Marieve Craste

Mariève (M.) Craste

Fractievoorzitter Nevenfuncties
  • Eigenaar Shotgun Advies - adviesbureau
  • Deelname Europalab milieu en klimaat (Ruw)

Lees het interview met Mariève uit 2023:

“Ik houd gewoon van ’s-Hertogenbosch”

Raadslid is geen fulltimebaan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “Ik heb een eigen bedrijf. En daarnaast doe ik veel verschillende dingen. De meeste uren besteed ik aan mijn rol als projectleider. Ik ben een beetje het schaap met de vijf poten; ik word ingezet als leidinggevende op het gebied van Europese samenwerking, talentontwikkeling en duurzaamheid. Ik probeer beleid gemakkelijker en uitvoerbaar te maken, door de wereld van buiten naar binnen te brengen. Veel raakvlakken met de raad dus!”

“Ik sta op de foto bij educatief centrum ‘Het Sparrenbos’. Het afgelopen jaar hebben we ons hard gemaakt om daar een nieuwe school te krijgen, midden in de wijk. En dat is gelukt! Kinderen krijgen zo letterlijk en figuurlijk alle ruimte om te ontwikkelen. Als raadslid vang je signalen op vanuit inwoners. Je gaat met elkaar in gesprek, kijkt wat er nodig is en dan is het geweldig om dit mooie resultaat te zien.”

Foto van Mariève Craste bij educatief centrum het Sparrenbos in Rosmalen

“Ik vind het onrechtvaardig dat je achtergrond of de wijk waarin je opgroeit bepaalt wie of wat je later wordt. Onderwijs kan een gelijkmaker zijn. Helaas is dat nu niet altijd zo. Kinderen moeten vaak al snel kiezen voor een richting, terwijl ze daar nog helemaal niet klaar voor zijn. Of ze hebben niet de bagage van thuis uit meegekregen. Talenten komen dan moeilijker tot uiting. Dat heeft invloed op de toekomst van onze kinderen. Daarom moeten we investeren in gelijke kansen voor álle kinderen. En moeten we net iets harder lopen voor de kinderen die dit het meeste nodig hebben.”

“Ik ben raadslid omdat ik heel erg van ’s-Hertogenbosch houd. Zo simpel is het. ’s-Hertogenbosch is bourgondisch en rijk aan historie, maar met een rauw randje. Dat zie je aan de gebouwen en aan de mensen die er wonen. Ik zet me in voor een beter ’s-Hertogenbosch. Er gaat heel veel goed; onze stad is kansrijk en barst van de creativiteit en talent. Maar ik denk dat we nog zoveel beter kunnen. Want het bruist niet altijd. En ook niet voor iedereen. Terwijl onze gemeente er wel voor iedereen is. En daar zet ik me voor in!”