Regenboogstad

In ’s-Hertogenbosch mag je zijn wie je bent. We willen dat iedereen zich geaccepteerd en veilig kan voelen. We willen een toegankelijke gemeente zijn waarin iedereen meedoet en meetelt. Dat is niet vanzelfsprekend en vraagt om blijvende aandacht. Daarom blijven we ons als Regenboogstad de komende jaren inzetten voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van lhbtiqa+ inwoners (Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Interseksueel, Queer). We doen dit samen met onder andere het COC, scholen, sportverenigingen, jongerenwerk en betrokken inwoners.

Wat gebeurt er?

We zetten ons in voor bewustwording op scholen (MBO, voortgezet onderwijs en basisscholen) en sportverenigingen. Dit doen we samen met o.a. RADAR, COC en GGD.

We vinden het belangrijk om zichtbaar te maken dat we Regenboogstad zijn. Een stad waar alle inwoners, ook lhbtiqa+ personen, welkom zijn en zich veilig en thuis voelen. We hangen de regenboogvlag uit op Coming Out dag (11 oktober), de internationale dag tegen homofobie en transfobie (IDAHOT – 17 mei) en Paarse Vrijdag (tweede vrijdag van december).

We zoeken met inwoners uit de lhbtiqa+ gemeenschap naar een meer duurzame uiting om te laten zien dat we Regenboogstad zijn. Dat komt in de plaats van het huidige regenboogpad bij het station.

Om het gevoel van veiligheid op straat te verbeteren starten we het meldpunt straatintimidatie.  Daarvoor werken we samen met onder andere Radar, politie en horeca.

Lhbtiqa+ organisaties

In ‘s-Hertogenbosch zijn diverse organisaties die de belangen van lhbtiqa+ inwoners vertegenwoordigen. Zij bieden ook steun aan en organiseren activiteiten voor deze inwoners. De organisaties en hun activiteiten staan op de website van KOO.

Meer informatie

Meer informatie staat over het regenboogprogramma 2023 – 2026 staat op de website van Raadsinformatie.

Organisaties of bedrijven die aandacht willen besteden aan de emancipatie van seksuele diversiteit, kunnen voor advies contact opnemen met Monique van Gerwen van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Niet gevonden wat je zocht?

Je kunt op verschillende manieren in contact komen met de gemeente ’s-Hertogenbosch.