Lees het interview met Roos uit 2023:

“Ik zet me graag in voor onze jeugd”

Raadslid is geen fulltime baan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “Ik ben inmiddels 70 jaar, maar naast het raadswerk werk ik nog halve dagen in mijn administratiekantoor. En als het mooi weer is, ben ik ook vaak in de tuin te vinden. Maar het allerbelangrijkste in mijn leven is mijn familie. We hebben ook tien kleinkinderen die graag en veel bij opa en oma komen.”

“Zoals ik al zei houd ik ontzettend van de natuur. Ik ben geboren op een mooi plekje in de Nulandse Heide, een prachtig natuurgebied, waar we wat mij betreft ontzettend zuinig op moeten zijn. We hebben het in ’s-Hertogenbosch vaak over het Bossche Broek waar we allemaal zo trots op zijn. Maar we hebben in dit gedeelte van onze stad ook het gebied de Hooge Heide tussen Nuland, Rosmalen en Sint Michielsgestel, waar je prachtige zandverstuivingen ziet. De foto is gemaakt in de Nulandse Heide, vlak naast het snelfietspad F59 die door dit prachtige gebied loopt.”

Foto van Roos van der Kallen zittend op een bankje in de Nulandse heide

Belang sport

“Waar ik me ook graag voor inzet is onze jeugd. Die hebben het vaak niet zo makkelijk als wij dat vroeger hadden. Wat mij betreft moeten we kinderen zoveel mogelijk helpen om te voorkomen dat ze in de jeugdzorg terechtkomen. Waar ik mij onlangs nog hard voor heb gemaakt, is het sporten voor kinderen met autisme, een licht geestelijke beperking of andere psychische handicap. Deze kinderen hebben vaak nét een andere aanpak nodig dan andere kinderen. Ze vallen snel buiten de boot, omdat ze bij groepsporten in veel gevallen niet mee kunnen doen. De vele prikkels die ze ervaren maakt dat het lastiger wordt een sport te kiezen die bij hun past. Een gevoel van eenzaamheid ligt dan snel op de loer, omdat ze net dat beetje aansluiting missen. We hebben al best wat aanbod in de gemeente ’s-Hertogenbosch, maar het is voor deze kinderen en hun ouders nog niet altijd duidelijk waar ze terecht kunnen. Terwijl sporten juist een hele mooie invulling kan zijn van hun vrije tijd. Je lekker uitleven, plezier maken en mee kunnen doen, daar draait het om!”

Lees het interview met Johan uit 2023:

“Met alleen roepen bereik je niets”

Raadslid is geen fulltime baan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “Na ruim dertien jaar als basisschoolleerkracht te hebben gewerkt op verschillende scholen in onze gemeente, werk ik nu als beleidsmedewerker inkoop en facilitair bij stichting SAAM* in Oss. Ik regel een heleboel zaken voor onze 25 basisscholen. Goed om dat met een blik vanuit mijn verleden op de werkvloer te kunnen doen.”

De Groote Wielen

“Ik ben geboren en opgegroeid in de wijk Kruiskamp, maar woon nu al bijna vijftien jaar in De Groote Wielen met mijn vrouw en twee kinderen. Onze wijk is een nieuw stukje gemeente en mede daarom ben ik trots om als enige raadslid uit deze wijk dit deel van onze gemeente te mogen vertegenwoordigen. In onze jonge wijk wordt veel ontwikkeld en moet er nog gebouwd worden aan karakter. Daar hebben wij écht invloed op. Zeker in de coalitie waar wij als partij ook al heel lang onderdeel van zijn. De bestuursverantwoordelijkheid die daarbij hoort spreekt mij erg aan en neem ik heel serieus.”

Foto van Johan Kouwenberg die bij het water bij De Groote Wielen staat

“Ik houd mij onder andere bezig met duurzaamheid en openbare ruimte. Onze blik ligt met name op de wijken en dorpen in de gemeente. Zeker aan de oostzijde van de A2. Wij maken daar als Rosmalens Belang écht het verschil. Als je met mensen praat hoor je vaak de dingen die niet goed gaan. Het is verleidelijk om dan heel hard te gaan roepen, maar daar bereik je eigenlijk helemaal niets mee.”

FC Den Bosch

“Als supporter van FC Den Bosch hoor ik ook vaak wat er niet goed gaat. Als je dan filmpjes op sociale media voorbij ziet komen, waarin wordt geroepen wel even een supportershome te regelen, dan vraag ik mij af of mensen doorhebben dat het zo niet werkt. Door verantwoordelijkheid te nemen en breder te kijken, kun je echt resultaten bereiken. Dat is mij al gelukt bij moties over passende laadpunten en financiële participatie voor direct omwonenden van windmolens. Door te acteren op punten waarop je invloed hebt, kun je echt het verschil maken voor de inwoners van onze gemeente. Verantwoordelijkheid nemen en breder naar vraagstukken kijken zal ik daarom de komende jaren blijven doen. Want met alleen maar roepen bereik je niets.”

