Gemeenteraad

De gemeenteraad beslist over ontwikkelingen die de stad aangaan. Als inwoner van de gemeente ’s-Hertogenbosch kies je de gemeenteraad. Dat kan iedere 4 jaar. De raad vertegenwoordigt alle inwoners. Hij bepaalt de belangrijkste punten van beleid. En controleert of het college van burgemeester en wethouders die taken ook zo uitvoert.

Samenstelling

In de gemeenteraad zitten 39 raadsleden van 16 verschillende fracties (politieke partijen). De burgemeester is de voorzitter. Op onze pagina Samenstelling gemeenteraad vindt u de samenstelling van de gemeenteraad.

Waar vergadert de raad over?

Wanneer en waarover vergadert de gemeenteraad? Dat staat in de kalender op de website van Raadsinformatie. We kondigen dit ook aan op Twitter met #raaddb.

Alle vergaderingen zijn te volgen via de website van Raadsinformatie en via ons YouTube-kanaal.

Hoe neemt de gemeenteraad besluiten?

De gemeenteraad vergadert 1 keer in de maand. Altijd op een dinsdagavond. In de vergaderingen neemt de gemeenteraad de besluiten. Om die besluitvorming goed voor te bereiden, zijn er raadscommissies. Zij komen ook iedere maand bijeen.

Er zijn er 4, want iedere commissie heeft een eigen werkterrein:

In contact met de gemeenteraad

  • Wilt u ideeën, wensen en problemen vertellen aan de gemeenteraad? Dat kan! Meldt u zich aan voor de raadsavond “Informeren en Ontmoeten”. Raadsleden luisteren naar wat inwoners en organisaties vinden.
  • Hebt u een boodschap voor de gemeenteraad? Stuur dan een e-mail naar gemeenteraad@s-hertogenbosch.nl of brief (Postbus 12345, 5200 GZ ’s-Hertogenbosch). Uw e-mail of brief komt dan op de lijst ingekomen stukken van de raad en wordt daarmee openbaar.
  • Hebt u een vraag aan individuele raadsleden? Neemt u dan direct contact met hen op. Op de pagina Samenstelling gemeenteraad kunt u de contactgegevens van het raadslid van uw keuze opzoeken.
  • Hebt u een verzoek namens meerdere inwoners? Dan kunt u een petitie (pdf) aanbieden aan de gemeenteraad. Die stuurt u toe of overhandigt u tijdens informeren en ontmoeten.
  • Met een burgerinitiatief (pdf) kunt u een eigen voorstel op de agenda van de gemeenteraad zetten. Neem contact met ons op om hier meer over te weten.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.