Lees het interview met Osman uit 2023:

“Met elkaar zijn we Bosschenaar”

Raadslid is geen fulltime baan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “Ik ben geboren in de Muntel en getogen in de Kruiskamp. Daar woon ik nu, samen met mijn vrouw Fazilet en kinderen. Ik werk als coördinator bij Sensa Zorg, een multiculturele zorginstelling. Sinds mijn twaalfde draag ik graag mijn steentje bij aan een inclusieve samenleving. In 2013 werd ik politiek actief. Ik werd raadslid in 2015, maar heb ook een periode een bijdrage mogen leveren aan het landelijke partijbestuur van de PvdA. Naast mijn taken voor de gemeenteraad, zet ik mij actief in voor “De Kruiskamp Ons Buurtje” en ben ik voorzitter van de medezeggenschapsraad van Kindcentrum de Kruisboellijn. Ook kun je mij geregeld op het voetbalveld vinden. Als voetballer, maar ook als KNVB scheidsrechter.”

Foto van Osman Çifçi die in gesprek is met Bossche jongeren tijdens een bijeenkomst van T.O.M. (Traject op Maat)

Jongeren zijn de toekomst

“Op bovenstaande foto ben ik te gast bij T.O.M. (Traject Op Maat). Jongeren krijgen hier ondersteuning bij het vinden van een passende opleiding en werk. Ze worden hier persoonlijk begeleid in wat ze willen doen en hoe ze over bepaalde drempels kunnen stappen. Ik kom hier graag om de jongeren meer te vertellen over de politiek en mijn politieke ervaring. Maar vooral wil ik hen meegeven dat hun stem heel waardevol is. Jongeren zijn de toekomst! Ik vraag ze niet om direct de gemeenteraad in te gaan, maar wel om lid te worden van een politieke partij waarin ze zich bij thuis voelen. Ik maak dan bijvoorbeeld gebruik van de stellingen uit de stemwijzer. Zo ontstaan interessante gesprekken en hele mooie ideeën!”

Uitnodiging voor gesprek

“Ik vind dat wij als raadsleden het gezicht moeten zijn van de samenleving. En dus ook het juiste voorbeeld moeten geven. Je mag natuurlijk een politiek standpunt hebben en in de raadsvergadering van alles zeggen. Maar laten we te allen tijde in gesprek blijven en elkaars mening respecteren. Want we zijn met elkaar Bosschenaar! Ik ga graag het gesprek aan met alle inwoners van onze mooie gemeente. Dat kan zowel fysiek als telefonisch. Maar kom mij vooral ook een keer bezoeken in het buurthuis, de zorginstelling waar ik werk, of stuur mij een uitnodiging. Want wij raadsleden hebben de plicht om de raadszaal te verbinden met de samenleving.”

Lees het interview met Koen uit 2023:

“Beter luisteren naar het ongehoorde Den Bosch”

Raadslid is geen fulltime baan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “Samen met mijn vriendin en hond woon ik in Boschveld. Een heerlijke wijk waar alles te voet te bereiken is. Van de industriële en rauwere Tramkade, tot aan het groen in de Moerputten. Ik geef momenteel les bij de opleiding bestuurskunde aan de Avans Hogeschool. Met deze studenten heb ik veel gesprekken over de ambtenaren van de toekomst. Ze hebben het toeslagenschandaal nog vers in het achterhoofd en zijn zich bewust van de ervaren kloof tussen burgers en overheid. Ik luister naar hun gedachten hierover en hoe zij vinden dat het anders kan. Dat stemt mij gerust voor de toekomst.”

Het ongehoorde Den Bosch

“Je ziet mij staan achter de toekomstige bouwlocatie van de woontorens bij De IJzeren Vrouw (Brabantbad). Politici en een groep bewoners van de wijk spraken zich negatief hierover uit. Het is belangrijk dat je luistert naar wat inwoners je vertellen. Maar als politicus is het ook je plicht om ervoor te zorgen dat je opkomt voor juist diegene die zich niet uitspreken. Deze groep wordt vaak vergeten. We luisteren naar de mensen die zich uitspreken, omdat ze het er niet mee eens zijn. Maar die honderden mensen die daar misschien wel gaan wonen, die horen we niet. Omdat ze bijvoorbeeld nog niet weten dat ze daar kunnen wonen. Ook voor die toekomstige bewoners – de gezinnetjes, senioren en jongeren – moet je een stem zijn. Zij zijn misschien wel echt ‘het ongehoorde Den Bosch’.”

Foto van Koen vossen bij de IJzeren Vrouw

“Met het oog op de woningcrisis wordt er op dit moment veel over nieuwbouwprojecten gesproken. Maar Den Bosch kent al meer dan 74.000 woningen. Dát is Den Bosch! We moeten slimmer omgaan met de woningvoorraad die we al hebben. De stap die het college zet om nog meer in te zetten op het ‘samenwonen’ van verschillende mensen in huizen, stemt mij daarom positief. Mensen die momenteel in hun eentje in een gezinswoning wonen, zouden zo’n woning dan ook vaker met anderen kunnen delen. De komende jaren blijf ik mij dan ook inzetten om ervoor te zorgen dat we de bestaande woningen niet vergeten.”

Lees het interview met Fouad uit 2023:

“70% betaalbare woningen is de norm”

Raadslid is geen fulltime baan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “Ik ben gezegend met een prachtig gezin; Laila, mijn steun en toeverlaat en drie kanjers van zonen. Zij komen voor mij op nummer één. Daarnaast ben ik in het dagelijks leven Concernmanager Ruimte voor de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel. Ook ben ik lid van de commissie Toezicht Arrestantenzorg in de regio Oost- Brabant en ben ik betrokken voetbalouder bij de Bossche voetbalvereniging CHC. Een druk baasje wordt weleens gekscherend gezegd.”

“Ik sta hier in de Gestelse buurt met achter mij één van de duurzaamste gebouwen in onze gemeente. Soms zijn woningen echt op en is het nodig om ze volledig te vervangen. Dan kun je gelijk de grote slag slaan naar energiezuinige woningen. Hierin kunnen mensen dan weer decennialang genieten van een fijn thuis. En zonder dat ze zich nog zorgen hoeven te maken over de energierekening. Een dikke win-win-situatie! Dit wil ik meer zien in onze gemeente!”

Foto van Fouad Kabbouti die tegen een boom staat met achter zich een gebouw in de Gestelse Buurt

“Ik strijd daarnaast al jaren voor meer betaalbare woningen in onze gemeente. We gaan daar de komende jaren ook echt meer van realiseren. We gaan geen 60 procent dure woningen meer bouwen, maar juist 70 procent betaalbaar! Dit zijn dan vaak duurzame woningen waarvan de energiekosten laag zijn. Maar ook bestaande woningen moeten aandacht krijgen. Daar kunnen we de grootste slag slaan! Slopen en vervangen door nieuwbouw of duurzaam renoveren. In deze bizarre tijden zie je dat thema’s als armoedebestrijding, duurzaamheid en woningbouw hand in hand gaan. Door slimme verbindingen te leggen, wordt een drieslag geslagen. Deze flat in de Gestelse Buurt (foto) is daar een mooi voorbeeld van: nieuwe betaalbare woningen, bijna energieneutraal, die direct een positieve impact hebben op de woonlasten van de inwoners. Ik gun het al onze inwoners!”