Rachna Lipman

mr. drs. Rachna (R.) Lipman

Nevenfuncties
  • Bedrijfsjurist bij NXP Semiconductors te Eindhoven

Lees het interview met Rachna uit 2023:

“Méér ontmoetingsplekken creëren”

Raadslid is geen fulltime baan, dat doe je erbij. Wat doe je verder in je dagelijks leven? “In de weekenden ben ik het liefste bezig met een nieuw project in en rondom ons appartement, tot ergernis van mijn vriend Tim. De muren een kleurtje geven, kastjes uitzoeken en in elkaar zetten of simpelweg schoonmaken. Ik zit niet graag stil. Ook maak ik tijd vrij voor familie en vrienden, een (berg)wandeling of een rondje in de sportschool. Doordeweeks houd ik mij als jurist bij NXP bezig met regels en ethiek. Door onderzoeken te leiden naar (mogelijke) overtredingen van onze gedragscode. Dat klinkt misschien saai, maar in de praktijk is dat hartstikke leuk, want elke dag en situatie is anders. Ook houd ik nieuwe wet- en regelgeving scherp in de gaten. Een veelzijdige, internationale baan waardoor ik elke dag samenwerk met collega’s uit andere landen met diverse achtergronden en culturen.”

Individualisering

“De individualisering in de samenleving en de gevolgen daarvan maken mij bezorgd. Agressief gedrag in het verkeer of tegen hulpverleners, het achteloos achterlaten van afval en vooral het met zichzelf bezig zijn; het zijn allemaal tekenen van een doorgeslagen geïndividualiseerde maatschappij. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Daarnaast zie ik ook een toenemende eenzaamheid onder jongeren en ouderen en een prestatiemaatschappij die onze studenten en werkenden onder druk zet. En als men geen succes heeft in het leven, dan ligt dat aan de persoon zelf, aan het individu dus. Het stukje ‘samen’ in het woord ‘samenleving’ brokkelt daarmee steeds verder af.”

Foto van Rachna Lipman die bij een speeltoestel staat in een speeltuin

Ontmoetingsplekken

“Er is in mijn ogen geen klip-en-klare oplossing voor dit complexe probleem. Tegelijkertijd zie ik dat ontmoetingen in het dagelijks leven, zoals bij de verschillende verenigingen in onze gemeente of in de speeltuin waar ik op bovenstaande foto  sta, bijdragen aan een betekenisvolle samenleving en zorgen voor meer begrip voor elkaar. De mens is nu eenmaal een gemeenschapsdier en waar kan je elkaar beter ontmoeten dan op straat of in het park? Daarom zet ik mij als raadslid in voor méér ontmoetingsplekken, zoals een speeltuin, een buurthuis of een sportplek. Bijvoorbeeld bij nieuwe woningbouwprojecten, of in bepaalde buurten waar hier nog een tekort aan is. Maar ook zie ik graag dat de huidige ontmoetingsplekken verbeterd worden waar nodig. Het is namelijk belangrijk dat wij met elkaar in gesprek gaan én blijven.”