Paspoort aanvragen

Een paspoort kun je alleen aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Een paspoort kost geld en het aanvragen doe je zelf. Maak daarvoor eerst een afspraak. 

Als je paspoort klaar is, krijg je een bericht via e-mail. Voor het ophalen hoef je geen afspraak te maken. Geen mail ontvangen? Dan kun je het paspoort na 6 werkdagen persoonlijk ophalen. Doe dit op dezelfde locatie als waar je het hebt aangevraagd. 

Let op! Je nieuwe paspoort blijft 3 maanden na de aanvraagdatum beschikbaar. Haal je het niet op tijd op? Dan wordt het vernietigd. 

Wat neem je mee naar de afspraak?

  • Je oude paspoort en/of identiteitskaart. Heb je er meer dan één? Neem dan alles mee. Het maakt niet uit of ze nog geldig of verlopen zijn.
  • Een pasfoto in kleur die niet ouder is dan een half jaar. Een pasfoto moet aan bepaalde eisen voldoen. Een schoolfoto mag bijvoorbeeld niet. Bekijk de pasfoto-eisen op de website van de Rijksoverheid. Bij de gemeente kan je geen pasfoto maken. Maak deze zelf van tevoren bij een vakfotograaf.
  • Pinpas
  • Voor een tweede paspoort breng je bewijsstukken mee om aan te tonen waarom je een tweede paspoort nodig hebt.
  • Voor een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort neem je ook een geldige verblijfsvergunning mee.

Ben je jonger dan 18 jaar? Of vraag je een paspoort aan voor een kind?

Ouders, gezaghebbenden of gemachtigden vragen een paspoort aan voor een kind jonger dan 18 jaar. Bij de afspraak moet het kind ook aanwezig zijn.

Breng dan ook mee:

  • Een origineel identiteitsbewijs van (beide) ouder(s) of gezaghebbende(n). Hebben (beide) ouder(s) of gezaghebbende(n) digitaal toestemming gegeven voor de aanvraag van een paspoort, dan laat alleen de ouder/gezaghebbende die met het kind meekomt naar de afspraak ook zijn/haar identiteitsbewijs zien;
  • Alle reisdocumenten die het kind eventueel in bezit heeft, ook als die verlopen zijn;
  • Toestemming van (beide) ouder(s) of gezaghebbende(n). Geef digitaal toestemming via het toestemmingsformulier. Dit is verplicht bij een paspoortaanvraag voor kinderen tot 18 jaar.

Als één van de ouders geen toestemming kan of wil geven, dan kun je vervangende toestemming aanvragen bij het Paleis van Justitie. Is dat niet van toepassing? Neem dan contact met ons op via 073 - 615 5155. Een gescand of digitaal exemplaar (bijvoorbeeld een foto op je telefoon) is niet toegestaan. 

Ophalen of bezorgen

Een paspoort haal je af op dezelfde locatie als waar je het hebt aangevraagd. Voor het afhalen hoef je geen afspraak te maken. Haal je een paspoort op voor een kind dat 4 jaar of ouder is? Dan moet het kind er bij zijn omdat we bijvoorbeeld de pasfoto willen controleren. Is het kind jonger dan vier jaar? Dan hoeft het kind niet mee te komen bij het afhalen. Voorwaarde is wel dat de ouder of gezaghebbende die het paspoort zonder kind op komt halen op hetzelfde adres ingeschreven staat als het kind.

Je kunt een paspoort ook laten bezorgen. Lees hier meer over in de informatiekaart ID-bezorging (pdf). Als je wilt laten thuisbezorgen, geef je dit aan bij de aanvraag. Bezorgen kost geld; dit betaal je als je de aanvraag doet. 

Hoelang duurt het voor mijn paspoort klaar is?

Gemiddeld duurt het maken van een paspoort 5 werkdagen. Als het druk is, bijvoorbeeld tijdens een vakantieperiode, dan kan het langer duren.

