Ga naar de inhoud

Duurzaam 's-Hertogenbosch

Hoe mooi zou het zijn als ’s-Hertogenbosch in 2050 duurzaam is? We werken al jaren samen met inwoners en partners om onze leefomgeving aantrekkelijker te maken. Hoe we dat in de toekomst aanpakken, lees je in de nota duurzaamheid. Wat jijzelf nú kunt doen, vind je hier.

Wat kan ik doen als inwoner?

Voor de verduurzaming van je huis zijn talloze mogelijkheden. Soms kun je daarvoor subsidie krijgen! Kijk daarvoor op onze webpagina over energiezuinig wonen. Of lees specifiek over groene daken, aardgasvrij wonen en geveltuintjes in onze gemeente.

Ook je manier van leven en het vervoer dat je gebruikt kun je verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van je afval, de mogelijkheid om elektrisch te rijden, bewust winkelen en milieubewust eten. Meer ideeën vind je op Milieucentraal.nl.

Wat kan ik doen als ondernemer?

Dat lees je op de website Ondernemen in Den Bosch, de site van de Bossche Energiecoalitie en op Klimaatplein.nl.

Hoe doen anderen dat?

Op de website Denbosch.nl/duurzaam vind je verhalen en inspirerende voorbeelden van inwoners die je voorgingen. Zo vertelt Stephanie Vorstenbosch uit de wijk Meerendonk over de elektrische auto die ze tijdelijk deelt met de buurt. Carlijn Krielaars maakt de binnenstad groener met haar geveltuintjes en Tom Stams maakte zijn bungalow in Kruiskamp energieneutraal.

Heb jij ook een tip of wil je je verhaal delen? Laat het ons weten via dit e-mailformulier.

Wat gebeurt er nog meer?

Samen met inwoners en partners werken we aan een duurzame leefomgeving. Van buurtgericht werken tot grote projecten van wonen in het groen zoals Haverleij. Met initiatieven zoals de ‘groene vingers’ in de Maaspoort, het Kanaalpark, Zuid-Willemspark en het verbinden van diverse ecologische verbindingszones.

Maar ook op energietransitie loopt onze stad al jaren voorop als het gaat om innovatie en ontwikkeling, met de WKO-installatie in Paleiskwartier (een van de eerste), de innovatieve biogasinstallatie Treurenburg, de ontwikkeling van nul-op-de-meter woningen en het groene transferium aan de Deutersestraat.

Hoe gaan we verder?

De traditie van duurzaam handelen zetten we voort. We gaan op weg naar een gemeente waar we wonen en vrij bewegen in een aantrekkelijke, leefbare en groene omgeving. Met groen op loopafstand in een schone lucht. Klimaatbestendig, CO2-neutraal en optimaal hergebruik.
Samen op weg naar een duurzaam ’s-Hertogenbosch. Hoe we dat doen, lees je in de nota duurzaamheid (pdf).