Vivian Muller Laumans

ir. Vivian (V.P.T.) Muller-Laumans

Nevenfuncties
  • Remedial teacher op 3 verschillende basisscholen (ZZP-er)
  • Secretaris NVWOA (Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek naar de Astrologie)

Lees het interview met Vivian uit 2023:

“Wonen is een grondrecht”

Raadslid is geen fulltime baan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “In het dagelijkse leven werk ik als zelfstandige op drie verschillende basisscholen. Hierbij werk ik met kinderen die extra hulp kunnen gebruiken bij het leren van lezen, taal, spelling of rekenen. Ik haal deze kinderen op een schooldag een half uurtje uit de klas. Dan gaan ze met mij werken, één-op-één of in een klein groepje. Het is ontzettend dankbaar werk omdat je de vooruitgang bij de kinderen ziet. En wat ik verder heel leuk vind, is de afwisseling.”

“Ik sta hier bij het voormalige KNP gebouw in het Zuidwalkwartier, omdat ik dit een heel mooi voorbeeld vind van “inbreiding”. Met inbreiden bedoel ik eigenlijk het tegenovergestelde van uitbreiding, namelijk bouwen binnen bestaand bebouwd gebied. Slim en spaarzaam omgaan met de ruimte, met aandacht voor vergroening en de leefbaarheid in de stad. Er komen prachtige inbreidingsprojecten aan in de spoorzone van ’s-Hertogenbosch zoals het EKP, de Stadsdelta en het gebied rondom Station Oost. Wonen dichtbij OV knooppunten heeft daarbij nog het voordeel dat mensen meer gebruik zullen maken van het OV en hopelijk dan ook minder gebruik zullen maken van de auto. Inbreiden betekent dat we het buitengebied sparen. Ik zou niet willen dat er straks geen buitengebied meer over is.”

Foto van Vivian Muller-Laumans bij het voormalige KPN gebouw in het Zuidwalkwartier

Woningnood

“Ik denk dat een fijne plek om te wonen voor mensen van groot belang is. Wonen is een grondrecht. Maar we kennen allemaal wel voorbeelden van twintigers en dertigers die noodgedwongen bij hun ouders blijven wonen, omdat er geen betaalbare woning te vinden is. Of waar mijn studerende dochter nu mee te maken heeft: een huurcontract van slechts 1 jaar. En dan de kwaliteit van de woning: een collega van mij woont in een zeer slecht onderhouden huurwoning met doorgerot hout en schimmel en een huurbaas die daar niets aan wil doen. Maar een andere woning is niet te krijgen. Dit soort zaken zijn een bron van enorme stress voor mensen. Er staan duizenden mensen op de wachtlijst voor een woning in ’s-Hertogenbosch. En daarom zullen we echt betaalbaar moeten bouwen, maar wat mij betreft beperkt in het buitengebied. En daar maak ik me graag sterk voor.”