Ga naar de inhoud

Samen zien we meer. Helpt u ook mee?

’s-Hertogenbosch wordt steeds veiliger. Dat is goed nieuws. Want dat betekent nog meer woonplezier voor ons allemaal. Zo zijn er bijvoorbeeld veel minder inbraken dan een aantal jaren geleden. Die verandering hebben we niet zomaar voor elkaar gekregen. Dat hebben we samen bereikt. Inwoners, politie en de gemeente.

Iedereen vindt prettig wonen belangrijk. Dat begint bij een veilig huis, een veilige straat en een veilige buurt. Ook u kunt daar aan bijdragen. Want samen zien we meer. In ‘s-Hertogenbosch zijn verschillende mogelijkheden om mee te helpen. Kijk eens naar dit filmpje om te bepalen wat bij u past. Hieronder vindt u meer informatie.

Gratis preventieadvies veilige woning

De kans op inbraak neemt sterk af als uw woning het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft. Om uw woning nog veiliger te maken, kunnen inwoners van ’s-Hertogenbosch gratis preventieadvies krijgen. Een onafhankelijke, gemeentelijke preventieadviseur brengt dan een bezoek en loopt met u de woning door.

Wilt u een gratis en onafhankelijk advies bij u thuis? Meldt u dit dan bij Peter van Zon via (06) 11 35 45 01 of via het contactformulier. Bekijkt u liever zelf hoe u de veiligheid van uw woning kunt verbeteren? Kijk dan op de website van Politiekeurmerk voor tips.

Achterpaden veiliger maken

Wij krijgen vaak vragen van inwoners over het vergroten van de veiligheid van achterpaden (ook wel: brandgangen) bij woningen. Dat kan door bijvoorbeeld een poort te plaatsen of verlichting aan te brengen.

Wilt u de brandgang bij uw woning aanpakken? Bespreek eerst met uw buren of zij dit ook willen. Neem daarna contact op met uw verhuurder. Zij informeren verder over de mogelijkheden. Hebt u een koopwoning? Neem dan contact op met uw wijkmanager.

Buurt Informatie Netwerk (BIN)

Het BIN is een netwerk van buurtgenoten die elkaar en de politie informeren over verdachte situaties. Het vergoot het veiligheidsgevoel en de betrokkenheid van de inwoners. En het helpt misdrijven te voorkomen. Als lid van het BIN blijft u op de hoogte van de veiligheid in uw buurt.

Stel, er wordt regelmatig ingebroken in uw buurt. De politie weet dat de verdachten mogelijk in een rode Volkswagen Polo rijden. Als lid van het BIN ontvangt u daarover een bericht met meer informatie. Ziet u deze rode auto ergens staan? Dan kunt u direct de politie bellen. Of de BIN-coördinator bij u in de buurt inseinen. Ook ontvangt u via het BIN preventietips.

Aanmelden voor het BIN kan via de website van BIN.

Buurtpreventie

In ’s-Hertogenbosch zijn steeds meer buurtpreventieteams actief. Inwoners gaan samen de wijk in. Ze letten op onveilige situaties om te voorkomen dat onveiligheid of overlast ontstaat. Dat kan een team doen door extra op te letten. Bijvoorbeeld op openstaande ramen.

Een buurtpreventieteam trekt samen op met politie en gemeente. Ze zorgen voor een veilige wijk waar het prettig wonen is. Dankzij de ervaringen van het buurtpreventieteam zijn de politie en de buurtbewoners beter op de hoogte van de ontwikkelingen in de buurt.

Wilt u aan een buurtpreventieteam deel te nemen? Onderaan deze pagina vindt u bij 'Downloads' het stappenplan en/of overzicht van de buurtpreventieteams.

Burgernet

Burgernet vraagt de hulp van burgers bij spoedsituaties, zoals vermiste personen en inbraak. Of doorrijden na een aanrijding in de buurt. Deelnemers ontvangen een spraak-, sms- of appbericht met de vraag uit te kijken naar een persoon of voertuig. Op de website van Burgernet leest u hoe u zich aanmeldt.

Buurtapp

Een andere mogelijkheid is de buurtapp(groep). Hiermee kan men makkelijk onderling communiceren over onveilige en ongewenste situaties in de wijk. Het succes van een buurtapp valt of staat met de betrokkenheid van bewoners. Een appgroep start en beheert ieder daarom zelf als buurt. Tips over hoe u een buurtapp opzet en gebruikt? Ga dan onderaan deze pagina naar Downloads en bekijk de tips voor een buurtapp.

Buiten Beter app

Een schone en hele buurt draagt ook bij aan een veilige buurt. Ziet u zwerfafval, een losse stoeptegel of kapotte lantaarnpaal? Meld het dan snel en gemakkelijk via de Buiten Beter app. Of via het Meldpunt Schoon, Heel en Veilig