Aangevraagd op maandagOphalen vanaf dinsdag in de volgende week
Aangevraagd op dinsdagOphalen vanaf woensdag in de volgende week
Aangevraagd op woensdag voor 17:00 uurOphalen vanaf donderdag in de volgende week
Aangevraagd op woensdag na 17:00 uurOphalen vanaf vrijdag in de volgende week
Aangevraagd op donderdag voor 17:00 uurOphalen vanaf vrijdag in de volgende week
Aangevraagd op donderdag na 17:00 uurOphalen vanaf maandag na de volgende week
Aangevraagd op vrijdagOphalen vanaf maandag na de volgende week

Je hebt maximaal 3 maanden om het reisdocument op te halen. Niet opgehaald? Dan wordt het vernietigd. De kosten van de aanvraag krijg je niet terug.

Spoedaanvraag

Heb je snel een paspoort nodig? Maak een afspraak. Dan kun je een spoedaanvraag doen aan de balie. Je betaalt hier extra kosten voor (zie voor de prijzen het kopje 'Kosten en geldigheid'). Vraag je het vóór 14.00 uur aan? Dan is het na 2 werkdagen klaar. Als je je oude paspoort niet meer hebt, is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk.

Vertrek je vandaag al? Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Kwijt of gestolen

Paspoort verloren of gestolen? Dan is het nodig daarvoor een verklaring bij de gemeente te ondertekenen. De normale levertijd van 5 werkdagen voor een nieuw paspoort kunnen we dan niet beloven. Is je reisdocument in het buitenland kwijtgeraakt? Doe dan voor je reisverzekering direct aangifte bij de politie daar.

Wil je digitaal aangifte doen? Dat kan als je reisdocument in Nederland is verloren of gestolen. Regel dat bij je eigen gemeente. Klik op onderstaande knop als je in de gemeente 's-Hertogenbosch woont.

Lichamelijk of verstandelijk beperkt

Ben je lichamelijk of verstandelijk beperkt en woon je zelfstandig? Als je een paspoort wilt aanvragen maar daarvoor niet naar de gemeente kunt komen, neem dan contact op met de afdeling Publieke Dienstverlening van de gemeente, via (073) 615 51 55.

De medewerkers van de afdeling Publieke Dienstverlening bezoeken veel instellingen. Dat gebeurt 2 keer per jaar. Bedlegerige personen en personen die op een gesloten afdeling verblijven, kunnen tijdens zo'n bezoek een paspoort aanvragen. Een medewerker van de gemeente kondigt een bezoek op tijd aan bij de leiding van de instelling. Meer weten? Vraag naar de mogelijkheden in het tehuis of de instelling.

Op reis met kinderen

Sommige landen buiten de Schengenruimte vragen een bewijs dat de volwassene met het kind mag reizen. Het kan anders bijvoorbeeld problemen geven bij de douane wanneer jij en het kind verschillende achternamen hebben. Het is daarom belangrijk dat je kunt laten zien dat je de ouder bent, het gezag hebt en/of een verklaring hebt dat je met het kind mag reizen.

Neem in geval van twijfel de volgende papieren mee op reis:

Kosten en geldigheid

Sinds 9 maart 2014 is een reisdocument voor volwassenen 10 jaar geldig vanaf de datum van afgifte. Controleer de geldigheidsdatum van het document voordat je op reis gaat.

 KostenGeldigheid
Tot en met 17 jaar€ 58,805 jaar
Tot en met 17 jaar inclusief spoed€ 111,755 jaar
Vanaf 18 jaar€ 77,7510 jaar
Vanaf 18 jaar inclusief spoed€ 130,7010 jaar
Paspoort vluchtelingen/vreemdelingen€ 58,805 jaar
Zakenpaspoort tot en met 17 jaar€ 58,805 jaar
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar€ 77,7510 jaar
Extra kosten bij bezorging€ 9,95 

Identificatieplicht

Ben je 14 jaar of ouder? Dan laat je een geldig identiteitsbewijs zien als een bevoegd ambtenaar dat vraagt. Dat ben je verplicht. Voor kinderen jonger dan 14 jaar geldt dit meestal niet. Maar in de zorg en het openbaar vervoer moeten kinderen zich wel altijd kunnen identificeren. Meer informatie over de identificatieplicht lees je op de website van de Rijksoverheid.

Wijziging model paspoort

Op 30 augustus 2021 is er een nieuw model van het Nederlandse paspoort uitgegeven. Dit nieuwe model bevat meer kenmerken zoals een QR-code met het Burgerservicenummer (BSN) van de houder op de achterkant van het paspoort. Bekijk de wijzigingen in het nieuwe paspoortmodel (pdf).