Cultuurbeleid ’s-Hertogenbosch: samen bouwen aan de Cultuurstad van de Toekomst

’s-Hertogenbosch is volop in beweging. We hebben een heldere ambitie: we willen ons niet alleen profileren als de Cultuurstad van het Zuiden, maar ook als de Cultuurstad van de Toekomst. Wat betekent dat voor jou als inwoner of maker? In deze stad staat cultuur niet alleen in musea of theaters, maar kom je het overal tegen – op straat, in parken, en zelfs in je eigen buurt. Van de prachtige murals in Boschveld, verbindend kunstproject de Toekomstkijkers tot de culturele initiatieven in de Stadsdelta, cultuur speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven.

Onze Cultuurnota “Cultuur Maakt Mensen” (pdf) vormt de basis van dit beleid, met drie kernwaarden: Versterken, vernieuwen en verbinden. Deze waarden zie je terug in alles wat we doen: we versterken de positie van culturele makers en organisaties, we vernieuwen door ruimte te bieden voor nieuwe initiatieven, en we verbinden cultuur met maatschappelijke vraagstukken.

Benieuwd hoe dit cultuurbeleid en deze projecten en initiatieven vorm krijgen? Bekijk de projectetalage voor inspiratie. En meld je aan voor de nieuwsbrief zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen, open calls en initiatieven.

Op deze pagina lees je meer over ons meerjaren cultuurbeleid en het Atelier- en broedplaatsenbeleid.

Doe mee, ontdek, en bouw samen met ons aan een toekomst waarin cultuur iedereen raakt!

Cultuurnota 2025 – 2028

Per 2025 is een volgende periode voor het cultuurbeleid van de gemeente ’s-Hertogenbosch van start gegaan. Met meer ruimte voor nieuwe organisaties, projecten én voor makers. Regelingen zijn breder toegankelijk gemaakt. En we willen ook niet-traditioneel georganiseerde amateurkunsten beter ondersteunen. Ook hebben we een adviescommissie in het leven geroepen voor de subsidieaanvragen door professionele culturele organisaties.

Lees meer informatie over de samenstelling (pdf) van de Commissie Bosch Cultuursysteem en het vastgesteld regelement (pdf) volgens welke zij werken.

Het budget voor organisaties die meerjarig subsidie ontvangen is met 300.000 euro verhoogd. Een aantal grotere partijen krijgt al zekerheid over gemeentelijke financiering voor de komende periode. De gemeente vraagt daarvoor wel wat terug. Ze moeten meer verantwoordelijkheid nemen in het ondersteunen van kleinere organisaties en individuele kunstenaars.

Wethouder Mike van der Geld: “Jaarlijks besteedt onze gemeente ruim 20 miljoen euro aan culturele instellingen en projecten.  We doen dus veel. Al hoor ik ook dat er behoefte is aan meer. Daarom zijn er straks extra mogelijkheden. Ook voor nieuwe organisaties. Zo willen we zorgen voor vernieuwing en cultuurstad van de toekomst een impuls geven.”

Kijk op de pagina Cultuurpartners met wie we in de periode 2025 – 2028 samen verder bouwen aan de Cultuurstad van de Toekomst.

Aterlier- en broedplaatsenbeleid

Kunstenaars, innovatieve makers en creatieve ondernemers zijn belangrijk voor onze gemeente. Dat verdient ondersteuning. Daarom willen we ook het makersklimaat versterken. Daar zijn voldoende werkplekken voor nodig. Niet alleen voor de makers van nu, maar óók voor toekomstige makers die nu worden opgeleid. We zien namelijk dat deze doelgroepen zich tijdens of na hun studie, nauwelijks in onze stad vestigen. Want een betaalbare werkplek vinden is voor startende makers moeilijk. Dit komt door het beperkte aanbod, de beperkte doorstroming en ateliers en werkplekken worden niet altijd voor artistieke doeleinden gebruikt. We zien dan ook dat het huidige systeem begint te knellen. Daarom hebben we een Atelier- en broedplaatsenbeleid ontwikkeld dat ingaat vanaf 2025. Lees meer op de pagina Atelier- en broedplaatsenbeleid.

Voor subsidie aanvragen en meer informatie over kortlopende culturele regelingen, kijk op de pagina Subsidies.

Foto header: Het Noordbrabants Museum

Contact

Vragen of hulp nodig? Neem contact op met de afdeling cultuur van de gemeente via 073 – 615 90 25 of stuur een bericht.

Stuur een bericht

Wil je kort een van de medewerkers spreken over een project of voor een andere vraag? Meld je aan voor het digitaal spreekuur. Dit spreekuur is elke woensdag van 15.00 tot 16.00. Heb je vragen over jouw project of initiatief, of wil je polsen of je idee in aanmerking komt voor cultuursubsidie? Dan kun je je opgeven voor een kort één-op-één-gesprek. Geef in je bericht dan duidelijk aan dat je graag een afspraak wilt inplannen voor het digitaal spreekuur.

Aanmelden digitaal spreekuur

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.