen, hoe sneller we het samen kunnen aanpakken. Daarom voerde de gemeente ’s-Hertogenbosch in juni verschillende controles uit. Samen met haar integrale partners én gericht op mensenhandel zoals arbeidsuitbuiting en seksuele uitbuiting.
Samen sterk tegen uitbuiting
In juni stond de gemeente ’s-Hertogenbosch in het teken van de aanpak van mensenhandel. Toezichthouders van de gemeente ’s-Hertogenbosch werkten samen met o.a. de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Politie Oost-Brabant. Ze controleerden afgelopen maand tientallen locaties, zoals (huur)woningen, nagelstudio’s en horecazaken. Het gezamenlijke doel: samen sterk tegen uitbuiting.
Burgemeester Jack Mikkers: “Door samen te werken met onze partners kunnen we met deze integrale controles sneller en effectiever optreden tegen uitbuiting en mensen in kwetsbare posities beter beschermen.”
Meerdere overtredingen en misstanden
“We controleren regelmatig panden of locaties waar we signalen of vermoedens hebben van arbeids- of seksuele uitbuiting,” vertelt Dave(een van onze toezichthouders).”Soms vermoeden we dat er sprake is van misstanden of het niet naleven van wetten en regels. We letten dan bijvoorbeeld op brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs of fraude met uitkeringen.”
Bij de horecazaken zijn in juni verschillende overtredingen vastgesteld: variërend van overtredingen van de Arbeidstijdenwet en Wet arbeid vreemdelingen tot overtredingen van de Alcoholwet en horecaverordening. Maar ook exploitatie zonder vergunning en fraude met een gasmeter.
Arbeidstijden niet overal zorgvuldig geregistreerd, het was soms onhygiënisch en in één geval werd zelfs een bed in een keuken aangetroffen. Deze signalen worden verder onderzocht door de betrokken instanties.
Ook in woon en/of huurpanden stuitten ze op diverse overtredingen. Zo was sprake van illegale bewoning en stelden ze meerdere signalen van arbeidsuitbuiting vast. Daarnaast kwamen verschillende overtredingen aan het licht bij een aantal nagelstudio’s. Die worden verder bekeken door de Arbeidsinspectie, politie en Belastingdienst. Lees meer op de website van Coördinatiecentrum tegen mensenhandel.
Signalen van mensenhandel en sluiting sekswerklocatie
Controles met de focus op seksuele uitbuiting vonden in juni ook volop plaats. Toezichthouders van de gemeente ’s-Hertogenbosch deden dit samen met onder meer het Interventieteam Meierij. Deze samenwerking bestaat nu twee jaar en zorgt voor een gebiedsgerichte aanpak.
Bij verschillende controles zijn onder meer acht sekswerkers gecontroleerd. In twee gevallen zijn signalen van mensenhandel doorgegeven aan de politie voor verder onderzoek.
Daarnaast bleek een verhuurd pand te zijn ingericht als sekswerkplek. Daar bevonden zich zes sekswerkers zonder vergunning in een kwetsbare situatie. De burgemeester heeft het pand gesloten op basis van artikel 174a van de Gemeentewet. De sekswerkers zijn overgedragen aan de politie en moesten zich melden bij de vreemdelingenpolitie.
“Seksuele uitbuiting en arbeidsuitbuiting zijn vaak moeilijk te zien, maar hebben grote gevolgen voor slachtoffers,” zegt Dave. “Daarom is het belangrijk dat we als overheid zichtbaar optreden en samenwerken. Deze controles helpen ons om misstanden aan te pakken én om mensen in kwetsbare posities beter te beschermen.” Lees meer op de website van Coördinatiecentrum tegen mensenhandel.
Melden helpt!
De gemeente ’s-Hertogenbosch en haar partners blijven zich actief inzetten tegen mensenhandel. Het aanpakken van illegale, criminele of opvallende activiteiten zoals seksuele uitbuiting en arbeidsuitbuiting kunnen wij niet alleen. Het is belangrijk dat inwoners en/of ondernemers eventuele vermoedens melden.
Het melden van een vermoeden van arbeidsuitbuiting en/of seksuele uitbuiting kan er namelijk voor zorgen dat een slachtoffer hulp en ondersteuning krijgt. En dat verdachten kunnen worden opgespoord. Waar kun je terecht met een vermoeden?
- Politie: 0900-8844 (spoed: 112)
- Nederlandse Arbeidsinspectie (als het gaat om arbeidsuitbuiting): online via de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie of telefonisch via 0800 – 5151
- Anoniem:
- Meld Misdaad Anoniem: online via de website van Meld Misdaad Anoniem of telefonisch via 0800 – 7000
- (arbeidsuitbuiting) Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de Nederlandse Arbeidsinspectie: 06 – 102 134 45
Hoe herken je signalen van mensenhandel?
Lees meer over signalen van mensenhandel en hoe je die beter kunt herkennen op de website van Coördinatiecentrum tegen mensenhandel. Op de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie vind je meer informatie over (het herkennen van signalen én het melden) arbeidsuitbuiting in Nederland.