Lees het interview met Eef uit 2023:
“Kiezen en zorgen voor alle inwoners!”
Raadslid is geen fulltime baan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “Nou, dat raadslid zijn voelt wel als een fulltime baan, hoor. Ondertussen maak ik mijn kinderen wegwijs in de wereld, wat geweldig is om te doen. Wat me raakt is dat die wereld steeds meer draait om een oneerlijke verdeling van geld. En juist dát wil ik veranderen. Ik heb onlangs het boek ‘Gek van geld’ geschreven en geef lezingen. En wie weet komt er een vervolg op het TV-programma ‘Uitstel van Executie’.”
Doodsbang voor de energierekening
“Ik sta hier in de Hinthamerstraat. Daar lopen mensen, maar aan de buitenkant zie je niet of ze geldzorgen hebben. Pas achter de voordeur begint de echte werkelijkheid. Zo was ik laatst bij een oudere dame thuis. Het was er ijskoud. De verwarming stond uit. Ze is doodsbang voor de energierekening. Ze had energietoeslag aangevraagd, maar die was afgewezen. Haar inkomen was net te hoog. Nu gaan we alsnog kijken of ze individuele bijzondere bijstand kan krijgen. Ze heeft hoge zorgkosten en voor haar gezondheid moet de verwarming aan.”
Eerste Hulp Bij Geldzaken
“Ik zet me in voor écht sociaal beleid, dus kiezen en zorgen voor alle inwoners. Wat me opvalt is de enorme liefheid en daadkracht van zoveel inwoners, vrijwilligers en hulpverleners, die zich sterk maken voor de mensen die het moeilijk redden. Er komt voor deze inwoners gewoon te weinig binnen om van te leven. Natuurlijk komt dat door landelijk beleid, maar het goede nieuws is dat we daar als gemeenteraad ook iets aan kunnen doen. Bijvoorbeeld door alle armoederegelingen van 120% op te rekken naar 130% van het sociaal minimum. De Bossche Groenen gaat, samen met andere partijen, net zo lang door totdat dat hier ook gebeurt. Uit onderzoek blijkt dat men vaak drie tot vijf jaar wacht met hulp vragen. Dan is de boel vaak al gruwelijk ontploft. Daarom ben ik blij met wethouder Van der Sloot, die met Eerste Hulp Bij Geldzaken actief de wijken in gaat. Heb je zelf geldzorgen, of een vraag voor iemand anders? Bel met 073 – 61 551 55. Twijfel je? Vooral wel bellen of appen! Je bent niet alleen.”
Lees het interview met Will uit 2023:
“Het is de druppel die de steen uitholt”
Raadslid is geen fulltime baan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “Naast het raadslidmaatschap ben ik ondernemer. Wij hebben een zorgbedrijf dat verschillende vormen van begeleiding biedt aan (jong)volwassenen. Het zorgaanbod is divers; van dagbesteding, ambulante ondersteuning tot autisme- of jobcoaching. Daarnaast werken we aan integratieprogramma’s voor o.a. statushouders, vooral gericht op de praktische zaken op en rondom werk. Dat doen we vanuit Vught.”
“Je ziet me op bovenstaande foto op de Bossche Tramkade bij de dagbestedingslocatie van ons bedrijf Plan Op Maat. Ik denk dat de Tramkade een hele belangrijke functie heeft in onze toch wel behoorlijk aangeharkte stad. Dit rauwe stukje stad is organisch ontstaan. De ondernemers hebben met eigen middelen hun werkplek vormgegeven en gecreëerd. Die vrijheid heeft de sfeer gemaakt die de Tramkade nu uitstraalt. Ik ben trots op de pioniers die acht jaar geleden hier de durf hadden met niets te starten. Nu is het een gewilde plek. Naast de creatieve bedrijven heeft ook het uitgaansleven hier een eigen verhaal. De clubs en festivals zijn vernieuwend en alternatief. Vooral de jeugd heeft de Tramkade ontdekt als uitgaansplek. Het is duidelijk niet de plek van je oma, alhoewel ook die generaties overdag komen kijken. Interessant dus wat hier gebeurt. Onze cliënten voelen zich hier ook fijn. In de zomerse ochtenden alle boompjes en planten water geven is een dagelijkse ritueel. En ze doen mee aan verschillende projecten, zoals het maken van de regenwateropslag, de aankleding van het terrein of het opknappen en uitbreiden van de beeldbepalende letters. Dan zijn ze trots. Op die momenten is het echt hún werkplek.”
“Als raadslid ben ik actief in twee commissies: Bedrijvigheid en Omgeving. Dat doe ik al vanaf eind 2014. Als ik terugdenk aan die tijd valt het me op dat veel groene punten van De Bossche Groenen toen nog onbespreekbaar waren, maar vandaag de dag niet meer weg te denken zijn. Neem bijvoorbeeld het gasloos bouwen of bedrijfsdaken gebruiken voor energieopwekking. Zelfs een groen gemeentelijk energiebedrijf voor onze inwoners lijkt nu in zicht te komen! En dan zie je toch dat het de druppel is die de steen uitholt.”
Lees het interview met Judith uit 2023:
“In stadsparken wordt niet gebouwd!”
Raadslid is geen fulltime baan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “Naast mijn werk voor de gemeenteraad ben ik actief voor waterschapspartij Waternatuurlijk. Een partij met een hart voor groen! Daarnaast ben ik als onderzoeker actief voor diverse rekenkamers. Als lid van de Rekenkamer controleer en adviseer ik het gemeentebestuur op tal van dossiers. En misschien wel mijn belangrijkste taak is het opvoeden van mijn twee kinderen. Met mijn gezin voel ik me in het mooie ’s-Hertogenbosch gelukkig en breng ik graag tijd met hen door.”
“De komende jaren moeten er veel huizen gebouwd worden. Ook in onze stad. Ik wil dat er betaalbare woningen komen en dat we stoppen met de uitverkoop van (sociale) huurwoningen. Waarom verkopen terwijl de wachtlijsten alleen maar oplopen? Dat moet stoppen. Nieuwe huizen bouwen is belangrijk, maar niét in onze stadsparken. Wat mij betreft gaan de bouwplannen in onder andere het Prins Hendrikpark (zie foto) dus niet door. In de steeds drukker wordende stad zijn ook plekken nodig waar mensen kunnen sporten, recreëren en ontmoeten. We moeten juist zorgen voor extra groen, bomen en parken. In een groene omgeving voelen mensen én dieren zich fijner en gelukkiger.”
“Veel inwoners maken zich zorgen over hun inkomen. Door de oplopende prijzen hebben ze steeds minder te besteden. Daarom vind ik dat de gemeente goed moet kijken waaraan ze haar geld uitgeeft. Wat mij betreft investeren we meer geld in het opknappen van de buurten en wijken door bijvoorbeeld het aanplanten van meer bomen en struiken. Met het plaatsen van meer zitbankjes en het creëren van groene pleintjes kunnen mensen samenkomen. Met de toenemende eenzaamheid is het creëren van mogelijkheden om elkaar te ontmoeten van groot belang. Maar ook doordat groepen inwoners steeds minder geld te besteden hebben, wordt het recreëren dichtbij huis steeds belangrijker.”
“Tot slot merk ik dat inwoners vaak hele goede ideeën hebben als het gaat om hun wijk of buurt. Het stadbestuur doet daar nog te weinig mee. Wat mij betreft krijgen inwoners meer zeggenschap en wordt inbreng van burgers serieus genomen. Nu staan mensen nog te vaak aan de zijlijn en worden niet gehoord. Dat moet echt anders.”