Lees het interview met Bram uit 2023:

‘Fijn wonen in Den Bosch, ook zonder ruime portemonnee!’

Raadslid is geen fulltime baan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “Ik ben geboren en getogen in Den Bosch, vlak naast het prachtige Bossche Broek en de Zuiderplas. Ik zit momenteel in het laatste jaar van mijn studie geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast werk ik als bijlesdocent en examentrainer op middelbare scholen. Daar geef ik Natuur- en Wiskunde. Dat is ontzettend leuk werk om te doen, zeker als je merkt dat scholieren meer zelfvertrouwen krijgen en zelfverzekerd hun examens ingaan.”

“We staan hier bij het Gasthuiskwartier in de binnenstad, waar vroeger het Jeroen-Boschziekenhuis stond. Na de sloop van het oude ziekenhuis zijn hier plannen gemaakt voor het bouwen van een nieuwe woonwijk. De huizen die hier gebouwd worden zijn voor de gewone Bosschenaar niet te betalen, ondanks de afspraken die eerder waren gemaakt. Ik zet mij in voor de bouw van voldoende sociale huurwoningen in Den Bosch. Dat moeten er een stuk meer zijn dan dat het college van plan is. Wat ons betreft minstens 40% van alle nieuwbouw. We moeten voorkomen dat Den Bosch een stad wordt waar het alleen fijn wonen is met een ruime portemonnee.”

Foto van Bram Roovers die voor de woningen staat tijdens de bouw van het Gasthuiskwartier

“Als we kijken naar de openbare ruimte, dan gaat er in Den Bosch veel aandacht naar de binnenstad. Daar ligt alles er keurig onderhouden bij. In de wijken en dorpen is dat helaas anders. Daar laat het onderhoud aan de openbare ruimte vaak te wensen over. In Graafsewijk-Noord moesten bewoners bijvoorbeeld zelf de lantaarnpalen met duct tape afplakken, omdat er gaten in waren geroest. Niet heel veilig natuurlijk. Er kan zo iets onder stroom komen te staan!”

“Het past in een algemene trend. Veel voorzieningen zijn uit de wijken en dorpen verdwenen. Buurtwinkels, buslijnen, pinautomaten, noem maar op. Mensen uit de wijk Noord vinden het nog steeds jammer dat de bibliotheek daar is verdwenen. Er bestaat een grote ongelijkheid tussen het centrum en de buitenwijken in de voorzieningen. Deze ongelijkheid moet wat mij betreft verdwijnen!”

Lees het interview met Cecile uit 2023:

“Trek de grens op naar 130%”

Raadslid is geen fulltime baan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “Drie dagen per week werk ik als fractiemedewerker bij de Statenfractie van de SP in Noord-Brabant. Daarnaast studeer ik op de PABO, daarvoor ga ik twee avonden per week naar school in Tilburg en loop ik een dag per week stage op een basisschool. Ook heb ik een dochter van bijna negen jaar.”

“Op de foto sta ik voor het nieuwe gebouw van werk- en ontwikkelingsbedrijf Weener XL. Zo lang ik al in de raad zit (21 jaar), horen wij van medewerkers dat er op een onbehoorlijke manier met de mensen die hier werken wordt omgegaan. Daar hebben we dus ook al jaren aandacht voor gevraagd in de raad. Het lastige was dat het hierbij meestal om individuele anonieme klachten ging. En daarvan zegt de gemeente: ‘Daar kunnen we niets mee’. We hebben een zwartboek gemaakt, waarin ook een aantal klachten hierover stond, maar ook daar werd niets mee gedaan. Toen een extern bureau vorig jaar een memo verstuurde over de wantoestanden, ging men het bij de gemeente eindelijk serieus nemen. Er kwam een onderzoek en een hoop goede plannen om te verbeteren, maar we horen alweer dat ook in het nieuwe gebouw nog niet veel is veranderd… Dat is onacceptabel.”

Foto van Cecile Visscher die flyers uitdeelt tijdens de open dag van Weener XL

“Nu alles zoveel duurder wordt, merk je dat steeds meer mensen met fulltime banen in de problemen komen. Als gemeente kunnen we de prijzen niet verlagen, maar we kunnen wel de mensen die in de problemen komen ondersteunen. Alleen ligt de grens voor het gebruik maken van allerlei regelingen op 120% van het sociaal minimum. Als je meer verdient, krijg je geen steun. Er zijn wel mogelijkheden voor maatwerk, maar die zijn én onbekend én relatief duur voor de gemeente. Dat komt omdat daar veel meer tijd in gaat zitten. De SP en een aantal andere partijen willen al tijden dat de grens naar 130% wordt opgetrokken, dat doen veel gemeenten, omdat het gewoon echt nodig is.”