Invasieve exoten

Exoten zijn soorten dieren, planten en micro-organismen die door toedoen van de mens buiten hun natuurlijke leefgebied terecht zijn gekomen. Ze leven in Nederland, maar komen hier van nature niet voor. Als een soort schadelijk is voor de natuur noemen we ze invasieve exoten.

Per 3 augustus 2016 geldt een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import van een aantal schadelijke exotische planten en dieren. Deze soorten staan op de zogenaamde Unielijst op de website van NVWA.

Verwijderen invasieve exoten

Ook in onze gemeente komen invasieve exoten voor. Een aantal (planten)soorten verwijderen we uit de openbare ruimte. Het gaat om de Aziatische duizendknoop, reuzenberenklauw en reuzenbalsemien. Deze planten zijn schadelijk voor de natuur en hebben een negatief effect op de inheemse biodiversiteit.

Op onderstaande kaart ziet u waar deze planten in onze gemeente groeien en op welke manier wij ze uit de openbare ruimte verwijderen. Dit kan soms jaren duren.

Invasieve exoten op de kaart

Ziet u een Aziatische duizendknoop, reuzenberenklauw of reuzenbalsemien in het openbaar groen, maar staat de locatie nog niet op kaart? Maak dan een melding via de pagina Meldpunt.

Aziatische duizendknoop

De Aziatische duizendknoop (verzamelnaam voor Afghaanse, Boheemse, Japanse en Sachalinse duizendknoop) is een snelgroeiende plant die zich verspreidt met lange, dikke en diepliggende wortels. Daarmee kan hij schade veroorzaken aan bijvoorbeeld ondergrondse kabels, rioolbuizen en funderingen. Daar waar de Aziatische duizendknoop groeit kan niks anders groeien.

Heeft u een Aziatische duizendknoop in uw tuin? In de Infographic Aziatische duizendknoop (pdf) leest u hoe u hem kunt verwijderen.

Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw kan wel 2-3 meter hoog worden en groeit op zonnige plekken en vochtige grond. Hij verdringt inheemse plantensoorten en het sap uit de bladeren kan voor brandwonden zorgen bij mens en dier.

Heeft u een reuzenberenklauw in uw tuin? In de Infographic reuzenberenklauw (pdf) leest u hoe u hem kunt verwijderen.

Reuzenbalsemien

De reuzenbalsemien is eenjarige plant die 2,5 meter hoog kan worden. De plant verspreidt een zoete geur, waardoor hij bestuivers weg lokt van inheemse planten. De reuzenbalsemien groeit aan waterkanten en op beschaduwde plaatsen. Als de plant in de winter afsterft blijft er een kale bodem achter die erosie van oevers veroorzaakt.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over invasieve exoten op de website van het Kennisnetwerk Invasieve Exoten.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.