Duurzaam ‘s-Hertogenbosch
Hoe mooi zou het zijn als ’s-Hertogenbosch in 2050 duurzaam is? We werken al jaren samen met inwoners en partners om onze leefomgeving aantrekkelijker te maken. Hoe we dat in de toekomst aanpakken, lees je in de nota duurzaamheid (pdf). Wat jijzelf nú kunt doen, vind je hier.
Wat kan ik doen als inwoner?
Voor de verduurzaming van je huis zijn talloze mogelijkheden. Soms kun je daarvoor subsidie krijgen! Kijk daarvoor op de pagina Energiezuinig wonen. Of lees specifiek over groene daken, aardgasvrij wonen en geveltuintjes in onze gemeente.
Ook je manier van leven en het vervoer dat je gebruikt kun je verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van je afval, de mogelijkheid om elektrisch te rijden, bewust winkelen en milieubewust eten. Meer ideeën vind je op de website van Milieu Centraal.
Wat kan ik doen als ondernemer?
Dat lees je op de website van Den Bosch, de website Club van Duurzaam Doen en op de website van Klimaatplein.
Hoe doen anderen dat?
Op de website www.denbosch.nl/duurzaam vind je verhalen en inspirerende voorbeelden van inwoners die je voorgingen. Zo vertelt Stephanie Vorstenbosch uit de wijk Meerendonk over de elektrische auto die ze tijdelijk deelt met de buurt. Carlijn Krielaars maakt de binnenstad groener met haar geveltuintjes en Tom Stams maakte zijn bungalow in Kruiskamp energieneutraal.
Heb jij ook een tip of wil je je verhaal delen? Laat het ons weten via het digitaal contactformulier.
Wat gebeurt er nog meer?
Samen met inwoners en partners werken we aan een duurzame leefomgeving. Van buurtgericht werken tot grote projecten van wonen in het groen zoals Haverleij. Met initiatieven zoals de ‘groene vingers’ in de Maaspoort, het Kanaalpark, Zuid-Willemspark en het verbinden van diverse ecologische verbindingszones.
Maar ook op energietransitie loopt onze stad al jaren voorop als het gaat om innovatie en ontwikkeling, met de WKO-installatie in Paleiskwartier (een van de eerste), de innovatieve biogasinstallatie Treurenburg, de ontwikkeling van nul-op-de-meter woningen en het groene transferium aan de Deutersestraat.
Hoe gaan we verder?
De traditie van duurzaam handelen zetten we voort. We gaan op weg naar een gemeente waar we wonen en vrij bewegen in een aantrekkelijke, leefbare en groene omgeving. Met groen op loopafstand in een schone lucht. Klimaatbestendig, CO2-neutraal en optimaal hergebruik.
Samen op weg naar een duurzaam ’s-Hertogenbosch. Hoe we dat doen, lees je in de nota duurzaamheid (pdf). Inmiddels stellen we ook de zogenaamde Transitievisie Warmte op. Deze visie geeft niet alleen richting, maar brengt ook mogelijke alternatieven in beeld voor een aardgasvrij ’s-Hertogenbosch in 2050. Deze visie wordt iedere 5 jaar herzien. De eerste online bijeenkomst heeft op 15 december plaatsgevonden. Deze kun je via YouTube bekijken.
-
Nota Duurzaamheid ’s-Hertogenbosch (mei 2019) Lees meer over Nota Duurzaamheid ’s-Hertogenbosch (mei 2019)
Niet gevonden wat je zocht?
Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.