Lees het interview met Ninja uit 2023:

“Zelf opstaan om iets te veranderen”

Raadslid is geen fulltime baan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “Naast moeder van drie kinderen ben ik eigenaar van Gescheiden Wonen. Een informatieplatform voor ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn en vragen hebben over huisvesting. Tijdens mijn eigen scheiding had ik hier de meeste zorgen over. Waar ga ik wonen? Kan ik het allemaal wel betalen? Vragen waar je snel een antwoord op wilt als je in een emotionele rollercoaster zit. Het verbaasde me dat er zo weinig informatie was. Daarom besloot ik dit zelf te realiseren.”

Tikkeltje eigenwijs

“Zo ben ik ook in de politiek terechtgekomen. Ik heb altijd geleerd: sta zelf op om iets te veranderen. Zeuren is soms lekker, maar brengt je nergens. Dus toen iemand zei: “Ga eens met Rosmalens Belang praten,” heb ik dat meteen gedaan. Spannend, want ik had een bepaald beeld van politici. Maar uiteindelijk blijken dit ook gewoon mensen te zijn die onze gemeente een stukje mooier willen maken. Al zijn ze soms een tikkeltje eigenwijs…”

“Ik sta hier bij Perron-3, het sociaal-cultureel centrum van Rosmalen. Naast theatervoorstellingen, het consultatiebureau en de bibliotheek, vind je hier ook KOO. Zij doen hele mooie dingen voor de samenleving. Daar mag wat mij betreft meer aandacht voor komen. In het jaar dat ik nu raadslid ben heb ik gezien hoeveel moois er al gebeurt in onze gemeente. Betrokken inwoners, buurtverenigingen, vernieuwende bouwprojecten; iedereen zoekt naar verbinding. En teruggrijpend naar mijn missie: wat zou het fijn zijn als KOO ook een scheidingsloket krijgt. Dan is mijn missie in ’s-Hertogenbosch geslaagd!”

Foto van Ninja Verreijt die voor Perron-3 in Rosmalen staat

Focus op woningbouw

“Binnen de raad ligt daarnaast mijn focus op de woningbouw. Ik let op de juiste verhoudingen tussen koop, huur, grootte en doelgroep. Bouwen we wel voor iedereen? En hoe betrekken we daar de bewoners bij? Hoe zorgen we ervoor dat we ook de mensen spreken die niét vooraan staan, maar die wél een mening hebben? Als introvert politicus denk ik daar graag over mee.”

Het eerlijke verhaal

“Tot slot vind ik het belangrijk dat we het eerlijke verhaal te vertellen. Ook als dat niet het verhaal is wat men wil horen. We moeten continu kijken naar het algemeen belang. En dat is met tegenstrijdige belangen soms een flinke uitdaging!”

Lees het interview met Jochem uit 2023:

“Verbinding door ontmoeting”

Raadslid is geen fulltime baan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “Samen met mijn vrouw en zoontje woon ik alweer 5 jaar in het mooie Rosmalen. Daarvoor woonden we in Den Bosch. Naast mijn politieke werk als raadslid en fractievoorzitter van Rosmalens Belang, ben ik beleidsadviseur maatschappelijke ontwikkeling bij een gemeente, met als specialisatie het jeugd- en sportbeleid. Ik zet me in om ervoor te zorgen dat een kind zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen. Naast al het werk onderneem ik graag dingen met mijn gezin, familie en vrienden. Zo kan ik genieten van een rondje op de racefiets en hardlopen, maar ook van al het bourgondische wat onze gemeente te bieden heeft.”

“Een dorp, wijk of straat is meer dan huizen van steen. Het heeft een eigen karakter. Dit wordt ingevuld door de mensen die er wonen. Eén van mijn speerpunten is dan ook dat iedereen mee moet kunnen doen en waar nodig hulp krijgt. Niet enkel de mensen die het hardste roepen, maar juist ook de stille stem. Dit bereiken we door ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig en thuis voelt. Elkaar ontmoeten is daarbij cruciaal.”

“Ik sta hier op de Driesprong in Rosmalen waar veel mensen elkaar ontmoeten. Rosmalens Belang heeft ervoor gezorgd dat de Driesprong en het centrum van Rosmalen verder ontwikkeld worden. Passend bij het karakter van het dorp. Rosmalen heeft zijn karakter behouden. Iets waar we ons de laatste 26 jaar voor in hebben gezet. Ik vind het belangrijk dat we in alle wijken en dorpen van onze gemeente dit karakter kunnen behouden.

Foto van Jochem Huibers op de Driesprong in het centrum van Rosmalen

Na een jaar als raadslid is mij opgevallen dat de opgaven die voor ons liggen groot zijn. Hoe zorg je voor een goede balans tussen een leefbaar nu en een gezonde toekomst voor later? Het iedereen naar de zin maken is volgens mij niet mogelijk. Keuzes zijn niet altijd makkelijk en elke beslissing heeft een keerzijde. Daar moet goed naar gekeken worden, maar is soms ook moeilijk uit te leggen. Ik vind het dan ook belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. En ik doe mijn best ervoor te zorgen dat de hele gemeente de aandacht krijgt die het behoeft. De komende jaren ga ik me hiervoor inzetten, zodat we verder kunnen bouwen aan het karakter van onze dorpen en wijken en tegelijkertijd de keuzes die we maken helder kunnen uitleggen.”