Bewoners kiezen locaties voor 70 nieuwe bomen in Engelen en De Haverleij

Van januari tot en met maart 2024 zetten we in Engelen en De Haverleij de schop in de grond voor de aanplant van 70 nieuwe bomen. De bewoners, die als geen ander bekend zijn met hun omgeving, hebben deze locaties aangewezen. Via een digitale kaart deelden ze eenvoudig hun suggesties met ons. Enkele plekken vielen af, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van kabels en leidingen of de beperkte groeiruimte zowel onder als boven de grond. Na een zorgvuldige beoordeling van alle voorgestelde plekken, bleven maar liefst 70 geschikte plantlocaties over. De meeste bomen worden geplant in De Haverleij.

Wethouder Ralph Geers: “Geweldig dat de inwoners van Engelen en Haverleij zelf hebben aangegeven waar ze nieuwe bomen willen. Dat enthousiasme geeft direct ook hun betrokkenheid aan. En het resultaat is een nog groenere gemeente. En dat willen we graag, hier in Engelen en Haverleij, maar ook op andere plekken in onze gemeente. Want daar profiteren we met z’n allen van.”

Bekijk de plantlocaties

Verschillende boomsoorten

We kiezen voor bomen die, gezien de klimaatverandering, tegen een stootje kunnen. We planten 20 verschillende boomsoorten, want meer variatie verkleint de kans op grootschalige verspreiding van ziektes en plagen. Enkele voorbeelden zijn de Noorse esdoorn, winterlinde, sierpeer en wilgbladige eik. De nieuwe bomen bieden diverse sierwaarden, zoals bloei, herfstkleur en vruchten. Ook zijn ze het gehele jaar een belangrijke voedingsbron voor zoogdieren, vogels en insecten.

Bomen zijn belangrijk

Bomen brengen niet alleen groen en sfeer in de straat, ze houden ook water vast bij hevige regenval en geven schaduw en verkoeling bij hitte. Vanwege de klimaatverandering hebben we extra groen in de toekomst hard nodig. Ook zijn bomen belangrijk voor verschillende dieren. Ze zorgen voor schuilplaatsen en voedsel voor bijvoorbeeld zoogdieren, vogels en insecten.

Meer informatie

Hebt u vragen over dit project? Stuur dan een e-mail via het digitaal contactformulier.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.